Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: 2019 eindigt stralend

51562 - Alpenweer: 2019 eindigt stralend (2)

Wie de laatste dagen van 2019 in de Alpen doorbrengt zit goed. De komende dagen is het stralend weer met veel zon, daarnaast zijn de condities op de piste fantastisch. Ook tijdens de jaarwisseling wordt er rustig weer verwacht. Hierdoor kan 2020 sfeervol van start gaan!

Stralende dagen

Op dit moment trekt er een krachtig hogedrukgebied over een groot deel van Europa. Hierdoor worden de komende dagen storingen op afstand gehouden. Wintersporters die zich op dit moment in de Alpen bevinden kunnen genieten van pistes die bedekt zijn met een dikke laag sneeuw en stralend weer. Aan zowel de noordzijde van de hoofdkam als de zuidzijde schijnt de zon volop met enkel wat hogere wolkenvelden. Hierbij komt de wind zwak tot matig uit het noorden en ligt de temperatuur grofweg rond de 8 graden. Echter ligt de gevoelstemperatuur door de zon wat hoger. Op de 2000 meter is het ongeveer 4 graden.

Mist in de dalen

Met name in de ochtend moeten skiërs rekening houden met mist en lage bewolking in de dalen. Deze 'Hochnebelfelder' strekt zich uit tot zo'n 1000 meter hoogte, maar daarboven is het stralend weer. In de ochtend voelt het hierdoor nog wat koud met een paar graden onder het vriespunt. Doordat het hogedrukgebied stand lijkt te houden kunnen kunnen degene die na de jaarwisseling nog een weekje aan hun skivakantie vastplakken waarschijnlijk ook nog genieten van een prachtige week. Ondanks de zonnige dagen hoeft men niet te vrezen voor grote aantasting aan de sneeuw. Vanwege de droge lucht zal de sneeuw nauwelijks minder worden en de lager gelegen pistes die wel lijden kunnen worden aangevuld met kunstsneeuw.

51562 -  (8)
Prachtig weer in de Zillertal Arena

Weinig problemen op de weg

Door het uitgestrekte hogedrukgebied is het weer in het grootste deel van Europa rustig. Hierdoor hoeven de mensen die de komende dagen richting de Alpen reizen voor hun skivakantie geen rekening te houden met extra vertraging vanwege de weersomstandigheden. Drukte van het reguliere vakantieverkeer kan rond de plaats van bestemming mogelijk wel tot hinder leiden.

Lawinegevaar

Vooral in Zwitserland en Oostenrijk zijn er nog veel regio's met lawinegevaar (level 3). Met name in de hoger gelegen gebieden wordt gewaarschuwd voor sneeuwverschuivingen. Het is van belang om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van de laatste waarschuwingen die door de plaatselijke instanties worden uitgegeven. Vanwege het rustige weer van de komende dagen zal naar verwachting de kans op lawines afnemen.

Fijne vakantie!

Alta Badia

51562 -  (10)
Piz La Ila - Alta Badia


Jungfrau Region

51562 -  (12)
Lauberhorn, Jungfrau Region


Val Thorens

51562 -  (14)
Val Thorens


123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.