24 april 2021 door Miranda in Tips

Oke, in eerste instantie ga je natuurlijk naar de Dolomiti Superski voor de geweldige skimogelijkheden op de 1200 pistekilometers die het gebied telt. Maar als je er dan toch bent... In Zuid-Tirol eet je in de berghutten de heerlijkste lokale specialiteiten. De keuken in de Dolomiti Superski is de perfecte combinatie van berggerechten met de Italiaanse keuken. Stevige maaltijden die door de Italianen net iets verfijnder worden gemaakt, met pure ingrediënten en smaken. De volgende 8 specialiteiten zijn absolute aanraders.

#1. Knödel/Canederli

Misschien mag ik het niet zeggen, maar de Italiaanse variant van de Knödel - Canederli - is een stuk smaakvoller dan de Oostenrijkse. Canederli worden gevuld met spek, kaas en/of spinazie. Ze worden geserveerd in heldere bouillon of in gesmolten boter met salie.

Spinazie Knödels

#2. Krapfen

De Krapfen is een aanrader voor mensen die van zoet houden. Het is een soort berlinerbol die in de olie gefrituurd wordt. Het deeg is gevuld met jam in verschillende smaken, zoals abrikozen, kastanje en pruimen. Lekker bij het ontbijt of als toetje.

#3. Hugo

Hugo is natuurlijk geen gerecht, maar mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Dit drankje is inmiddels ook doorgedrongen in Nederland, maar de echte Hugo komt uit Zuid-Tirol! Hugo komt niet kant en klaar uit een fles, maar wordt vers gemaakt van prosecco, vlierbloesemsiroop, bubbelwater en een blaadje munt.

#4. Schupfnudeln

Schupfnudeln is een pasta die gemaakt is van aardappel met ei, bloem en paneermeel. Het wordt als bijgerecht gegeten bij bijvoorbeeld gebraden vlees. Nadat de Schupfnudeln gekookt zijn, worden ze gebakken en krokant geserveerd.

#5. Spek met Schüttelbrot

De spek in Zuid-Tirol moet je absoluut proeven! Het wordt meestal in dunne plakjes geserveerd op een houten plank. Vaak ligt er wat zuur en/of mierikswortel bij en eet je het met donker brood of speciaal Schüttelbrot dat heerlijk smaakt en kraakt.

spek met Schüttelbrot

#6. Zelten

Nog zo'n specialiteit voor liefhebbers van zoet. Zelten wordt vooral gemaakt rond de feestdagen. Het is een heerlijk taartje met noten, dadels en gedroogd fruit. Iedere 'Mama' heeft wel haar eigen variatie op Zelten.

#7. Schlutzkrapfen

Een heerlijk gerecht als lunch op de piste of als voorgerecht: Schlutzkrapfen. Het zijn pasta-envelopjes gevuld met spinazie. Nadat ze gekookt zijn, worden ze overgoten met gesmolten boter en kaas. Heerlijk!

#8. Spinazie Spätzle

Spätzle is een verse pastasoort die in veel verschillende soorten verkrijgbaar is. Een vloeibaar deeg wordt boven een pan met kokend water gezeefd, waardoor er kleine pastavormpjes ontstaan. Bij de spinazie Spätzle wordt verse spinazie verwerkt in de pasta. Heerlijk met roomsaus met ham of champignons.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen