Skip to navigation Skip to main content

9x zo ga je NIET met je skimateriaal om

53209 - 9x zo ga je NIET met je skimateriaal om (2)

Er zijn wintersporters die heel goed op hun materiaal passen, maar ook die er helaas minder goed op letten. De materiaalfreak waxt zijn ski’s meerdere keren per week, terwijl anderen het waxen maar onzin vinden. Zonder dat ze er erg in hebben, kan de staat van het skimateriaal er flink op achteruitgaan als men er niet goed mee omgaat. Om dit te voorkomen, zetten we in dit blog negen voorbeelden van hoe je NIET met je skimateriaal om moet gaan op een rijtje.

#1. Je laat je skischoenen niet drogen

Het niet laten drogen van je skischoenen kan nare gevolgen hebben. Na een lange dag op de latten hebben je schoenen recht op goede verzorging. Hiermee voorkom je dat er vocht en vervelende geurtjes in je skischoenen trekken. Bovendien heb je langer plezier van je schoenen als je er juist mee omgaat. Dit kun je het beste doen door de liner (binnenschoen) uit de buitenschoen te halen en ze los van elkaar te laten drogen. Accommodaties beschikken vaak over speciale droogrekken voor je skischoenen, deze werken ook goed.

53209 -  (6)
Haal je binnenschoenen uit de buitenschoen en maak de schnallen dicht, zo laat je je skischoenen drogen!

#2. Je doet de schnallen van je skischoenen niet dicht

Het tweede waar je op moet letten bij het drogen van je skischoenen, is het sluiten van de schnallen. Veel mensen weten het niet, maar het is belangrijk dat je de schnallen van je schoenen dicht doet als je ze laat drogen. Zo zorg je ervoor dat het kunststof in je skischoen niet vervormt.

#3. Je zet je ski's niet te drogen

Dit is misschien niet het eerste waar je aan het eind van de dag aan denkt, maar het is ook belangrijk dat je je ski’s goed laat drogen. Als je dit niet doet, kunnen de onderdelen in de binding en de staalkanten van de ski's gaan roesten. Het is het beste om ze afzonderlijk van elkaar te laten drogen en te zorgen dat er geen sneeuw/vocht meer in de binding zit. Je kunt ze ook eerst nog afdrogen met een handdoek. Het is belangrijk dat je je ski's tijdens en na de skivakantie laat drogen.

#4. Je pakt je materiaal niet goed in voor de vliegreis

Wie al meerdere keren gevlogen heeft, weet dat ze op het vliegveld niet altijd even gebruiksvriendelijk met spullen omgaan. Tassen en koffers worden op de bagageband gegooid alsof de inhoud die erin zit niets kost. Dat zal met je ski’s ook zo zijn. Om toch te zorgen dat je ski's heel overkomen, kun je ze het best in een stevige tas doen. De overgebleven ruimte kun je eventueel nog opvullen met kleding.

53209 -  (7)
Verpak je ski's of snowboard in een goede hoes voor de vliegreis om beschadigingen te voorkomen.

#5. Je legt je materiaal onbeschermd op de dakdragers van je auto

Laat strooizout, modder en vervuild water onderweg naar de Alpen je ski’s niet beschadigen. Vervoer je je ski's op de dakdragers van je auto? Verpak ze dan in speciale hoezen om te voorkomen dat ze beschadigd raken.

#6. Je wast je skikleding niet

Na een week skivakantie heeft je skikleding wel een wasbeurt verdiend. Zeker wanneer je de hele week in je skikleding loopt, ook in de après-ski, is de kans groot dat je kleding niet helemaal schoon meer is. Vuil, olie en bier kunnen het ademende en waterdichte membraan van je skikleding verstoppen. Daarom is het belangrijk dat je na thuiskomst je kleding wast, volgens het wasvoorschrift uiteraard, en ze weer impregneert om de waterdichte eigenschappen te behouden.

#7. Je thermokleding verkeerd wassen

Het wassen van thermokleding is een precisiewerkje. Het mag namelijk niet te heet gewassen worden en ook het gebruik van wasverzachter is een no-go. Om ervoor te zorgen dat je je thermokleding volgend jaar ook nog kunt gebruiken, wordt centrifugeren afgeraden. Voor de precieze wasvoorschriften kijk je op het label in de kleding. Wil je echt geen risico nemen, was het dan op de hand.

53209 -  (8)
Je kleding verdient een wasbeurt na de skivakantie!

#8. Je laat je skibril aan je helm zitten

We hebben het allemaal wel eens gezien: iemand zet z'n helm af en de skibril hangt er nog onbeschermd aan. Ze worden zo in de auto gegooid of op tafel gelegd, zonder op de skibril te letten. Zonde, want zo ontstaan krassen op je lens. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: doe je skibril gewoon in een beschermhoesje!

#9. Je maakt de binnenzijde van je skibril schoon

Bij beslagen brillen is het altijd verleidelijk om de bril schoon te vegen, ook aan de binnenkant. Maar doe dit niet! De binnenkant van je lens is voorzien van een speciale coating die condens moet tegengaan. Deze coating kan beschadigd raken bij het poetsen. Het is belangrijk dat je de binnenlens nooit met je vingers aanraakt en om de buitenlens te poetsen kun je het best een brillendoekje gebruiken.

2232 - Winter - Lucas

Over Lucas

Lucas is een groot liefhebber van bergen. In de winter komt hij graag in de Oostenrijkse bergen om te skiën en te genieten van de mooie landschappen. Daarnaast geniet hij enorm van de gezelligheid. En wat er op het menu staat tijdens de lunch? Schnitzels natuurlijk!