Skip to navigation Skip to main content

8 tips om veilig met kinderen in de stoeltjeslift te gaan

53414 - 8 tips om veilig met kinderen in de stoeltjeslift te gaan (2)

Als je met kinderen in de stoeltjeslift stapt, moet je met een paar dingen rekening houden. Ze zijn natuurlijk een stuk kleiner en minder behendig, dus om het allemaal veilig te laten verlopen hebben ze een beetje hulp nodig. Daarnaast kan het ook allemaal best spannend zijn voor ze, dus ook daar moet je rekening mee houden. Bereid ze goed voor en help ze waar nodig, zo voorkom je dat je kind tijdens het in- of uitstappen valt. Hoe je dat doet? Hieronder vind je 8 tips om veilig met je kinderen in de stoeltjeslift te gaan.

#1. Bereid je kinderen goed voor op wat er komen gaat

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als je voor het eerst met kinderen in de stoeltjeslift wilt gaan. Leg voordat jullie de eerste keer in de lift stappen uit wat er gaat gebeuren en wat ze moeten doen. Wat gebeurt er bij het instappen en wat gebeurt er bij het uitstappen? Wat moet je kind in dit geval doen? Door dit uit te leggen, bereid je ze alvast een beetje voor en weten ze ongeveer wat ze moeten doen. Gaan je kinderen op skiles? Geef dan even aan de leraar door of zij wel of geen ervaring hebben met de stoeltjeslift.

#2. Zorg dat er altijd een volwassene meegaat met kinderen in de stoeltjeslift

Het lukt bij veel kinderen niet om zelf in de lift te stappen, simpelweg omdat ze te klein en te licht zijn. Daarbij komt dat ze ook niet bij de veiligheidsbeugel kunnen om deze dicht te doen. Daarom is het belangrijk dat er altijd minimaal één volwassene met ze meegaat in het stoeltje. Volwassenen helpen de kinderen met in- en uitstappen en sluiten vervolgens de veiligheidsbeugel. Eventueel kunnen ze het kind ook nog vasthouden als hij of zij uit het stoeltje dreigt te glijden.

53414 -  (6)
Skileraren vragen ook altijd volwassenen of ze de kinderen uit de skiklas kunnen helpen.

#3. Houd de skistokken van je kind vast

Het is al een beetje spannend voor kinderen om in de stoeltjeslift te stappen, dus maak het ze niet lastiger en houd hun stokken even vast. Zo hebben zij hun handen vrij en zo voorkom je ook dat ze ze tijdens het in- en uitstappen of onderweg uit de lift laten vallen. Daarnaast is het ook zo dat ze op jonge leeftijd tijdens de skiles nog geen gebruik maken van skistokken, dus doe dit ook niet als je zelf met ze op pad gaat.

#4. Zorg dat ze snel door het poortje naar voren glijden

Het is belangrijk dat kinderen snel naar voren glijden op het moment dat het poortje van de lift opent. Moeten ze dit op eigen houtje doen, dan zijn ze vaak te laat. Daarom is het belangrijk dat je ze hierbij helpt, door ze simpelweg een klein duwtje naar voren te geven. Daarnaast is het handig om ze aan de buitenkant te laten instappen. Zo kan ook de liftbediende helpen met het instappen.

53414 -  (7)
De meeste kinderen skiën zonder stokken. Dat scheelt in de lift, maar ze kunnen dus niet prikken. Help ze daarom naar voren te glijden.

#5. Zet kinderen in de stoeltjeslift met hun rug tegen de leuning

Bijna alle stoeltjesliften hebben een veiligheidsbeugel met steunen waar je je voeten op kunt zetten. Mits je volwassen bent, want kinderen zijn hier nog te klein voor. Toch hebben ze de neiging om dat te doen, met het risico dat ze uit de lift glijden. Het is voor kinderen in de stoeltjeslift belangrijk dat ze met hun rug tegen de leuning aan zitten, dus zo ver mogelijk naar achteren. Dat ze dan niet met hun voeten op de voetsteun kunnen is geen probleem. Glijden ze toch onderuit, houd ze dan vast en zorg dat ze naar achteren blijven zitten.

#6. Leer kinderen dat ze stilzitten in de lift

Er is natuurlijk ontzettend veel te zien als je in de stoeltjeslift zit. Van de mensen op de piste links van je tot de imposante bergen rechts van je en je familie in het stoeltje achter je. Het is dus niet zo gek dat kinderen naar van alles willen wijzen en kijken. Toch is het beter als kinderen gewoon stil blijven zitten in de lift. Zo glijden ze niet uit het stoeltje en kun je ze makkelijker helpen met uitstappen.

#7. Uitstappen en wegskiën

Kinderen in de stoeltjeslift hebben ook hulp nodig bij het uitstappen, dus begeleid ze hierbij. Doe pas op het laatste moment de veiligheidsbeugel omhoog en zorg dat ze de punten van hun ski's omhoog houden. Help ze met uitstappen en geef ze vervolgens een klein duwtje naar voren, zodat ze niet op het pad stil komen te staan. Vervolgens zorg je dat ze niet vlak voor de lift blijven wachten op de rest van hun familie of skiklas.

53414 -  (8)
Zorg dat de kinderen na het verlaten van de stoeltjeslift netjes aan de zijkant wachten, zo staan ze niet in de weg voor andere uitstappende wintersporters.

#8. Vertrouw je kind

Als je je kinderen hebt uitgelegd hoe het werkt en dit een paar keer met ze herhaalt, zal het niet snel fout gaan. Vertrouw je kinderen, dan krijgen ze ook meer vertrouwen in zichzelf.

Kindvriendelijke stoeltjesliften

De afgelopen jaren zijn stoeltjesliften steeds kindvriendelijker en veiliger geworden. Zo zijn er liften die bij elk stoeltje een veiligheidsbeugel tussen de benen hebben, speciaal voor de kleinste wintersportertjes. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om onder de beugel door te glijden. Daarnaast sluiten veel beugels tegenwoordig ook automatisch, zodat je niet te vroeg de beugel opent of hem te laat dichtdoet. Ook zijn er nu liften waarbij de instaphoogte aangepast kan worden, zodat kinderen eenvoudig kunnen gaan zitten. En tenslotte zijn er nog stoeltjesliften met magneten in de rugleuning. Kinderen krijgen tijdens de skiles een magnetisch hesje aan en zitten dus 'vast' in het stoeltje. Collega Frank testte dit systeem een paar jaar geleden in Westendorf.

skiklas image widget

215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.