16 maart 2020 door Jahna in Algemeen

Sinds een paar dagen leven we in een bizarre wereld. Het coronavirus heeft in een korte tijd de hele wereld op z'n kop gezet en bepaalt inmiddels ook ons dagelijks leven. En dat niet alleen... Het virus heeft ervoor gezorgd dat het wintersportseizoen abrupt tot een einde kwam en vele wintersporters, waaronder ik, zagen hun vakantie in het water vallen. Daar balen we van, allemaal, en dat is logisch. Op onze social media kregen we afgelopen weekend ook verschillende negatieve reacties: "Waarom posten jullie dit nog, het wintersportseizoen is voorbij!" en dat snappen we ook. Zeker als jouw favoriete vakantieweek van het jaar nog op de planning stond voor komende weken. Maar toch kiezen we ervoor om te blijven schrijven over onze allergrootste passie: wintersport. En waarom?

Omdat we ook uit de reacties op social media op kunnen maken dat veel mensen daar, misschien wel juist nu, behoefte aan hebben. Even geen nieuws over Corona en alle ellende die het met zich meebrengt, even wat luchtigers. Dat we dit seizoen niet meer fysiek naar de Alpen kunnen, is wat ons betreft geen reden om ook met de voorpret, napret en wintersportinspiratie te stoppen. Ten slotte gaan we daar elk jaar mee door als de liften niet meer draaien.

Abrupt einde van de winter 2019/2020

Als je me enkele weken geleden had gezegd dat dit zou gebeuren, had ik je niet geloofd. Niemand had het abrupte einde van deze winter verwacht. De eerste klap kwam vorige week maandag in Italië, waar skigebieden per direct dicht moesten. Sommigen zagen dit misschien wel aal aankomen, gezien de ernst van de corona-uitbraak en de vele besmettingen in het land. Vervolgens kwam donderdag het tweede bericht uit de Alpen, namelijk dat Tirol al haar hotels en skigebieden vanaf eind van de week zou sluiten. Andere Oostenrijkse regio's volgden al snel en, ondanks eerdere berichten dat ze open zouden blijven, beëindigden ze ook in Frankrijk en Zwitserland het winterseizoen. Het zijn logische maatregelen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, maar daardoor niet minder zuur voor degenen die nog op wintersport wilden. 

Ook wij balen ervan dat het winterseizoen zo plotseling ten einde kwam. Er stonden bij een aantal collega's en ook bij mijzelf nog de nodige trips op de agenda die net als bij vele andere wintersporters dus niet doorgaan. Maar, het is geen ramp, onze gezondheid is natuurlijk veel belangrijker. De bergen lopen gelukkig niet weg, dus laten we er volgend jaar met z'n allen gewoon dubbel van genieten!

Met de foto's van afgelopen winter komen we de zomer door!

Ons wintersporthart klopt 12 maanden per jaar

Waarschijnlijk geen verrassing, maar onze redactie bestaat uit échte wintersportliefhebbers. We hebben allemaal een enorm wintersporthart dat 12 maanden per jaar klopt en alleen al de gedachte aan sneeuw, skiën en bergen maakt ons blij. Al meer dan 20 jaar zijn wij het hele jaar door bezig met wintersport en delen dit online, ook in de zomer als het buiten 30°C is. Natuurlijk passen we onze content aan de jaargetijden aan en publiceren we wat minder als het wintersportseizoen echt voorbij is. Dat zullen we nu ook gaan doen.

Want stoppen doen we niet. Want ook nu willen we graag onze liefde en passie voor wintersport met jullie blijven delen. Juist nu. Samen denken we terug aan die heerlijke vakanties in de bergen en de typische dingen die alleen wintersporters herkennen. Maar we delen ook alvast inspiratie voor volgend seizoen. Waar willen we heen volgende winter? Kiezen we een nieuwe bestemming of gaan we juist voor een nieuw gebied? Ondanks alle ellende in de wereld kijken we ook alvast vooruit. Want volgend jaar gaan we toch gewoon weer met z'n allen op wintersport? We blijven positief en zijn ervan overtuigd dat het corona-tijdperk tijdelijk is, een crisis die weer voorbijgaat.

wintersportdecoratie thuis
Zo blijft de wintersportsfeer ook thuis er nog een beetje in...

Juist nu heeft de wintersportbranche jullie steun nodig

De gevolgen van het coronavirus hebben vele branches al getroffen en de gevolgen zijn nog niet te overzien. Ook de wintersport- en toeristenbranche wordt keihard geraakt. Ondernemers in de Alpen zijn afhankelijk van een relatief kort winterseizoen en lopen weken/maanden aan omzet mis. Hotels, bars, winkels, restaurants, liftmaatschappijen en alle bedrijven die indirect van toerisme afhankelijk zijn, liggen ineens allemaal stil en hebben geen inkomsten meer. En dat in een land als Oostenrijk, waar bijna de hele bevolking, direct of indirect, afhankelijk is van de toerist. Daarom vinden wij dat je ook nu kunt blijven denken aan wintersport en vakantie. Geef je vaste wintersportaccommodatie een steun in de rug door alvast te boeken voor volgend jaar of ga alvast op zoek naar een nieuw wintersportadres. Koop toch dat paar ski's die je al het hele seizoen wilt hebben bij je favoriete skishop. En vind je het leuk om over wintersport te lezen, mooie beelden te zien en fijne wintersportvideo's te kijken, blijf ons dan volgen. Ook wij zitten thuis, maar we zijn net als elke dag, met ons hoofd in de Alpen.

Wij verheugen ons, ondanks alles, nu al op de winter van 2020/2021! Jij ook?

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.