Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: na het weekend veel sneeuw!

51731 - Alpenweer: na het weekend veel sneeuw! (2)

De komende dagen is de temperatuur aan de hoge kan in de Alpen. De nulgradengrens stijgt naar 2000 meter en dat is voor de lagere skigebieden geen goed nieuws. Helemaal omdat er ook nog eens flink wat neerslag kan gaan vallen. Het gaat behoorlijk plenzen en bovendien staat er veel wind. Na het weekend stroomt er weer koudere lucht het Alpengebied binnen. Op dinsdag en woensdag kan er veel sneeuw gaan vallen!

Regen onder de 2000 meter

Dit weekend wordt het allesbehalve genieten op de piste. Het is vrij zacht, want pas boven de 2000 meter komt de temperatuur onder het vriespunt. Vrijdag is het in de Noordalpen bewolkt en kan er hier en daar een regenbuitje ontstaan. Ook op zaterdag valt er in het westelijk en noordelijk Alpengebied van tijd tot tijd regen. Zondag wordt er nog een schepje bovenop gedaan. In het westen en noorden van de Alpen kan onder de 2000 meter meer dan 30 millimeter regen vallen. Dat liften moeten sluiten vanwege de harde wind is niet uitgesloten. Aan de zuidflank is het weer een stuk rustiger, maar ook hier hoge temperaturen.



Tientallen centimeters sneeuw

Na het weekend draait de wind van west naar noord en stroomt er koudere lucht het Alpengebied binnen. Aan het eind van de maandag kan er nog wat regen vallen, maar dit zal al snel overgaan in sneeuw. Het gaat weer vriezen tot in de dalen en vooral aan de noordzijde gaat veel sneeuw vallen. Met tientallen centimeters verse sneeuw wordt de schade die geleden is in het weekend weer tenietgedaan. Ook woensdag valt nog enige tijd sneeuw in de Noordalpen, daarna is het een paar dagen rustig én vrijwel overal droog.

51731 -  (4)
Bewolking heeft vandaag al de overhand in Oostenrijk (Zillertal Arena)

Regen onderweg naar de Alpen

Niet alleen in de Alpen is het zacht, ook bij ons in België zijn de temperaturen hoog. Wie dit weekend van of naar de Alpen vertrekt moet rekening houden met veel neerslag. Zaterdag valt vooral in Frankrijk en het zuidwesten van Duitsland af en toe regen, zondag is het in Zuid-Duitsland flink nat met soms stevige regenval. Wanneer je eindbestemming boven de 1500 meter ligt kun je te maken krijgen met (natte) sneeuw.

Lawinegevaar neemt toe

Door de omstandigheden van dit weekend neemt het gevaar op lawines toe. Zeker waar veel regen valt, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Ook de wind van komende zondag draagt bij aan het lawinegevaar. Op steile bergflanken kan de sneeuw onstabiel worden, waardoor er spontaan lawines ontstaan. Houd de lokale berichtgeving wat betreft lawines goed in de gaten. Na het weekend blijven de waarschuwingen van kracht, want dinsdag en woensdag valt er bovenop de onstabiele sneeuwlag nog eens een vers pak sneeuw.

51731 -  (6)
Heerlijke zonnige dag in Val Thorens
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.