14 maart 2020 door Yvonne in BestemmingenReisverslagen

Het einde van onze Ski Safari in Zwitserland is jammer genoeg in zicht. Vanuit Grindelwald rijden we door naar onze allerlaatste bestemming in Zwitserland: Saas-Fee. Deze keer reizen we op een iets andere manier dan normaal. We rijden onze auto namelijk op een autotrein en binnen een paar uurtjes tijd zijn we van Kandersteg naar Goppenstein gereisd. Dat het onze laatste dag is, mag de pret niet bederven. Het programma staat weer vol met activiteiten: een bezoek aan het skigebied, drinken in het 360 graden draairestaurant, een duik in de gletsjergrot en tot slot gaan we schaatsen! We hebben er zin in.

Autovrij dorp

Wanneer we Saas-Fee binnenrijden, ontvangen we een parkeerkaart. Saas-Fee is een autovrij dorp, dus we kunnen niet tot aan het hotel rijden met de auto. Nadat de wagen geparkeerd is op één van de parkeerplaatsen in het begin van het dorp, bellen we ons hotel op voor een lift. Het is hier ontzettend goed geregeld. Overal zie je kleine elektrische auto's rijden die mensen met hun bagage naar hun hotel brengen. Al snel worden we opgehaald door iemand van het hotel waar we verblijven, Hotel Ambiente. Opnieuw hebben we geluk dat het hotel op loopafstand ligt van de lift. Op de weg naar het hotel kunnen we nog even genieten van het uitzicht over het dorp. De mooie huizen, de bergen op de achtergrond en de sneeuw zorgen voor een prachtig plaatje. 

Saas Fee Zwitserland
Walliser huizen in Saas Fee Zwitserland

Wandeling in Saas-Fee

Wanneer we geïnstalleerd zijn in het hotel, kiezen we ervoor om een frisse neus te halen tijdens een wandeling in Saas-Fee. Binnen de twee minuten staan we op de Gletscherstrasse, meteen wordt ons duidelijk dat we hier moeten zijn voor de après-ski. We zien verschillende après-ski bars zoals de High Life Après-ski Club, Black Bull Snowbar, Skihütte en nog vele anderen. Wanneer we een stukje verder wandelen komen we bij de Dorfstrasse. Hier zorgen de bruine houten Walliser huizen, winkels, restaurants en bars voor de gemoedelijke Zwitserse sfeer. We nemen nog snel de afslag naar het Aqua Allalin, een groot zwembad en wellnesscentrum, en keren dan vlak voor de brug terug naar beneden richting het hotel.

Uitzicht over Saas Fee vanuit het skigebied

Skiën in Saas-Fee

Ook op onze laatste dag zijn we weer vroeg uit de veren en staan we te springen om voor een laatste keer op ski's te staan. Saas-Fee is een sneeuwzeker skigebied doordat het hooggelegen en een gletsjergebied is. We kunnen niet wachten tot we het uitzicht vanop de top van de berg zien. We nemen de gondel die ons naar de beroemde Felskinnbahn (zie de Last Christmas clip van Wham!) brengt. Er zijn nog andere opstappunten beschikbaar in het dorp, maar we wilden deze beroemdheid zeker niet missen. Bij het bergstation moeten we overstappen op een ondergronds treintje. Hiermee gaan we dwars door de berg naar Mittelallalin, op een hoogte van 3500 meter! Het is heerlijk rustig op de piste, dus we kunnen volop genieten van de ruimte die de rode en blauwe pistes ons te bieden hebben. Sommige stukken van de pistes liggen in de schaduw en het wordt hier en daar vrij steil, maar het is vooral genieten geblazen! Op de blauwe 10a schaven we zelfs onze carve-techniek nog wat bij. Onze gids waarschuwt ons wel dat naast de piste skiën hier absoluut verboden is! 

Gletsjer Saas Fee
Skigebied Saas Fee

360° Drehrestaurant en de gletsjergrot

Na aardig wat kilometers te skiën, is het tijd voor een pauze. We genieten van een lekkere warme chocomelk met slagroom in één van de bezienswaardigheden bij Mittelallalin: het 360° Drehrestaurant. De naam spreekt hier voor zich, het restaurant draait in ruim een uur 360 graden rond zijn as, waardoor je kunt genieten van het waanzinnige uitzicht over de bergtoppen. Na dit indrukwekkende beeld, gaan we door naar de tweede bezienswaardigheid van Saas-Fee: de gletsjergrot. In hetzelfde gebouw als het 360° Drehrestaurant bevindt zich ook de ingang van de gletsjergrot, maar dan een paar verdiepingen naar beneden. We scannen onze skipas en wandelen zo een lange trap naar beneden. We dalen steeds dieper en dieper af in de grot, terwijl we steeds oudere ijslagen opmerken. Wanneer we helemaal beneden aankomen, lopen we door de verschillende grotten boordevol ijssculpturen. Heel knap om te zien!

Uitzicht Mittelallallin
Eis Pavillon gletsjergrot

Schaatsen in Saas-Fee

De zon blijft de hele dag schijnen en moedigt ons aan voor onze allerlaatste activiteit alweer: schaatsen! We maken een prachtig lange dalafdaling en komen zo aan bij het dalstation. Hier hebben ze een mooi gebied gecreëerd voor beginners met een aantal sleepliften en een kinderland. In het midden van dit gebied ligt een leuke ijsbaan, waar kinderen en volwassenen volop in de zon genieten van een rondje schaatsen. We haasten ons naar een winkel vlakbij de schaatsbaan en huren er schaatsen. Tijd om zelf wat rondjes te maken!

Facebook Live uitzending op de laatste dag in Zwitserland... 

Onze laatste ochtend in Saas-Fee, en daarmee onze laatste dag in Zwitserland, is aangebroken! In een halfuurtje bereiken we de top, vanwaar we onze Facebook Live uitzending beginnen. Bekijk de uitzending hieronder terug. Na de live gaan we nog even langs de supermarkt voor brood, vleeswaren, kaas voor fondue en Zwitserse chocolade, voor de reis naar Nederland weer begint.  Heb je de uitzending gemist? Geen probleem, je kunt de Facebook Live uitzending van Saas-Fee Saastal hieronder terugkijken. 

Tips voor een skivakantie in Saas-Fee 

  • Ga ook eens skiën in de skigebieden van Saas-Grund en Saas-Almagell.
  • Daag jezelf uit en neem deel aan de verschillende Challenges die op de pistekaart staan in het skigebied van Saas-Fee. Denk aan een slalompiste, een snelheidspiste en een photopoint.
  • Kaasfondue eten in de Spielboden gondel: iedere donderdag en zaterdag kun je kaasfondue eten in de gondel, hoe leuk! In ongeveer een uur krijg je fondue, wijn, thee, dessert en schnaps. Je kunt ook een familie gondel of candlelight diner boeken.
  • Het funpark is zeker de moeite waard!
  • Ochtendskiën, avondskiën en skiën bij volle maan, het kan allemaal in Saas-Fee.

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen