Skip to navigation Skip to main content
52349 - Ski Safari Zwitserland: 5 tips voor Nendaz/Veysonnaz - Les 4 Vallées (2)

Het grootste skigebied dat helemaal in Zwitserland ligt is Les 4 Vallées. Tijdens onze Ski Safari verblijven we één nacht in Veysonnaz en één nacht in Nendaz, om op die manier een zo goed mogelijke indruk te krijgen van dit enorme skigebied met ruim 410 km aan pistes. Beide plaatsen liggen vlak bij elkaar, maar verschillen enorm. Naast het skigebied verkennen, gingen we ook freeriden, wandelen en toerskiën. Bekijk de video van onze reis en lees hieronder de 5 tips die we voor jou verzamelden in Nendaz en Veysonnaz.

Les 4 Vallées: enorm skigebied voor de gevorderde skiër en snowboarder

Met ruim 400 km aan pistes is Les 4 Vallées een heerlijk skigebied voor het maken van mooie lange skitochten. Vooral gevorderde wintersporters zullen zich hier thuisvoelen, omdat het skigebied ook voldoende uitdagende en moeilijke afdalingen kent. Onder freeriders is Les 4 Vallées ook een zeer geliefde bestemming. Dit wil overigens niet zeggen dat beginners of families met kinderen hier verkeerd zijn; ook voor hen zijn er voldoende mogelijkheden. Het skigebied kent verschillende dorpen: Nendaz, Veysonnaz, Thyon-Les Collons, La Tzoumaz, Bruson en Verbier. Wij overnachten eerst in het kleine en gemoedelijk Veysonnaz, dat bovendien veel accommodaties direct aan de pistes heeft en daarna in het grote en uitgestrekte Nendaz. Nendaz heeft, ondanks haar uitgestrektheid, ook een prachtig stukje met oude, donkerhouten chalets. Beide dorpen zijn ideale wintersportplaatsen voor een skivakantie in Les 4 Vallées; de liften zijn nooit ver weg.

Tip 1: Daal de Mont Fort af

De Mont Fort is met 3328 meter het hoogste punt in het skigebied. Een bergtop die je sowieso moet bezoeken vanwege het prachtige uitzicht. Bovendien vind je hier tevens een van de moeilijkste afdalingen van Les 4 Vallées. De diepzwarte piste heeft een hellingshoek van 77% en is vaak erg ijzig en bovendien voorzien van flinke buckels. Geen afdaling voor minder ervaren skiërs en snowboarders, maar een mooie uitdaging voor thrillseekers.

Tip 2: Ski de Free Track L’Eteygeon

Het skigebied Les 4 Vallées telt zeven zogenaamde Free Tracks. Dit zijn skiroutes die niet geprepareerd, maar wel gecontroleerd zijn, waardoor je er relatief veilig kunt off-piste skiën. Zorg er echter wel voor dat je je lawinemateriaal (pieper, schep en sonde) bij je hebt, want je weet natuurlijk nooit wat er kan gebeuren, aangezien je je toch buiten het skigebied begeeft. Wij namen de Free Track L’Eteygeon, wat een prachtige route is. Zeker met verse sneeuw is het hier genieten met hoofdletters. De route duurt ongeveer een half uurtje en eenmaal beneden gaat er elk uur een skibus terug naar het skigebied.

52349 -  (6)
Genieten van poedersneeuw op de Free Track L’Eteygeon

Tip 3: Lunchen bij La Remointz

Er zijn natuurlijk heel veel knusse berghutten om neer te strijken voor de lunch, maar wij vonden La Remointz, boven Veysonnaz, erg leuk! Allereerst ligt het restaurant op een prachtige panoramische plek, maar daarnaast is het eten fantastisch. Op de kaart vind je bekende Zwitserse klassiekers, maar ook een aantal specialiteiten. Zo is de hertenbiefstuk die geserveerd wordt op een hete steen een echte aanrader, evenals de salade met geitenkaas. Op mooie dagen kun je hier uren op het terras genieten.

52349 -  (7)
Een fantastisch stukje vlees bij La Remointz op de piste

Tip 4: Ontdek de beveiligde toerskiroutes

Toerskiën wint enorm aan populariteit en het skigebied speelt hier goed op in middels speciale toerskiroutes. Deze routes zijn uitgezet buiten het skigebied, maar zijn wel getest op lawine-veiligheid. Eenmaal boven kun je altijd via een normale piste weer afdalen of met een gids het off-piste terrein verkennen. Wij probeerden vanuit Siviez de route Plan du Fou, waarbij we 694 hoogtemeters klommen en in ongeveer 2 uur naar de top liepen. Het is een fantastische route door het bos. Tijdens onze klim sneeuwde het flink, wat de ervaring nog mooier maakte.

52349 -  (8)
Toerskiroute route Plan du Fou door het besneeuwde bos

Tip 5: Dineer bij Le Carnotzet l'Aigle in Nendaz

Het Hotel Nendaz Les 4 Vallées is zonder twijfel een van de fijnste logeerplekken in Nendaz. Naast een heerlijke wellness met infinitypool, heeft het hotel ook een fantastisch restaurant: Le Carnotzet l'Aigle. Het restaurant is niet al te groot en zeer gezellig ingericht met veel oud hout. Op de kaart staan heerlijke specialiteiten, die net even wat meer bijzonder zijn dan de bekende Zwitserse maaltijden. Alles is verfijnd en ook de wijnkaart biedt een mooi assortiment. Een heerlijke plek om een mooie skidag af te sluiten.

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers Ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Belgische overheid.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.