Skip to navigation Skip to main content

Wintersportactiviteiten in de Dolomieten

Een breed scala aan wintersport activiteiten in Trentino maakt het mogelijk om te ontspannen in de witte natuur. Trentino biedt 800 kilometer aan pistes voor alpineski fans, honderden kilometers voor langlaufliefhebbers, talloze sneeuwparken en diverse andere wintersporten zoals sneeuwschoenwandelen, schaatsen, ijsklimmen en het maken van hondensledetochten. In de Dolomieten hoeft geen enkele wintersporter zich te vervelen. Maak kennis met de talloze wintersportactiviteiten in de veelzijdige, wonderschone Dolomieten.

Wandelen met traditionele sneeuwschoenen

Wandelaars kunnen in Trentino ook de bergpaden bewandelen in de winter. Door middel van ‘ciaspole’, traditionele sneeuwschoenen, kun je via diverse besneeuwde routes Trentino in een elegant wit jasje aanschouwen. Wandelen met deze traditionele ‘werktuigen’ bevestigd aan de voeten, is een activiteit voor jong en oud en biedt de mogelijkheid om comfortabel te bewegen in de open lucht. In heel Trentino zijn er eindeloze mogelijkheden om een sneeuwschoenwandeling te combineren met een hapje of drankje in een traditionele berghut. Het nationale park van de Stelvio voert de lijst aan. Dit is het meest uitgestrekte nationale park van de Alpen en reikt tot een hoogte van 3.900 meter. De vele gletsjers, bossen en authentieke dorpen zijn allemaal te ontdekken tijdens een sneeuwschoen excursie.

Schaatsen in de buitenlucht

In vrijwel alle wintersport dorpen in Trentino kan er worden geschaatst. De kunstijsbanen in de plaatsen Canazei, Cavalese, Andalo, Folgarida-Dimaro, Pinzolo, Trento, Folgaria, Lavarone & Luserna en Miola di Pinè, alsmede de talrijke meertjes, maken het mogelijk om de ijzers onder te binden, ook in de avond. Miola di Pinè spant de kroon met haar Ice Rink Pinè, een grote kunstijsbaan die internationale bekendheid geniet. Elk jaar strijden hier grote schaatskampioenen in belangrijke competities: een grote trekpleister voor toeristen.

Paradijs voor snowboarders

Snowboardliefhebbers vinden naast de honderden kilometers aan piste ook diverse snowparks die in elk skigebied te vinden zijn. Deze witte pretparken leveren topkwaliteit en zijn tot in de puntjes verzorgd. Bij Madonna di Campiglio is een groot funpark opgezet met pipes en tracks voor boardercross en Val di Fassa beschikt over twee funparken bij de plaats Canazei en op de Passo San Pellegrino.

Trentino vanaf de lange latten

In Trentino hebben langlauffanaten toegang tot honderden kilometers loipes, die dwars door de mysterieus gevormde bergketen van Europa voeren. Trentino kent een lange geschiedenis op het gebied van langlaufen en ook dit jaar vinden de wereldkampioenschappen langlaufen weer plaats in deze regio. De Super Nordic Skipass geeft toegang tot 1200 kilometer aan loipen in Trentino en naburige gebieden, 19 langlaufcentra in Trentino, de hoogvlakte van Asiago Sette Comuni, Lessinia en Emilia Romagna.

Rotsklimmen in Trentino

Trentino biedt nog veel meer opties voor de wintersportfanaten. Rotsklimmen vindt zijn eigen winter dimensie in Trentino dankzij het grote aantal watervallen die in de winter worden omgezet in muren van ijs. Het paradijs voor winter ijsklimmen is Val Daone, in West-Trentino, waar er meer dan honderd officiële kristallen muren zijn. Een andere unieke gewaarwording is het maken van een sledetocht met husky’s door de Dolomieten. De kneepjes van deze avontuurlijke sport leren is mogelijk dankzij het bestaan van enkele scholen in de regio. Madonna di Campiglio en Paganella bieden beiden deze activiteit aan.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.