Skip to navigation Skip to main content

Afgelopen weekend was het Snowplaza team in Sölden om gezamenlijk het seizoen te openen. De najaarsstorm had niet alleen België in zijn greep maar beheerste ook de wintersportdagen in Sölden. Donderdag en vrijdag waren de gletsjers en hoger gelegen pistes door de hevige wind gesloten en waren de omstandigheden door mist en bewolking verre van ideaal. Gelukkig waaide op zaterdag en zondag de wolken over en kon er toch nog worden genoten van een volledig geopend skigebied badend in de zon. Een prima start van het wintersportseizoen!

Beperkt zicht, beperkt pisteaanbod

Na een vroege vliegreis naar Innsbruck en een vlotte transfer bereiken we donderdag aan het eind van de ochtend ons pension in Sölden. Iedereen staat te popelen om de ski’s onder te binden en daarom kleden we ons snel om. De omstandigheden voor vandaag lijken echter niet al te best. Een wolkendek heeft zich samengepakt boven Sölden en de stormachtige wind is ervoor verantwoordelijk dat veel pistes gesloten blijven. Vandaag beperken wij ons tot de pistes van de Giggijoch die ondanks de moeilijke condities al voor veel plezier zorgen. Dan maar een uurtje eerder de après-ski in!

Après-ski tot diep in de nacht

Het uitgaansleven van Sölden moet immers ook aan een grondige test worden onderworpen. En dat de sfeer er zo vroeg in het seizoen al helemaal in zit blijkt wanneer we de Almrausch binnenstappen. Het massaal toegestroomde wintersportpubliek laat de schnapps rijkelijk smaken en alle hits worden luidkeels meegezongen. Dat “Scheiss drauf!” van Peter Wackel de après-ski hit van dit seizoen gaat worden lijkt al vast te staan. Ook in de Kuckuck, de schirmbar in het centrum en later op de avond in de Fire & Ice was niets te merken van het feit dat het wintersportseizoen pas net begonnen is. Niet alleen de wind zorgde voor het feit dat het een turbulent weekend werd. Ook de alcohol heeft hier enige invloed in gehad.

Cruisen op de Tiefenbach- en Rettenbachgletsjer

Op zondag is het weerbeeld gelukkig compleet veranderd. De zon laat zich veelvuldig zien en in combinatie met de verse sneeuw van de afgelopen dagen liggen de pistes er prachtig bij. Mede door de drukte werden de pistes eerder al snel ijzig en hard maar daar is nu geen sprake meer van. Doordat de wind enigszins is gaan liggen kunnen we eindelijk naar de top van de Gaislachkogl en de Tiefenbach- en Rettenbachgletsjer. Het skigebied is hierdoor in één klap een stuk uitgebreider waardoor het wintersportpubliek zich verspreid en er geen sprake meer is van drukte. Zorgeloos draaien we onze bochten op de heerlijke gletsjerafdalingen (Nr. 32 en 38).

Pistes met veel hoogteverschil

Dat Sölden veel meer biedt dan twee sneeuwzekere gletsjers blijkt wanneer we opnieuw de pistes van de Gaislachkogl en Giggijoch opzoeken. In tegenstelling tot enkele dagen eerder heb je door de uitstekende condities nu een veel beter overzicht op het skigebied. Afdaling nummer 13 zal bij iedere skiër in de smaak vallen, heb je liever wat meer uitdaging dan zoek je de Schwarzkogl of Hainbachjoch op. En dan zijn er altijd nog die heerlijke dalafdalingen die door het bos richting dal kronkelen. Het fijne aan het skigebied van Sölden is dat de pistes veel hoogteverschil overbruggen waardoor je niet voortdurend in de lift hoeft te zitten.

Ontspannen in de Aqua Dome

De Aqua Dome in het nabijgelegen Längenfeld is een uitstekende plek om de spieren na een lange wintersportdag wat rust te gunnen. Dit uitgebreide complex is voorzien van tal van baden en sauna’s. In het verwarmde thermaal water komen lichaam en geest volledig tot rust. En dat konden we best gebruiken na deze dagen in het skigebied en de après-ski van Sölden. Ondanks de storm van de eerste dagen was het een zeer geslaagd wintersportweekend. Het skigebied is door de aanwezigheid van de sneeuwzekere gletsjers zeer uitgebreid en zowel beginners als gevorderden kunnen hier uitstekend uit de voeten. Tel daar de bruisende après-ski bij op en je begrijpt waarom deze bestemming zo vroeg in het seizoen al populair is.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.