12 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

Voornamelijk aan de noordzijde van het Alpenmassief zal er de komende dagen verse sneeuw vallen. Echter zorgt het slechte weer ook voor de kans dat diverse skigebieden hun liften van tijd tot tijd moeten sluiten vanwege de slechte weersomstandigheden. In het weekend wordt het weer droog.

Verse sneeuw

Aan de noordzijde van de Alpen valt er vandaag een kleine hoeveelheid snel. Echter komt er donderdag een storing vanuit het westen dichterbij en begint het in Frankrijk en Zwitserland te sneeuwen. Hierbij ligt de sneeuwgrens tussen de 1000 en 1500 meter. Later zal het neerslaggebied ook Oostenrijk bereiken, waar het vriespunt in veel gebieden rond de 600 meter ligt. Hierdoor kan er op veel plaatsen 20 tot lokaal 50 centimeter verse sneeuw vallen. Ook vrijdagochtend sneeuwt het nog, maar dit zal in de loop van de dag veranderen door de komst van een hogedrukgebied. Sneeuwcondities Winterberg steeds iets beter (webcams) >

In het weekend rustiger en droger

Ook zaterdag en zondag zal een hogedrukgebied het weer bepalen. Door de föhnwerking zal vooral aan de zuidkant van de Alpen de zon schijnen, waarbij de temperaturen op kunnen lopen tot ruim 15 graden. Hierbij ligt de vorstgrens veelal boven de 3000 meter. Aan de noordzijde is het ook droog, maar vaak bewolkt. Daarnaast kan hier in de ochtend nevel of mist ontstaan. Het vriespunt ligt hier tussen de 1200 en 1500 meter. Vanwege de warme temperaturen zal de kwaliteit van laaggelegen pistes flink achteruit gaan.

Lech am Arlberg
In Lech am Arlberg sneeuwde het vanmorgen nog volop

Reisweer naar de Alpen

Wie zaterdag op skivakantie gaat moet rekening houden met drukte op de wegen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Dit komt vanwege de start van de voorjaarsvakantie in Nederland en andere landen. Richting Frankrijk lijken de wegen minder druk te worden. Echter is hier kans op stakingen met wegblokkades richting de skigebieden, waardoor het verkeer flinke vertraging op kan lopen. De weersomstandigheden zullen verder weinig invloed hebben op het verkeer. 

Lawinegevaar neemt toe

De harde wind van de afgelopen dagen, in combinatie met de sneeuwval en hogere temperaturen zorgen ervoor dat de kans op lawines groter is. De verschillende sneeuwlagen zijn erg instabiel waardoor het lawinegevaar in de meeste skigebieden 3 of 4 is. Hierbij geldt vaak dat lawineniveau 4 geldt voor gebieden boven de boomgrens. Het is dan ook belangrijk om goed het lawineweerbericht in de gate te houden.

Val Thorens
Prachtige dag in Val ThorensAls kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.