Skip to navigation Skip to main content

Skistokken: informatie, tips en kopen

53269 - Skistokken: informatie, tips en kopen (2)

Skistokken vormen een onmisbaar onderdeel van je skiuitrusting, ook al wordt het gebruik ervan vaak onderschat. Toch merk je pas hoeveel ze helpen, als je een keer zonder moet skiën. Ze spelen een belangrijke rol bij het houden van je evenwicht, ritme en coördinatie. En natuurlijk zijn ze heel handig op vlakke stukken. Skistokken heb je in verschillende soorten en maten. Met name de stijfheid van de stok, het materiaal en het gewicht kunnen per stok wisselen. Wat de juiste stok voor jou is, hangt af van het type skiër dat je bent. Maar het allerbelangrijkste is dat de stok de juiste lengte heeft. In dit blog lees je alles over skistokken.

Skistok: onderdelen

Een grip, ook wel het handvat genoemd, de stok en de teller zijn de drie hoofdonderdelen van een skistok. Daarnaast hebben de meeste skistokken een lus aan het handvat waar je je hand doorheen kunt doen. Echter, skistokfabrikant Leki gebruikt in plaats van de lus hun eigen Trigger-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de skistok bij een valpartij niet vast blijft zitten, maar losschiet. Zo verklein je de kans op de bekende skiduim, een blessure die ontstaat wanneer de duim achter het handvat blijft haken bij een valpartij. Het belangrijkste van de grip is dat deze goed in je hand ligt, zodat je genoeg controle hebt over de stok. Onderaan de stok zit de teller, die ervoor zorgt dat je stok niet in de sneeuw verdwijnt bij het prikken.

Tip: neem je handschoenen mee als je skistokken gaat kopen, dan kun je controleren of de stok prettig vasthoudt.

53269 -  (6)
Trigger-systeem van Leki

Van welke materialen worden skistokken gemaakt?

Voor het maken van skistokken wordt vooral carbon of aluminium gebruikt. Toch zie je steeds vaker ook stokken van bamboe, hout of titanium. Let wel op, de drie laatstgenoemde varianten zijn duurder dan de 'standaard' carbon of aluminium stok. Wil je de goedkoopste stok, ga dan voor eentje van aluminium. Echter, deze kunnen wel sneller verbuigen. En let op, buig je stok in dat geval niet zelf even recht, want de kans is groot dat hij dan breekt. Carbon stokken zijn duurder dan de aluminium variant, maar deze verbuigen niet en ze zijn licht en flexibel. Enige nadeel is dat wanneer je ze stevig inzet, ze mee kunnen veren. Niet iedereen vindt dat prettig. Deze lichtere stok zorgt voor een andere balans en reageert sneller.

Hoe lang moet een skistok zijn?

Zorg bij het kiezen van skistokken dat ze niet te kort, maar ook niet te lang zijn. Dit kan namelijk invloed hebben op de manier van skiën. Om te voorkomen dat je de hele week met verkeerde stokken skiet, hebben we de gouden tip voor je: pak de stok, met het handvat naar beneden, onder de teller vast. Bij de juiste lengte van de stok, is de hoek tussen je onder- en bovenarm 90 graden. De reden dat je je skistok op die manier vast moet pakken, is vanwege het feit dat je op ski's en skischoenen net wat hoger staat. Als je twijfelt, kun je ook altijd om advies in de winkel vragen.

53269 -  (7)

De telescoop skistok

Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens je skivakantie: de verstelbare skistokken. Dit zijn de zogeheten telescoop skistokken en deze zijn vooral geliefd bij freeriders en toerskiërs. Je kunt deze stokken aanpassen aan de condities, ideaal als je een toer gaat maken of piste skiet. De stok is verstelbaar in lengte, zodat je eenvoudiger kunt traverseren of hiken. Daarnaast kun je ze, als ze het kortst zijn, aan je rugzak hangen.

Prijsklassen en merken skistokken

Skistokken zijn er in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het materiaal en wat je doel is op skivakantie. Je hebt ze van € 15,-, maar ook van € 150,-. Wie eens per jaar op wintersport gaat, hoeft niet te kiezen voor de meest hoogstaande stokken. Een eenvoudig model is dan prima. Leki is een van de bekendste fabrikanten, maar ook het Oostenrijkse Komperdell maakt al sinds 1922 skistokken en beschikt over een uitgebreid aanbod. De skistokken van Black Diamond zijn vooral populair bij freeriders. Verder beschikken ook de meeste bekende skimerken (Atomic, Rossignol, Salomon) over eigen skistokken.

53269 -  (8)

Stokinzet: hoe werkt het?

Nu je de juiste skistokken hebt, is het wel zo handig als je ook weet hoe je er gebruikt van maakt. In de onderstaande video leggen we je graag duidelijker uit wat je stokinzet precies is. Je zet je stok in op het moment dat je het minst stabiel staat, waardoor je toch je balans houdt.

Onmisbaar in je uitrusting

Het mag wel duidelijk zijn dat skistokken onmisbaar zijn in je skiuitrusting. Zelfs beginners hebben baat bij het gebruik ervan. Skistokken kunnen bijvoorbeeld helpen bij het opstaan na een valpartij. Toch zie je ze vaak ook oefenen zonder stokken, zodat ze zich beter kunnen concentreren op hun houding. Als je het stadium beginner voorbij bent, kun je skistokken gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn: evenwicht, coördinatie en ritme.

Skistok image widget

2232 - Winter - Lucas

Over Lucas

Lucas is een groot liefhebber van bergen. In de winter komt hij graag in de Oostenrijkse bergen om te skiën en te genieten van de mooie landschappen. Daarnaast geniet hij enorm van de gezelligheid. En wat er op het menu staat tijdens de lunch? Schnitzels natuurlijk!