20 november 2019 door Wendy in Alpenweer

De Zuidalpen hebben de laatste tijd te maken gehad met flinke sneeuwval, dit heeft voor de nodige problemen gezorgd. De komende dagen ligt er een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en het westen van Rusland, hierdoor zal het weer wat rustiger zijn. Vrijdag komt er langzamerhand een Atlantisch lagedrukgebied dichterbij. Hierdoor neemt de kans op flinke sneeuwval in de Zuidalpen flink toe. Hierna zal er wat zachtere lucht volgen. 

Rustig weer

De komende dagen hebben de Alpen te maken met een krachtig hogedrukgebied. Hierdoor is het over het algemeen droog en is er op de meeste plaatsen ruimte voor de zon. Daarnaast is er weinig wind, waardoor het ideaal wintersportweer is. Het is echter niet overal droog. Vandaag kan er nog wat sneeuw vallen in de hoger gelegen gebieden van Steiermark. Vannacht en morgen zal er ook nog sneeuw vallen in de Dolomieten en Zwitserland.

150 cm verse sneeuw

Komend weekend zal dient zich een nieuw lagedrukgebied aan. Deze zal over het zuiden van Frankrijk richting de centrale Middellandse Zee trekken. Hierdoor krijgen de Zuidalpen vrijdag en vooral zaterdag opnieuw te maken met een flinke Südstau. Hierdoor kunnen er lokaal weer grote hoeveelheden sneeuw vallen, dit kan tot zaterdagavond zelfs oplopen tot 150cm verse sneeuw. Naar verwachting zal de meeste sneeuw vallen in het Aostadal, Wallis en het zuiden van de Franse Alpen. Deze sneeuw zal in combinatie zijn met een behoorlijk stevige wind. 

In Val Gardena kan men eindelijk bijkomen na alle verse sneeuw

Relatief rustig reisweer

Voor degene die de komende dagen richting de Alpen vertrekt is het over het algemeen prima reisweer. Overdag is het vrijwel droog, de zon schijnt en er ligt geen sneeuw op de weg. Voor degene die in de ochtend al in het zuiden van Duitsland rijden moet wel rekening houden met het weer. Op diverse plaatsen kan het mistig zijn en door de koude lucht is er ook gladheid mogelijk. Op de grote wegen zal dit echter nauwelijks tot problemen leiden.

In Winterberg is het alweer een paar dagen wit

Groot lawinegevaar

De kans op lawines blijft de komende dag onverminderd groot. Voor de aanwezige wintersporters is het dan ook aan te raden om de lokale berichtgeving goed in de gaten te houden. Vrijdag en zaterdag zal er op enkele plaatsen in de Zuidalpen opnieuw veel sneeuw vallen. Hierdoor zal het lawinegevaar juist weer toenemen. Doordat er zachte lucht nadert zal de sneeuw een andere structuur hebben dan de al gevallen sneeuw. Dit zal er toe leiden dat de sneeuwlagen niet goed aan elkaar hechten, waardoor de sneeuw makkelijk schuift. 

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.