23 januari 2021 door Wendy in Skigebieden onder de loepSkigebieden onder de loep

Skiliften maken de wintersport zo'n stuk makkelijker. Er zijn echter ook liften waar je voor je plezier een ritje mee wilt maken, omdat deze net even anders zijn dan een 'gewone' skiliften. Een bezoek aan deze unieke gondels mag tijdens je wintersportvakantie niet ontbreken. Welke kan jij al afvinken?

#1. Matterhorn Glacier Ride

In het Zwitserse Zermatt vinden we de Matterhorn Glacier Ride. Dit is de hoogste 3S-lift ter wereld die maximaal 2000 personen per uur naar de top brengt. Het bergstation is gelegen op 3800 meter en daarmee het hoogste bergstation van Europa. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op 14 gletsjers en 38 vierduizenders. 

3S-lift naar Klein Matterhorn
 (Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)

#2. CabriO

De naam van deze lift verraadt het al, dit is de allereerste skilift met een open panoramadak. Gedurende de zomermaanden brengt de lift je van het dalstation in Stans naar het bergstation op de Stanserhorn. Nog een uniek detail, de liftkabel bevindt zich vanwege het open panoramadak aan de zijkant van de cabines. In de cabines is er ruimte voor 60 personen. Daarnaast kunnen er 30 personen op het dak plaatsnemen.

#3. Vanoise Express

De Vanoise Express staat bekend om zijn twee verdiepingen waar maar liefst 200 personen per cabine in kunnen. Met zijn topsnelheid van 45 kilometer per uur reis je binnen 5 minuten van Peisey-Vallandry op 1650 meter naar Montchavin-Les Coches op 1548 meter. Deze verbinding zorgde er in 2003 voor Les Arcs en La Plagne verbonden werden.

#4. Titlis Rotair

In 1992 werd de eerste kabelbaan ter wereld met 360 graden draaiende cabinebodems in gebruik genomen. Dit zorgde voor een uniek uitzicht op de omgeving. In 2014 werden deze gondels vervangen voor ronddraaiende gondels met meer glas die in vijf minuten volledig om hun as draaien. Hierdoor krijg je nog een beter zicht op de rotswanden, gletsjer en bergtoppen die in Titlis te vinden zijn. 

Titlis Rotair Gondel
 (Foto: © Engelberg-Titlis Tourismus AG - Roger Gruetter)

#5. Predigtstuhl

In 1928 werd de Predigtstuhl kabelbaan geopend en inmiddels is de lift cultureel erfgoed geworden. De 12-hoekige lift staat bekend om zijn uitstraling, snelheid, geruisloosheid en veiligheid. Met een snelheid van 18 kilometer per uur overbrugt de lift een afstand van 2380 meter.

#6. De Téléphérique de l'Aiguille du Midi

Met deze lift zweef je als het ware van Frankrijk naar Italië over het Mont-Blanc Massief. Opvallend is dat op het tweede deel van de baan een afstand van 2742 meter wordt afgelegd zonder een liftpaal te passeren. Wanneer je de naaldvormige bergtop bereikt heb je een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. Hier vind je tevens ook een uitkijkplatform met glazen bodem.

Kabelbaan aiguille du midi
(Foto: © La Compagnie du Mont-Blanc)

#7. Hungerburgbahn

In 2007 werd er door Leitner een kabelspoortrein gebouwd in Innsbruck. Een lift met meerdere stations die je van het congresgebouw in het midden van de stad naar Hungerburg brengt. De Hungerburgbahn is de eerste sectie van drie kabelbanen naar de Hafelekar en valt onder het skigebied Nordkettenbahnen. 

#8. Vallugabahn II

Deze skilift is in meerdere opzichten uniek. De 6-persoons cabines mag je alleen onder begeleiding van een berggids betreden en deze brengen je dan vervolgens naar een hoogte van 2811 meter. Wanneer je de lift uit stapt betreed je een perfect off-piste landschap dat geschikt is voor de meest ervaren freeriders. Je vindt deze lift in Ski Arlberg.

#9. Narvikfjellet gondel

In de Noorse havenstad Narvik is het van begin juni tot half-juli mogelijk om in de nachtelijke uren naar boven te gaan. Hier kun je vervolgens op een 650 meter hoog uitzichtplatform genieten van de middernachtzon met uitzicht op de Ofotfjord. 

#10. Funivia dell’Etna

Deze lift brengt je naar Europa's grootste en actieve vulkaan. Gedurende een rit van 15 minuten ga je van Rifugio Sapienza  naar de zuidkant van de vulkaan op een hoogte van 2500 meter. Hiervandaan kun je overstappen in vrachtauto's die je vervolgens naar de lavavelden brengen. Daar aangekomen loop je het laatste stukje richting de rand van de kraters. De uitbarstingen van de vulkaan zijn echter niet altijd zonder gevolgen. Zo moest de kabelbaan in 2002 worden vervangen na zo'n uitbarsting.

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen