3 maart 2020 door Yvonne in BestemmingenReisverslagen

Na Engelberg is het tijd voor de vierde bestemming van onze Ski Safari in Zwitserland. Wanneer we een afstand van zo'n 100 kilometer overbruggen, komen we aan in het historische Grindelwald. Het skigebied ligt in de Jungfrau Region en wordt gekenmerkt door drie bekende bergen: Jungfrau, Eiger en Mönch. Dit schept letterlijke hoge verwachtingen bij ons. Het programma is opnieuw gevuld met verschillende spannende activiteiten. We beginnen met een bezoek aan het skigebied en wagen ons dan aan de First Flieger en de First Glider. Ook een bezoekje aan de befaamde Bus Stop bar mag niet ontbreken in onze planning. Bij Interlaken verlaten we de snelweg en rijden we over een rustige bergweg Grindelwald binnen.

Omringt door de Eiger, Schreckhorn en Wetterhorn

Wanneer we Grindelwald binnenrijden, worden we overweldigd door het uitzicht. De chalets in de vallei zijn bedekt onder een witte laag sneeuw en in de verte zien we drie machtige rotswanden die Grindelwald omringen: de Eiger (3970 meter), Schreckhorn (4078 meter) en Wetterhorn (bijna 3690 meter). We komen aan bij ons hotel, het Parkhotel Schönegg, waar we op het balkon verder genieten van het prachtige uitzicht. Op een paar meter afstand van het hotel liggen de Grindelwald First Bergbahnen, ideaal.

Eiger en Schreckhorn in Grindelwald
Uitzicht op de Schreckhorn en Eiger

De langste rodelbaan ter wereld 

Het skigebied Grindelwald staat ook bekend om het rodelen. Je vindt hier namelijk de langste rodelbaan ter wereld! Daarom stond Grindelwald ook al jaren om mijn bucketlist als het gaat om rodelen. Met rodelbaan nr. 50 race je maar liefst 15 kilometer lang naar beneden! Jammer genoeg neemt deze activiteit veel tijd in beslag, wat niet helemaal in ons programma past. Daarom kiezen we om in de ochtend de Grindelwald Firstbahn naar boven te nemen, die ons naar de start brengt van rodelbaan nr. 51. Vanaf de First Cliff Walk wandelen we naar de Faulhorn, waar het begin van de rodelbaan ligt. Het avontuur van zowel nr. 50 als nr. 51 start op de Faulhorn. Het verschil is dat je voor nr. 50 eerst zo'n 2,5 uur moet wandelen naar het startpunt, de wandeling naar nr. 51 neemt een uurtje minder in beslag.

Rodelen in Grindelwald
Rodelen in Grindelwald! 

Rodelplezier in Grindelwald 

Het is echt Kaiserwetter vandaag en het rodelpad ligt er perfect bij. De wandeling naar de rodelbaan duurt eventjes, maar is prima te doen. Op wat korte steile stukken na, zijn we vooral aan het genieten van de omgeving. De tijd gaat snel vooruit en voor we het beseffen, komen we aan bij het startpunt van de rodelbaan. Rodelbaan nr. 51 is ongeveer 7 kilometer lang en start op een hoogte van 2200 meter. Het rodelplezier begint! Tijdens het avontuur komen we langs een mooie alm met allemaal schuren en racen we tussen de bomen door. De rodelbaan is op een klein stukje na nergens heel steil, perfect om uitgebreid te kunnen genieten van de omgeving tijdens het rodelen. De laatste meters moeten we tussen de bomen door wandelen naar het middelstation van de Firstbahn. Moe maar voldaan nemen we de lift omhoog voor een welverdiende lunch. Wat een leuke ervaring! Volgende keer ga ik zeker voor rodelbaan nr. 50. 

Skigebied Grindelwald First 

Na onze heerlijke lunch, zijn we weer volledig opgeladen om een deel van Jungfrau Region te ontdekken. Jungfrau Region is een ruim skigebied met meer dan 200 kilometer aan pistes en bestaat uit drie deelskigebieden. Grindelwald First is één van de drie deelskigebieden en heeft ruim 50 pistekilometers. Vooral piste nummer 1 was indrukwekkend om te zien. Tijdens onze Ski Safari in Zwitserland hebben we veel brede pistes gezien, maar niets komt in de buurt van piste 1. In heel het skigebied zijn de pistes allemaal heel glooiend waardoor het uitdagend en afwisselend voelt, zonder dat het ergens echt pittig wordt. Een perfect gebied voor beginnende en lichtgevorderde skiërs dus. Als laatste afdaling van de dag, nemen we de rode 22 die ons terug naar het dal brengt. Deze dalafdaling geeft ons opnieuw een prachtig uitzicht over de vallei omringt door de drie machtige bergtoppen. Als afsluiter stappen we de befaamde Bus Stop Bar binnen. Zoals de naam al verklapt, is deze bijzondere après-skibar gemaakt van een oude bus. Met een 'Hot Mojito' sluiten we de skidag in gezellige sfeer af.

Skigebied Grindelwald First
Startpunt van skigebied Grindelwald First bij het bergstation van de Firstbahn.

De First Flieger, First Glider en First Cliff Walk

Grindelwald heeft nog drie highlights in petto voor ons: de First Flieger, de First Glider en de First Cliff Walk. Vanuit het bergstation van de Firstbahn beginnen we met de First Cliff Walk. Dit is een metalen pad dat gebouwd is langs een rotswand en uitkomt op een uitkijkplatform met glazen plaat als bodem. Ook al heb je hoogtevrees, ik ben ervan overtuigd dat het uitzicht alles goedmaakt! Hierna lopen we door naar de First Flieger, onze volgende uitdaging. We klimmen op een plateau, waar we vastgezet worden in een harnas. Hierna vliegen we met een zipline met maar liefst 80 kilometer per uur naar beneden, wauw! Wat een spanning! Alsof deze twee activiteiten nog niet spannend genoeg waren, staat ook de First Glider nog op het programma. Dit is een soort vogel, waar we in een liggende houden onder worden gebonden. Ik moet toegeven, het klonk eerst allemaal best angstaanjagend. Je wordt namelijk naar achter getrokken en op je hoogste punt wordt je 'losgelaten' zodat je met volle snelheid over de bergen 'vliegt'. Achteraf klonk het enger dan het was en met een grote lach op ons gezicht keren we terug naar de piste.

Cliff Walk in Grindelwald First
De Cliff Walk in Grindelwald First.
First Flieger en First Flyer in Grindelwald First
Het startpunt van de First Flieger in Grindelwald First.

Facebook Live uitzending

Naast het lezen van onze avonturen in Zwitserland, kun je ook meekijken met onze live uitzendingen op onze Facebookpagina. Bij elke stop van onze lijst nemen we jullie mee de piste op. Heb je de uitzending gemist? Geen probleem, je kunt de Facebook Live uitzending van Grindelwald hieronder terugkijken.

Tips voor een skivakantie in Grindelwald 

  • Ga rodelen op rodelbanen 50 en 51.
  • Doe een drankje in de Bus Stop Bar, de après-ski bar aan het eind van de dalafdaling nr. 22.
  • Piste nr. 1, een heel erg brede piste. Neem de eerste lift omhoog en wees de eerste op de piste!
  • Grindelwald biedt ook prachtige wandelingen langs de pistes.
  • Ga buiten in Grindelwald First ook eens skiën in Kleine Scheidegg en Männlichen.

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen