13 september 2021 door Miranda in TipsSkigebieden onder de loep

Afgelopen winter maakten we een Ski Safari door het mooie Zwitserland. Tijdens deze rondreis konden we de regio met 3 beroemde bergen: Eiger, Mönch en Jungfrau natuurlijk niet overslaan. We logeerden in de plaats Interlaken, dat centraal in de Jungfrau Region ligt. Uiteraard bezochten we de wereldberoemde Jungfrau Joch, het hoogste treinstation van Europa met uitzicht op de Aletsch Gletscher, maar we gingen ook skiën en zelfs kayakken op de Brienzer See. In dit artikel zie je de video die we van onze reis maakten en hebben we 5 tips voor jouw skivakantie in de Jungfrau Region verzameld.

Jungfrau Region: 300 km pistes in een adembenemende bergwereld

De Jungfrau Region heeft haar naam natuurlijk niet voor niets te danken aan die beroemde berg de Jungfrau en de naastgelegen reuzen Eiger en Mönch. In totaal telt de regio ruim 300 km aan pistes die verdeeld zijn over verschillende skigebieden. Het grootste is Kleine-Scheidegg-Männlichen met ruim 100 km aan afdalingen tussen de plaatsen Grindelwald en Wengen. Grindelwald heeft nog een tweede skigebied, het gezellige First met 53 km aan pistes. Het oude autovrije dorpje Mürren ligt op een zonnig plateau en heeft een skigebied dat ook nog eens 50 pistekilometers telt. Meiringen-Hasliberg ligt iets verder verwijderd van de 3 beroemde bergen, maar heeft er wel een prachtig uitzicht op. Dit familievriendelijke gebied heeft 60 km aan pistes. Maar naast mooie skigebieden heeft de regio, die overigens perfect verbonden is middels treinverbindingen tot in het skigebied, nog veel meer. Knusse dorpjes met die typische Zwitserse sfeer en andere winterse activiteiten zoals wandelen en schaatsen, maken de Jungfrau Region een fijne bestemming voor een wintervakantie.

Tip 1: Bezoek het Jungfrau Joch op 3454 meter hoogte

Het Jungfrau Joch is zonder twijfel de grootste toeristische trekpleister van de regio en dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt met de trein naar dit hoogste station van Europa op 3454 meter hoogte, het laatste half uur van de reis gaat volledig door een tunnel die in de berg is uitgehakt ruim 100 jaar geleden. Eenmaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht over de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletsch Gletscher van 22,6 kilometer lengte. Ook is er boven een ijsgrot te bezoeken die 15 meter onder het ijs is uitgegraven en een tentoonstelling waar alle clichés van Zwitserland en de bouw van de spoorbaan voorbij komen. Opvallend is dat ook veel Aziaten speciaal voor de Jungfrau Joch naar de regio komen. 

Tip 2: Skiën aan de voet van de Eiger, Mönch en Jungfrau

Oké, eigenlijk kan ik geen bergwereld noemen die ik niet mooi vindt, maar skiën in het decor van de Eiger, Mönch en Jungfrau is toch echt iets heel speciaals. Deze bergen zijn zo groot, imposant en indrukwekkend dat je er naar kan blijven kijken. Vanuit de lift, vanaf de piste of het terras van het bergrestaurant, ze zijn iedere keer net anders maar altijd prachtig. In het skigebied van Grindelwald en Wengen ski je letterlijk het dichtst bij deze bergen, maar ook vanaf een afstand blijft het bijzonder.

Wintersport Jungfrau Region
Skiën met deze machtige bergen op de achtergrond

Tip 3: Kajakken op de Brienzer See

Wist je dat je ook in de winter kunt kajakken? Uiteraard goed aangekleed in een speciaal droogpak, maar dan kan het prima! Het is zelfs erg leuk, aangezien het natuurlijk heel erg rustig is op het water. Op de Brienzer See bij Interlaken kun je een excursie met gids doen waarbij je prachtige plekjes op het meer kunt zien. Het meer is kraakhelder, waardoor je op sommige plekken ontzettend ver de diepte in kunt kijken: je zou er bijna hoogtevrees van krijgen.

Kajak Brienzer See
Een bijzondere ervaring: kajakken in de winter

Tip 4: Woon de chocoladeshow bij

Bij Schuh in het centrum van Interlaken kun je een chocolade-workshop bijwonen. Je leert hier hoe chocolade gemaakt wordt van de cacaobonen en hoe er pralinés van worden gemaakt. Ook is er voldoende gelegenheid om de verschillende chocolade te proeven en als klap op de vuurpijl, mag je eigen chocoladelolly maken. Heerlijk en interessant!

Chocoladeshow Schuh
Zo worden pralinés gemaakt

Tip 5: Bezoek Ice Magic in Interlaken

Aan de rand van het centrum van Interlaken wordt iedere winter Ice Magic opgebouwd. Er ligt hier een enorme ijsbaan en er is zelfs een traject uitgezet van ijs, waardoor je echt een klein tochtje kunt schaatsen. De schaatsen kun je hier ter plaatse huren. Ook zijn er diverse stalletjes waar lokale producten en lekkernijen worden verkocht. In een houten chalet is een tijdelijk restaurant gevestigd waar je heerlijk kunt kaasfonduen. Er hangt een hele gezellige sfeer bij Ice Magic, dus ook al wil je niet schaatsen, het is erg leuk om hier even naartoe te gaan. Zeker 's avonds wanneer alle lichtjes branden.

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Belgische overheid.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen