20 april 2020 door Miranda in Nieuws

Vorige week hebben we samen met Skiinformatie.nl onderzocht wat de impact van het coronavirus is op het boeken en plannen van de skivakantie voor seizoen 2020/2021. Dankzij de antwoorden van meer dan 4000 wintersporters kunnen we bekijken in hoeverre het coronavirus het boekingsproces van de wintersporter beïnvloedt. Conclusie is dat we ondanks het coronavirus vertrouwen hebben dat we volgend seizoen op skivakantie kunnen gaan!

We willen op skivakantie

Uit de resultaten van het onderzoek komt duidelijk naar voren dat de Nederlandstalige wintersporter van plan is om komende winter naar de sneeuw te gaan. Minder dan 4% van de ondervraagden geeft aan in 20/21 geen skivakantie te plannen. Als reden hiervoor wordt in driekwart van de gevallen het coronavirus genoemd, waarbij men aangeeft het verloop van de crisis af te willen wachten. We willen volgend seizoen dus gewoon op skivakantie! 

Geen spijt van boeking

Momenteel heeft 32% van de respondenten hun skivakantie al geboekt. Van het zou driekwart, met de huidige kennis over de corona epidemie, waarschijnlijk ook geboekt hebben. Slechts 5% zou niet geboekt hebben en de overige 20% hinkt op twee gedachtes. Van annulering is echter geen sprake. Een kleine 8% overweegt eventueel de vakantie naar de sneeuw af te zeggen.

annuleren wintersport

Skivakantie wordt later vastgelegd

Voor een derde van de deelnemers aan het onderzoek dat nog niet heeft geboekt, blijft het moment van boeken gelijk aan andere jaren. Ook is er een derde dat aangeeft het boekingsmoment uit te stellen vanwege het coronavirus. Veel mensen die op skivakantie gaan zijn daar in deze periode nog niet mee bezig. Daarom geeft ook weer een derde aan nog niet te weten of het coronavirus het moment van boeken zal beïnvloeden. 

Uitzicht piste

Budget voor skivakantie blijft gelijk

13% van de wintersporters zegt vanwege corona minder vaak op skivakantie te kunnen dan voorheen. Hier staat tegenover dat 5% juist verwacht om vaker naar de sneeuw te gaan. Voor ruim 80% heeft het coronavirus geen invloed op hoe vaak ze op skivakantie verwachten te gaan. De meeste wintersporters die deelnamen aan het onderzoek gaan gemiddeld één keer per jaar op skivakantie. Net iets minder dan een derde staat twee keer per jaar op de ski's en 15% doet dit zelfs vaker. Ook qua budget verwacht men geen grote veranderingen, 82% zegt dit gelijk te blijven houden. 

Corona heeft geen invloed op keuze voor bestemming

Op de keuze naar welk land we op skivakantie gaan lijkt het coronavirus weinig invloed te hebben. Zo stelden we de vraag of er landen zijn waar men komend skiseizoen liever niet naartoe zou gaan vanwege de epidemie. 81% van de deelnemers zegt om deze reden geen wintersportlanden te mijden. Bij wie dit wel aan de orde is, wordt met name Italië (13%) genoemd als land waar men liever niet meer gaat skiën. Andere landen waar Nederlandstalige wintersporters liever niet naartoe zouden gaan zijn Frankrijk (3,7%), de Verenigde Staten (3%), Spanje (2,7%) en Oostenrijk (2,9%).

Reizen met auto wordt populairder

Over vervoer naar de sneeuw wordt in de huidige situatie wel anders gedacht. De auto lijkt komend seizoen populairder te worden, aangezien 34% van de wintersporters eerder voor deze vorm van vervoer zegt te kiezen. Het tegenovergestelde geldt voor trein, bus en vliegtuig. Vanwege het coronavirus zegt de helft van de mensen minder snel voor een vervoersmiddel te kiezen waarbij je dicht en met v'n velen op elkaar zit. Bij de accommodatie waarin we de skivakantie doorbrengen zien we een zelfde verschuiving. Er wordt minder snel voor hotels (27,4%) en pensions (27%) gekozen, terwijl appartementen (23,9%) en chalets (19,6%) meer geboekt gaan worden.

Met minder personen in de skilift

Ziet de skivakantie er na de coronacrisis nog hetzelfde uit als daarvoor? Veel wintersporters geven aan geen veranderingen te verwachten of het nog te vroeg vinden om hier een uitspraak over te doen. Wie wel veranderingen verwacht, geeft aan dat afstand houden in bijvoorbeeld het bergrestaurant of tijdens de après-ski belangrijk wordt. Ook achten mensen het mogelijk dat we met minder personen in skiliften mogen en dat het minder druk wordt op de pistes vanwege de economische crisis. 

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.