Skip to navigation Skip to main content

Skivakantie in Canada: vergeet niet je eTA aan te vragen!

52766 - Skivakantie in Canada: vergeet niet je eTA aan te vragen! (2)

Een zomervakantie zat er dit jaar even niet in. Nu de herfst is begonnen wordt het weer tijd om de wintersportvakantie te plannen, in de hoop dat die wel door kan gaan! Als je nog twijfelt over een bestemming; denk dan eens aan Canada. Canada kent grote gebergten, nationale parken en een hoop sneeuw in de winter.

De meer dan 250 skigebieden in Canada zijn enorm sneeuwzeker en staan bekend als freeride walhalla. Whistler Blackcomb is verreweg het populairste skigebied in Canada, mede dankzij de gunstige ligging; namelijk op slechts 2 uur rijden van Vancouver. Vanuit Nederland is deze stad gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig. Als je per vliegtuig naar Canada reist, moet je wel een eTA of een visum aanvragen. In de meeste gevallen is het sneller, gemakkelijker en goedkoper om een eTA Canada aan te vragen in plaats van een visum. In dit artikel leggen we uit wat een eTA precies is, wat de vereisten zijn voor het gebruik van een eTA en in welke gevallen je niet met een eTA mag reizen en een Canadees visum nodig hebt.

Wat is een eTA?

De afkorting eTA staat voor Electronic Travel Authorization. Een eTA is een digitale reistoestemming waarmee je zonder visum naar Canada kunt reizen. Je vraagt een eTA aan met een aanvraagformulier dat je online invult. De Canadese immigratiedienst controleert dan de gegevens die je in het formulier invult op mogelijke veiligheidsrisico's. Zodra is vastgesteld dat je geen bedreiging vormt voor de Canadese samenleving (en dat je voldoet aan enkele aanvullende criteria), wordt de eTA-aanvraag goedgekeurd en ontvang je een bevestiging per e-mail. Je hoeft deze bevestiging niet uit te printen en mee te nemen op reis, aangezien zowel je luchtvaartmaatschappij als de Canadese immigratiedienst automatisch op de hoogte worden gesteld van het feit dat je een geldig eTA hebt.

52766 -  (2)

Vereisten voor de afgifte van een eTA

Het reizen met een eTA Canada is onderworpen aan bepaalde voorwaarden, waaronder je nationaliteit, de reden van je reis en de duur van het verblijf in Canada.

Nederlanders kunnen in de meeste gevallen gebruik maken van het eTA om naar Canada te reizen. Als je inwoner bent van een ander land, is het verstandig eerst te controleren of dat land deel uitmaakt van de landen die vrijgesteld zijn van de visumplicht en die dankzij deze overeenkomst met de Canadese autoriteiten het land in mogen reizen met een eTA.

Een eTA is vijf jaar geldig. Dit betekent echter niet dat je vijf jaar achter elkaar in Canada kunt blijven. Je mag Canada meer dan een keer binnenkomen met een eTA, maar je mag niet langer dan zes maanden achtereenvolgens in Canada blijven. Als je van plan bent om langer dan zes maanden in Canada te blijven, is het eTA niet voldoende en heb je een Canadees visum nodig.

eTA of visum aanvragen?

Ben je van plan om meer dan zes achtereenvolgende maanden in Canada te blijven of is het eTA om een andere reden niet voldoende voor je reis? Dan moet je een visum voor Canada aanvragen. Canada biedt vele soorten visa, waaronder een toeristenvisum, een zakenvisum, een study permit, een werkvergunning en diverse permanente verblijfsvergunningen.

De verwerking van een visumaanvraag voor Canada duurt echter veel langer dan die van een eTA-aanvraag. Het kan enkele weken of zelfs maanden duren voordat een visumaanvraag wordt goedgekeurd, terwijl een eTA over het algemeen na een paar uur wordt toegekend. Een Canadees visum is ook aanzienlijk duurder (vanaf $100) dan een eTA en je zult veel meer documenten moeten verstrekken voor de aanvraag. Wij raden je daarom aan om alleen een visum aan te vragen als je niet voldoet aan de criteria voor een eTA. Als je reis voldoet aan de eisen voor een eTA, is het makkelijker en goedkoper om naar Canada te reizen met een eTA in plaats van een visum. Voor de meeste wintersportvakanties is een eTA voldoende en is dat dus de beste keuze.

Over Maurits

Bij Maurits is de passie voor de bergen en wintersport al op jonge leeftijd ontstaan. Hij komt van jongs af aan regelmatig in de Pyreneeën en hij kent de skigebieden hier inmiddels op z'n duimpje.