23 november 2020 door Miranda in BestemmingenTipsSkigebieden onder de loep

Afgelopen winter maakten we een enorme Ski Safari langs negen verschillende Zwitserse skigebieden. Het derde gebied op ons lijstje was Engelberg, een bekend ski-oord dat ook bij de Zwitsers zelf erg populair is. Door de hoge ligging van het skigebied Titlis, is Engelberg bovendien een heel sneeuwzekere bestemming. Het dorp zelf is bijzonder sfeervol met een gezellig centrum en een prachtig klooster waar de plaats haar naam aan heeft te danken. Tijdens onze reis maakten we een video en verzamelden we 5 tips voor wanneer jij op skivakantie naar Engelberg gaat. Je ziet en leest ze in dit artikel.

Engelberg: skiën in een prachtig decor

Als er iets is dat ons direct opvalt in Engelberg, dan zijn het wel de prachtige hoge bergen die het dorp omringen. Het dorp zelf ligt op iets meer dan 1000 meter hoogte, maar de bergen eromheen gaan tot wel 2 kilometer de lucht in: een prachtige bergarena. Engelberg heeft twee skigebieden. Een klein familiegebied met zo'n 7 km aan pistes op de Brunni en daarnaast ruim 80 km aan afdalingen op de Titlis. Op de eerstgenoemde berg kun je trouwens ook prachtig wandelen en er is een mooie rodelbaan. De Titlis biedt naast sneeuwzekere pistes op grote hoogte ook veel andere activiteiten, zoals de Cliff Walk, sneeuwscooter rijden, een gletsjergrot en een zipline. Deze 3238 meter hoge berg is dan ook niet alleen in trek bij wintersporters, ook veel Aziaten bezoeken deze hoogste berg van het kanton Obwalden. Niet alleen omdat ’s werelds eerste draaiende gondel, de Rotair, je hier naar boven brengt, maar ook het feit dat er in de rotsen een soort van boedha te zien is, zorgt voor de aantrekkingskracht van de berg. 

Tip 1: Bezoek de gletsjergrot op de Titlis

Bij het bergstation van de Titlisgondel ligt de gletsjergrot. Hier kun je door een 150 meter lange gang lopen, die is uitgehakt in het ijs dat wellicht wel 5000 jaar oud is. Wanneer je op je skischoenen loopt, moet je goed uitkijken, want het is hier erg glad. In het ijs zijn diverse sculpturen uitgehakt. Of het nu zomer of winter is, de temperatuur is hier altijd rond de 1,5 graad onder nul. Dus houd je skihelm gerust op, dat is lekker warm en voorkomt dat je je hoofd eventueel stoot.

Tip 2: Wandel over de Cliff Walk

De Titlis Cliff Walk is een 100 meter lange hangbrug op 3014 meter hoogte, waarbij je zo'n 500 meter boven de rotsen hangt. De brug is een meter breed en door de ijzeren constructie kijk je zo de diepte in. Wanneer er veel bezoekers op de brug staan, beweegt deze behoorlijk mee. Aan het einde van de brug ligt ook weer een geweldig uitzichtpunt. Houd je mobiele telefoon goed vast, wanneer je hier een selfie gaat maken. Deze hoogste hangbrug van Europa is gratis toegankelijk, maar geen aanrader voor mensen met hoogtevrees. 

Cliff Walk Engelberg
De indrukwekkende Titlis Cliff Walk

Tip 3: Ga sneeuwscooterrijden en ziplinen bij Trubsee

Iets lager in het skigebied van Engelberg ligt Trubsee. Op deze plek kun je sneeuwscooterrijden op een speciaal aangelegd terrein. Leuk detail: de sneeuwscooters zijn elektrisch en door het bedrijf dat ze verhuurt zelf ontwikkeld. Je hebt de keuze uit 3 verschillende trajecten die dezelfde kleuren hebben als de pistes: blauw, rood en zwart. Ook hier geldt: zwart is het moeilijkst. Bij Trubsee vind je tevens een geweldige zipline van maar liefst 500 meter lang. Je zweeft, helemaal gecontroleerd, over het prachtige besneeuwde landschap. Bovendien kun je met z'n tweeën tegelijk, naast elkaar, de afdaling maken.

Ziplinen Trubsee
Ziplinen boven Trubsee

Tip 4: Sla Brunni niet over

Met 7 km piste is Brunni wellicht een skigebied dat je snel over zou kunnen slaan, maar toch is deze berg echt een bezoekje waard. Allereerst is het uitzicht hier waanzinnig mooi, zeker wanneer je 's ochtends op tijd in de lift staat en je de zon op kunt zien komen die voorzichtig achter de berg vandaan piept. Neem de tijd om lekker te lunchen bij de Brunni Hütte, waar je ook weer kunt genieten van het fantastische uitzicht en de typische Zwitserse gerechten. Vanaf hier leidt er ook een mooie rodelbaan terug naar het bergstation van de gondel.

Tip 5: Fonduen bij Eienwäldi

Eenmaal per week, afgelopen winter was dat op vrijdag, heeft Restaurant Eienwäldi dat net buiten Engelberg ligt een fondue-avond. Nu kun je uiteraard op heel veel verschillende plaatsen fonduen in Zwitserland, maar dit restaurant overtrof alles. Je krijgt hier een drietal pannen op tafel met verschillende vloeistoffen: olie, visbouillon en vleesbouillon en daarnaast is er een enorm buffet met diverse soorten vlees en vis en ontelbaar veel zelfgemaakte sausjes. De kwaliteit van het eten is fantastisch en de ambiance erg sfeervol. Wat ons betreft een aanrader!

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheiden de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Belgische overheid.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen