20 september 2021 door Miranda in Skigebieden onder de loepReisverslagen

Tijdens onze Ski Safari door Zwitserland mag een bezoekje aan het grensoverschrijdende skigebied Les Portes du Soleil natuurlijk niet ontbreken. Hoewel dit enorme skigebied ruim 600 km aan pistes telt, is het dorpje Morgins waar wij logeren, een oase van rust en een ideaal uitgangspunt voor mooie skitochten. Tijdens ons verblijf worden we getrakteerd op een enorm pak verse sneeuw en naast skiën maken we ook kennis met curling en gaan we lekker wandelen. Bekijk onze video en lees onze tips voor jouw skivakantie in Les Portes du Soleil.

Morgins: fijn Zwitsers dorp in een enorm skigebied

Morgins biedt het beste van twee werelden. Enerzijds logeer je in een typisch klein en knus Zwitsers dorpje, maar je hebt wel toegang tot het enorm grote Frans/Zwitserse skigebied Les Portes du Soleil. Morgins is gemakkelijk te bereiken via de snelweg langs Basel, Bern en Montreux, alleen de laatste 20 minuten rijd je over een bergweg. Het dorp bestaat vooral uit chalets, een mooie oude kerk, enkele winkels en voldoende bars en restaurants. Hoewel het dorp midden het skigebied van Les Portes du Soleil ligt dat 600 km aan pistes telt, is het plaatsje zelf, maar ook de pistes rondom, relatief rustig. Wanneer je richting bijvoorbeeld het Franse ski-in ski-out resort Avoriaz of het grote Morzine skiet, zal je direct merken dat het daar veel drukker is. Het skigebied is uitermate geschikt voor het skiën van lange dagtochten, waarbij je alle uithoeken van Les Portes du Soleil kunt bereiken. 

Tip 1: Ski de Le Mur Suisse

Les Portes du Soleil kent fantastische pistes, maar de meest beroemde en beruchte afdaling is toch wel Le Mur Suisse. Volgens de locals is dit de steilste piste ter wereld en het zou zonder twijfel best eens de moeilijkste kunnen zijn. Deze 1 km lange piste wordt niet geprepareerd, waardoor er enorme buckels ontstaan. Vooral het eerste stuk is gigantisch steil en de buckels vreselijk hoog. Wanneer je hier valt, glijd je een ongelofelijk stuk naar beneden. Ben je overtuigd van je skikunsten, dan is deze piste een prachtige uitdaging. Wil je liever lachen? Neem dan de lift naar beneden en zie veel mensen stuntelen op deze ongelofelijk pittige piste.

Tip 2: Neem curlingles in Champèry

Kijk jij ook wel eens naar curling op TV? Ziet er makkelijk uit hè? Toch is niets minder waar. Je kunt deze leuke sport leren in Champéry, dat zo’n 15 minuten rijden is vanaf Morgins. Hier ligt een curlingcentrum: Palladium De Champéry, waar grote internationale toernooien worden gehouden. Als beginner kun je hier een introductieles curling volgen en dat is erg leuk. Het begint met het bewegen op het ijs met speciale curlingschoenen, waarvan de ene glijdt en de andere niet. En daarna komt het werpen van de stenen en het bezemen aan bod. Het is een mooi spel en de techniek die erbij komt kijken is interessant om te leren. Wil je een keer iets anders doen tijdens je wintersport, dan is curling echt een aanrader!

Curling CAmpery
Curlingles in Champèry

Tip 3: Lunch bij restaurant Croiz-de-Culet

Uiteraard zijn er in Les Portes du Soleil heel veel berghutten voor een goede lunch, zowel in Frankrijk als in Zwitserland. Wil je uitgebreid en lekker eten, ga dan naar het sfeervolle restaurant Croiz-de-Culet. Je vindt het bij het bergstation van de gondellift vanuit Champèry, op de bovenste verdieping van het gebouw. Naast een prachtige inrichting en goede service, prijken hier heerlijke specialiteiten op de kaart. Wat dacht je van een verse tartaar of een Zwitserse Rösti met Franse reblochon kaas? Op mooie dagen zit je er lekker in de zon op het terras en op koude dagen is het heerlijk knus binnen.

Tip 4: Ski de piste Didier Defago

Olympisch kampioen Didier Defago komt uit Morgins en heeft zijn 'eigen' piste in het skigebied gekregen. Het is een bijzonder lange afdaling helemaal terug naar het dal. Aanvankelijk begint de piste steil en zwart (dit stuk kun je ook omzeilen), waarna het overgaat in een lang pad dwars door de bossen. Zeker op dagen met verse sneeuw op de bomen, is het bos een idyllisch landschap waar je rustig doorheen glijdt.

piste Didier Defago
Linksboven zie je het eerste steile stuk van de piste Didier Defago

Tip 5: Bestel verschillende soorten kaasfondue bij restaurant Le Di’Vin

Uiteraard mag een goeie Zwitserse kaasfondue niet ontbreken wanneer je in Morgins op vakantie bent. Een tip is restaurant Le Di’Vin, hier hebben ze verschillende soorten kaasfondue en je kunt er voor kiezen deze tegelijk op tafel te laten serveren. Wij hebben 4 verschillende kaasfondues mogen proeven:  de klassieke variant, eentje met bier, eentje met peper en eentje met knoflook. Het smaakt allemaal fantastisch, maar de variant met peper is veruit onze favoriet. Na al de kaas is een glaasje Abricotine wel te adviseren; deze plaatselijke sterke drank zorgt voor een goede spijsvertering.

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

Abricotine
Een glaasje Abricotine na het eten in restaurant Le Di’Vin

Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Belgische overheid.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen