Skip to navigation Skip to main content

Sportief, sportiever, Silvretta Montafon. Het 'sportiefste skigebied' houdt zich deze winter volkomen aan zijn slogan. Het winterseizoen 2013/14 start op 5 december 2013 met 's werelds beste snowboardcross-atleten die elkaar bestrijden in de eerste FIS-wereldbeker van het seizoen. Enkele dagen lager organiseert de FIS de Europacup ski- en snowboardcross, een première voor Silvretta Montafon. Ook de elite van de freeride-scene komt langs: bij de Open Faces Freeride Series. Maar ook minder veeleisende skiërs beleven een vliegende start van het seizoen. Tussen 5 en 20 december kost een dagskipas slechts 20 euro.

Montafon Totale: 8000 hoogtemeters

De roes van de snelheid: in de Silvretta Montafon begint die al 's morgens vroeg. Want zo opwindend als daar is nog nooit een skidag begonnen: sportieve winterfans hebben op de Montafon Totale elke donderdag de mogelijkheid om 7:00 uur en dus voor de officiële start van de liften op vers geprepareerde en ongerepte pistes te carven. Een privilege. Voor het ontbijt leg je met een gids tussen Gaschurn-Partenen en Schruns 36 kilometer en 8000 hoogtemeters af. In het Kapellrestaurant bij het bergstation van de Hochjoch-baan wacht dan een welverdiend bergontbijt op je. Zo mooi kan de snelheidsroes zijn. Die kunnen geoefende wintersporters overigens ook op andere manier beleven: De Black Scorpions, zeven supersteile pistes en skiroutes, zetten menig hart in vuur en vlam.

Freeriden op de Zamangspitze

Maar niet alleen opwindende afdalingen zorgen voor adrenaline in de aderen, maar ook langzame beklimmingen. Dat bewijst de topbestorming van de 2386 meter hoge Zamangspitze. Diens ongenaakbare hellingvorm geeft vorm aan de Grasjoch; iedere technisch bedreven skiër en snowboarder moet hem ooit hebben beklommen en vooral: ooit over de flanken zijn afgedaald. Een gids brengt je elke dinsdag over een korte, maar opwindende route naar het kruis op de top. Op de smalle, deels steile en rotsachtig kam zijn een vaste tred en afwezigheid van hoogtevrees onmisbaar. De beklimming is echter pas het begin van de uitstekende diepesneeuwbelevenis. Vervolgens volgt een terreinafdaling over 1600 hoogtemeters naar St. Gallenkirch-Gortipohl over soms steile en krappe, soms breed uitwaaierende hellingen.

Open Faces Silvretta Montafon 2014

Diepsneeuwfans komen in de Silvretta Montafon sowieso aan hun trekken. Al langere tijd heeft het skigebied naam gemaakt als internationale toplocatie voor freeriders. Deze reputatie zal in de winter 2013/14 opnieuw eer aan gedaan worden: voor het eerst bezoekt de Open Faces Freeride Series 2014 het skigebied. Van 15 t/m 16 maart 2014 strijden de freeriders om belangrijke punten: voor hen gaat het om de kwalificatie voor de Freeride World Tour 2015. Op de afdaling van de Hochjoch-top laten de deelnemers hun grote sprongen en perfecte turns zien.

Hogerop in het Nike Snowpark Montafon

Springen is het sleutelwoord voor het Nike Snowpark Montafon op de Grasjoch. Meer dan 40 obstakels worden daar elke winter weer opgebouwd, waaronder boxen, rails, kickers en pipes, naast innovatieve combinaties. De lines zijn onderverdeeld in easy, medium en advanced; beginnende en ambitieuze wintersporters kunnen zo ieder hun eigen tricks oefenen. Opdat iedere parkfan optimale omstandigheden kan aantreffen, bekommert zich een achtkoppige shape-crew dagelijks om de installaties - aan hen dankt het snowpark zijn bekendheid in heel Europa. In 2014 is het Nike Snowpark weer het toneel van talrijke evenementen. Daarbij horen Nike-wedstrijden en 'Wir Schanzen' voor nieuwelingen en profs, naast talentenjachten zoals 'Sprungbrett' en 'Chill and Destroy', de grootste onafhankelijke slopestyle-tocht van Europa.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.