Skip to navigation Skip to main content

Lange pistes in de Alpen: 10 tips

53297 - Lange pistes in de Alpen: 10 tips (2)

Tijdens de skivakantie genieten we het liefst zo lang mogelijk van elke afdaling, dus is het jammer dat sommige maar zo kort zijn. Toch vind je in de Alpen ook een aantal bijzonder lange pistes. Ideaal voor de kilometervreters en degenen die wel van een uitdaging houden. Probeer zo'n lange afdaling maar eens in één keer naar beneden te skiën. Schreeuwende kuiten en brandenden bovenbenen gegarandeerd! Benieuwd waar je deze vindt? In dit blog zetten we 10 lange pistes in de Alpen voor je op een rijtje.

#1. Sölden: Schwarze Schneid

De Schwarze Schneid is niet alleen bekend bij wintersporters, ook filmliefhebbers zullen de afdaling herkennen. Het is namelijk de piste waar de spectaculaire achtervolging van James Bond plaatsvindt in de film Spectre. Ben je in Sölden op vakantie, waag je dan eens aan deze benenbrander. Je start op de Rettenbachgletscher en skiet naar het dalstation van de Gaislachkogelbahn in het centrum van het dorp. De piste is 15 km lang en telt 1970 hoogtemeters. Eenmaal beneden is het tijd voor een lekker drankje, dat heb je wel verdiend!

53297 -  (8)

#2. Zermatt: Klein Matterhorn

De eerste in dit rijtje met lange pistes in de Alpen is de afdaling van Klein Matterhorn naar Zermatt in de Walliser Alpen. Je begint op 3820 meter hoogte, bij het hoogste bergstation van Europa. Vervolgens start je de 16 km lange afdaling, waarin je maar liefst 2190 meter afdaalt. Het is een gevarieerde afdaling van begin tot eind en onderweg geniet je van adembenemende uitzichten op onder andere de Matterhorn. Het is niet alleen een van de langste pistes in de Alpen, maar ook een van de mooiste!

#3. Les Deux Alpes: Dome de la Sauze

De Dome de la Sauze in Les Deux Alpes breekt alle records als het gaat om lengte en hoogteverschillen. Over een lengte van ruim 16 km daal je 2280 meter af, een pittig afdaling dus en getallen die je bij bijna geen enkele andere piste ziet! Je start op 3568 meter hoogte en skiet over brede gletsjerpistes naar de lager gelegen flanken. Het laatste stuk wisselen paden en pistes elkaar af en geniet je van een prachtig uitzicht op het dal. Neem ook de tijd voor deze afdaling, in één keer naar beneden skiën is én heel zwaar én je kunt bijna niet genieten van de omgeving!

#4. St. Anton am Arlberg: Valluga

Ben je in St. Anton am Arlberg op skivakantie, waag je dan eens aan de afdaling op de Valluga. Eentje die absoluut een plekje verdient in het rijtje met lange pistes in de Alpen. Bij velen begint het al te duizelen wanneer ze van het uitzicht genieten op het beginpunt van deze piste in Ski Arlberg. Kom dus even tot rust voordat je aan deze uitdaging begint. 12 km en 1500 hoogtemeters liggen op je te wachten. Overigens is deze afdaling niet alleen voor de pro's, ook beginners kunnen hier rustig hun afdaling maken. Leuk weetje: op deze piste vindt ook de beroemde Weiße Rausch plaats, de jaarlijkse skirace waarbij honderden skiërs tegelijk naar beneden skiën.

#5. Zell am Ziller: Höhen Fresser Tour

Ook in de bekende Zillertal Arena kun je de nodige kilometers op één afdaling maken. Bij Zell am Ziller vind je namelijk de Höhen Freser Tour van zo'n 7 km lang. Vanaf de Übergangsjoch op 2500 m hoogte ski je terug naar het dorp. In totaal krijg je hier maar liefst 1930 hoogtemeters voor je kiezen. Dit maakt het ook meteen de piste met het grootste hoogteverschil van Oostenrijk. Het is een populaire afdaling waarvan vooral het onderste zwarte deel een pittige uitdaging is. Leuk weetje: de piste is voorzien van moderne verlichting, waardoor het zicht ook bij schemering nog optimaal is.

53297 -  (9)

#6. Reit im Winkl: Winklmoosalm - Seegatterl

Je verwacht het misschien niet, maar ook een Duitse afdaling past in dit rijtje van lange pistes in de Alpen. Deze piste ligt in skigebied Winklmoosalm-Steinplatte in de Chiemgauer Alpen. Je vindt hier de langste piste van het land: de 9 km lange afdaling van de Winklmoosalm naar Seegatterl. Deze verdient dus zonder meer een plekje in deze lijst. De afdaling bestaat voornamelijk uit blauwe pistes, dus ook voor beginners is deze goed te doen. Zure benen gegarandeerd als je beneden komt!

#7. Brixen: Trametsch Plose

De fans van lange pistes en Italiaanse skigebieden kunnen terecht in skigebied Plose. Hier ligt de langste piste van Zuid-Tirol: de Trametsch. Je start op 2466 meter hoogte en skiet over een lengte van 10 km naar beneden, waarbij je 1400 meter daalt. Echter, het is niet de lengte waarvoor mensen deze piste kiezen. Vanaf het beginpunt heb je een prachtig uitzicht en ski je door een adembenemend landschap. Geniet voor even van het zicht op de Geislerspitzen, een bijzonder mooie bergketen in de Dolomieten!

#8. L'Alpe d'Huez: Sarenne

Franse skigebieden staan bekend om hun vele pistekilometers, dus het is niet gek dat dit land het toneel is van een aantal bijzonder lange pistes in de Alpen. Je vindt er ook eentje in het skigebied van L'Alpe d'Huez, en wat voor één! De Sarenne is dé pistes voor ervaren wintersporters die op zoek zijn naar een leuke uitdaging. Het is met een lengte van 16 km de langste zwarte piste van de Alpen en loopt vanaf de Pic Blanc (3300 meter) helemaal terug naar het dal. Let wel op, want eenmaal aan de afdaling begonnen is er geen weg meer terug. Er zijn geen liften om terug te gaan of berghutten om even uit te rusten.

53297 -  (10)

#9. Flaine: Les Cascades

Dat lange pistes niet allemaal zwart en uitdagen hoeven te zijn, bewijst Les Cascades in Le Grand Massif. Deze piste is volledig blauw en begint in Flaine, waarna je in 14 km naar het plaatsje Sixt Fer à Cheval skiet. Onderweg pak je ruim 1700 hoogtemeters mee. Het is een van de langste blauwe pistes van de Alpen en een absolute aanraders voor beginners. Houd er wel rekening mee dat je daarna met de bus weer terug moet naar het skigebied van Le Grand Massif...

#10. Müren: Schilthorn

We sluiten dit lijstje met lange pistes in de Alpen af met een afdaling in de Jungfrau Region. Op de Schilthorn bij Mürren ligt een 15 km lange piste die eindigt in Lauterbrunnen. Onderweg ski je door het ruige landschap van de Zwitserse Alpen, waarvan het stuk door het Engetal naar de Schilthornhütte, de Muttlerenhoren en de passage door het Kanonenrohr tot de hoogtepunten behoren. Dit is ook de afdaling waar ieder jaar de legendarische Inferno-Rennen plaatsvinden. De deelnemers krijgen het voor elkaar om in zo'n 13 minuten naar beneden skiën. Maar maak je geen illusie, ervaren recreanten zijn ongeveer 45 minuten onderweg.

53297 -  (11)
215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.