3 september 2021 door Miranda in BestemmingenReisverslagen

In de winter van 2019/2020 bezochten we 9 verschillende Zwitserse skigebieden tijdens een grote Ski Safari. Onze tweede bestemming was het dorp Lenzerheide met bijbehorend skigebied dat de plaats deelt met buurdorp Arosa. Lenzerheide is een gezellige wintersportplaats met een skigebied dat zo'n 225 km aan afwisselende pistes biedt. Tijdens ons verblijf in Lenzerheide gingen we niet alleen skiën, maar leerden we ook schieten tijdens een biathlonles. Daarnaast gingen we eekhoorntjes voeren in het bos en genoten we van een prachtige zonsondergang op de berg. In dit artikel delen we 5 tips voor jouw skivakantie in Lenzerheide en kun je de video bekijken van onze dagen ter plaatse.

Arosa Lenzerheide: fijn skigebied voor de verwende wintersporter

Met ruim 225 km aan pistes behoort Arosa Lenzerheide tot de grotere skigebieden van Zwitserland. Lenzerheide zelf is een vrij langgerekt dorp met een sfeervol centrum, waar ook na het skiën het een en ander te doen is. Aan beide zijden van het dorp liggen pistes. Aan de westzijde van het skigebied liggen brede en relatief gemakkelijke afdalingen. Je kunt hier 's ochtends heerlijk skiën in de zon. 's Middags schijnt de zon op de pistes aan de oostzijde en deze afdalingen zijn pittiger en steiler. Tevens bevindt zich aan deze kant de gondelverbinding richting Arosa. Met 225 km aan pistes leent dit skigebied zich uitstekend voor het maken van mooie dagtochten, maar naast het skiën kun je er ook heerlijk wandelen en mooi langlaufen. 

Tip 1: Ski met de zon mee

Maak een mooie skitocht, waarbij je 's ochtends begint aan de oostkant van het skigebied in de zon en 's middags doorgaat naar de westzijde. Stap bijvoorbeeld op bij de Tgantieni stoeltjeslift en ga helemaal door naar de top Piz Scalottas, vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht. Ski vervolgens alle pistes van de oostzijde en sla zeker de heerlijk blauwe piste nummer 70 niet over, voordat je doorgaat naar de andere kant van het skigebied. Afhankelijk van hoelang je de tocht wilt maken, neem je de lift richting Arosa of ski direct door naar het letterlijke hoogtepunt van het skigebied: de Rothorn op 2865 meter. De afdaling vanaf de Rothorn is een lekkere benentrainer. 

Tip 2: Leer schieten tijdens een Schnupperkurs Biathlon

In Lenzerheide ligt het prachtige langlauf- en biathloncentrum: Biathlon Arena Lenzerheide. Beginners kunnen hier een zogenaamde 'Schnupperkurs' volgen. Een korte beginnerscursus, waarbij je niet alleen gaat langlaufen, maar ook leert schieten zoals de echte biathleten. En we kunnen vast verklappen: schieten op een piepklein gaatje 50 meter verderop is niet eenvoudig. Zeker niet staand, en al helemaal niet na een rondje langlaufen. Wel is het super leuk en echt een aanrader wanneer je in deze regio op vakantie bent. Het langlaufmateriaal kun je ter plekke huren en het geweer ligt voor je klaar bij de leraar.

Biathlon Lenzerheide
Cursus biathlon in Lenzerheide

Tip 3: Wandel langs de Heidsee en ga op zoek naar eekhoorntjes in het bos

Net buiten het centrum van Lenzerheide ligt de Heidsee, een prachtig bergmeer dat in de winter meestal helemaal bevroren is. Je kunt over het meer wandelen, maar ook eromheen. Wandelen is vaak een heerlijke afwisseling na een dag skiën of wanneer je gewoon lekker even wat anders wilt doen. Verder ligt hier ook een 'eekhoorntjesbos' direct naast het meer. Zorg dat je wat nootjes bij je hebt en je kunt kijken of je de kleine diertjes kunt voeren. Even lekker op een bankje in de zon zitten onderweg, is natuurlijk ook erg fijn!

Tip 4: Bestel een plankje met vlees en kaas bij Alp Fops

Deze authentieke berghut stamt uit 1886 en de vijfde generatie zorgt ervoor dat je hier een aangename pauze kunt nemen tijdens het skiën. In het dal ligt de boerderij die de producten maakt die in deze hut op de kaart staan. De keuze is beperkt, maar de kwaliteit fantastisch. Ze kun je hier als lunch kiezen voor huisgemaakte soep of een plank met verschillende soorten kaas en vleeswaren, heerlijk! Je vindt Alp Fops langs de rode piste nummer 40 vanaf Piz Scalottas. 

Alp Fops Lenzerheide
Heerlijke kaas en vleeswaren bij Alp Fops

Tip 5: Drink een biertje in de 'huiskamer van Lenzerheide'

Lenzerheide kent een aantal gezellige bars en restaurants. Een aanrader voor een drankje is de Kurhausbar. Het wordt ook wel de 'huiskamer van Lenzerheide' genoemd en dit komt door de inrichting en de gezellige sfeer. De bar is vrij donker en ingericht in vintage stijl met fijne fauteuils, banken, maar ook tafels en stoelen. Naast de keuze uit enorm veel biertjes kun je hier trouwens ook lekker eten.

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

zonsondergang Lenzerheide
Skiën tot de zon ondergaat in Lenzerheide


Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers Ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Belgische overheid.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen