Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: af en toe sneeuw, in het weekend zacht en droog

51846 - Alpenweer: af en toe sneeuw, in het weekend zacht en droog (2)

Aan de noordzijde van de Alpen gaat de komende dagen wat verse sneeuw vallen. In de zuidelijke Alpen is het daarentegen droog en kun je genieten van de warme zon. Vanaf het weekend gaat de temperatuur flink omhoog en bereikt de zachte lucht uit het zuiden het Alpengebied.

Verse sneeuw in de noordelijke Alpen

Op veel plaatsen in het noordelijke deel van de Alpen gaat het vandaag sneeuwen. Vanaf ongeveer 500 meter valt er tussen de 10 en lokaal 20 centimeter verse sneeuw. Hierdoor zijn de skicondities vandaag wat lastiger, maar vanaf morgen wordt het weer droog. Aan de noordzijde is het dan veelal bewolkt, maar aan de zuidzijde komt regelmatig de zon tevoorschijn. In de nacht van donderdag op vrijdag komt er vanuit het noorden opnieuw een storing en zal er vanaf 700 meter zo'n 10 centimeter sneeuw vallen. Overdag klaart het op en komt de zon in vrijwel het hele Alpengebied tevoorschijn.

Weekend zacht en droog

Aangekomen bij het weekend is het droog, maar zacht. In het zuiden laat de zon zich volop zien en zijn de skicondities prima. In het noorden is er minder zon en is er vrij veel bewolking.'s Nachts en vroeg in de ochtend kan er plaatselijk wel wat mist of nevel ontstaan. Verder stijgt de vorstgrens in veel skigebieden naar de 1200 meter en op zondag zelfs naar de 1600 meter. Gelukkig zorgt de droge lucht ervoor dat de sneeuwkwaliteit goed blijft. Maandag wordt het in het gehele Alpengebied erg zonnig en zacht. De vorstgrens stijgt dan naar de 2000 meter. Dinsdag wordt het vanuit het noorden bewolkt en gaat het in de avond en nacht vanaf 800 meter sneeuwen. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het droog.

51846 -  (4)
In het skigebied Ski Arlberg sneeuwt het

Druk weekend voor de boeg

Aankomend weekend trekken veel wintersporters naar de Alpen en dat zorgt voor extra verkeersdrukte. Op vrijdag is het vooral naar de Alpen toe erg druk vanwege de voorjaarsvakantie. Dit in combinatie met de sneeuwval kan zorgen voor een veel langere reistijd. Ook op zaterdag wordt er veel drukte verwacht, ondanks dat het dan droog is moeten wintersporters rekening houden met een langere reistijd.

Lawinegevaar

Door de sneeuw die de komende dagen in het noordelijke deel van de Alpen gaat vallen, zal het lawinegevaar toenemen. Op dit moment geldt op de meeste pistes een waarschuwingsniveau van 1 of 2. In Zwitserland is deze met 3 iets hoger. Het is dan ook belangrijk om tijdens je skivakantie goed op de hoogte te blijven van het lawineweerbericht.

51846 -  (6)
Verse sneeuw in het Brandnertal
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.