16 november 2020 door Miranda in Tips

Afgelopen winter maakten we een Ski Safari langs negen Zwitserse skigebieden. In elk skigebied gingen we op zoek naar de mooiste pistes, de fijnste (berg)restaurants en de meest bijzondere activiteiten. Onze eerste stop tijdens deze reis was het skigebied Davos Klosters, dat zich uitstrekt over zes verschillende deelskigebieden. We verbleven in de levendige wintersportstad Davos en ontdekten niet alleen de pistes, maar gingen ook schaatsen, bezochten een bierbrouwerij, maakten een ritje in de paardenslee en gingen kijken bij een ijshockeywedstrijd. In dit artikel delen we de video van onze dagen in Davos en geven we tips voor een skivakantie in Davos Klosters.

Davos Klosters: zes verschillende skigebieden en twee dorpen 

Davos ligt op 1560 meter hoogte en is 774 km rijden vanaf Brussel. De afgelopen 150 jaar heeft de plaats zich ontwikkeld van een klein boerendorp tot de grote wintersportstad die het vandaag de dag is. Rondom de stad Davos en het gemoedelijke dorp Klosters liggen 6 verschillende skigebieden die onderling niet verbonden zijn middels liften: Jakobshorn, Parsenn, Rinerhorn, Madrisa, Pischa en Schatzalp. In totaal liggen hier 300 km aan afdalingen, 110 pistes en 57 liften. Naast skiën en snowboarden staat Davos ook bekend om de vele andere winterse activiteiten die je hier kunt ondernemen: wandelen, langlaufen en schaatsen. De plaats zelf heeft een levendig centrum met een groot aanbod aan winkels, bars en restaurants.

Tip 1: Drink een Spritz in een jacuzzi op de Jakobshorn

De Jakobshorn is misschien wel de meest relaxte berg van het skigebied Davos Klosters. De pistes zijn er breed en niet al te moeilijk en daarnaast ligt hier een enorm funpark, Jatzpark. In dit park maken coole gasten de meest ingewikkelde sprongen. Boven het funpark ligt de Jatzhütte, op een prachtig zonnige plek. Het enorme terras bestaat naast tafels waaraan je kunt eten, uit een enorm groot gedeelte met ligstoelen en een gezellige bar. Op mooie dagen is het hier super gezellig met chille muziek. Het bestellen van een drankje gaat gemakkelijk via een app op je telefoon. Ook staan hier een drietal jacuzzi's, waar je gratis gebruik van kunt maken. Zwembroek en bikini mee dus!

Jacuzzi Jakobshorn

Tip 2: Bezoek één van de hoogste bierbrouwerijen van Europa

Het dorpje Monstein, dat op 14 km afstand van Davos op een hoogte van 1625 meter ligt, heeft een eigen bierbrouwerij. Het kleine plaatsje zou niet misstaan op een ansichtkaart met haar prachtige oude huizen en kerk. In Monstein ligt één van de hoogste bierbrouwerijen van de Alpen. Zo'n 20 jaar geleden besloot de plaatselijke bevolking een bierbrouwerij op te zetten. Het bronwater is hier van zeer goede kwaliteit en leent zich uitstekend voor het maken van smaakvol bier. Op vrijdagmiddag kun je de bierbrouwerij bezoeken tijdens een rondleiding, waarin het hele proces van bier maken aan bod komt. Uiteraard kan het bier ook geproefd en gekocht worden; het smaakt geweldig! 

Tip 3: Maak een tochtje in de paardenslee en ga fonduen bij restaurant Teufi

Op zoek naar een beetje romantiek? Maak dan een tochtje in de paardenslee. Vooral 's avonds, wanneer de maan (bijna) vol is en de lucht helder, is dit een prachtige ervaring. De oplichtende sneeuw in het donker, de omgeving vol lichtjes en de bergen op de achtergrond zijn erg mooi. Trek wel voldoende warme kleding aan, want het kan behoorlijk koud zijn ondanks de dekens en schapenvachtjes die je over je heen krijgt. Wij maakten een tochtje naar restaurant Teufi, waar we gingen fonduen. Niet in olie, maar in bouillon met een soort schepnetje. De tocht naar het restaurant duurt ongeveer een uur en is zeer de moeite waard.

Fondue restaurant Teufi Davos

Tip 4: Skiën in het skigebied Parsenn en lunchen bij Alte Schwendi

Het grootste skigebied van Davos Klosters is Parsenn. Het skigebied strekt zich uit tussen de beide plaatsen Davos en Klosters en biedt prachtige tochten en afdalingen. Aanraders zijn de zwarte nummer 1 vanaf de Weissfluhgipfel die overloopt in de rode 17, 21 en 24, de zogenaamde Nostalgierun. Vooral het laatste stuk is erg speels met veel bochten en heuvels. Aan piste 24 ligt Alte Schwendi, een bijzonder sfeervolle berghut, zowel van buiten als van binnen. Aanraders op de menukaart zijn hier de diverse vleesgerechten, maar ook de Schwendi Rösti en de Älplermaccaronen zijn heerlijk. Als dessert is er een ruime keuze uit huisgemaakte taarten. 

Tip 5: Een ijshockeywedstrijd bijwonen

Het ijshockeyteam van Davos, HC Davos, behoort tot de top van Zwitserland. In het enorme ijsstadion van de stad, de Vaillant Arena, kunnen ruim 7000 toeschouwers een wedstrijd meemaken. Wanneer het eerste team van Davos thuis speelt, is het echt een geweldige ervaring om een wedstrijd te gaan bekijken. De sport leeft enorm in Davos en kent vele supporters. Tijdens de wedstrijd zelf gaat het er snel en ruig aan toe, terwijl de sfeer uitzinnig is. Wat een spektakel! Liever zelf schaatsen? Dat kan ook. Buiten het ijsstadion ligt een grote kunstijsbaan en ter plekke kunnen schaatsen gehuurd worden. 

Ijshockey Davos

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.