27 mei 2019 door Thijs in Lijstje | 0 Reactie(s)

Waan je een filmster tijdens het skiën! Diverse skigebieden in de Alpen zijn het decor geweest voor bekende en minder bekende (Hollywood) films. Sinds 1929 wordt er in de skigebieden van de Alpen gefilmd en ook een beroemdheid als James Bond is o.a. in de bergen van Oostenrijk geweest. Snowplaza is in de filmarchieven gedoken en heeft de skigebieden in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland waar films zijn opgenomen op een rijtje gezet.

St. Moritz: Die weiße Hölle vom Piz Palü

Regisseur Arnold Franck trok in 1929 naar het skigebied Diavolezza-Lagalb bij St. Moritz om het wereldberoemde ‘Die weiße Hölle vom Piz Palü’ op te nemen. Onder erbarmelijke omstandigheden werd er gefilmd op hoogtes tot 3900 meter. Franck wilde de film zo authentiek mogelijk maken en halfbevroren acteurs waren voor hem geen bezwaar. Inmiddels heeft de film de status van cult bereikt.

 

St. Anton am Arlberg: Der Weiße Rausch

De eerste skifilm in kleur kwam in 1931 in de bioscoop. ‘Der Weiße Rausch’ is gedraaid in de bergen van St. Anton am Arlberg en de hoofdrollen werden vertolkt door skipionier Hannes Schneider en de acteurs Rudi Matt en Leni Riefenstahl. De beelden van de massastart van de skirace op de Vallugrat zijn nog altijd indrukwekkend.

Obertauern: Help

Ook de Beatles wisten hoe ze moesten scoren met filmbeelden uit de Alpen. In 1965 trokken de heren naar Obertauern om opnames te maken voor de videoclip van ‘Help’. In Hotel Edelweiss kun je nog altijd sporen vinden van de aanwezigheid van de Beatles. Leuk weetje: skiën kunnen de Beatles niet.

Jungfrau Region: On Her Majesty's Secret Service

Iedereen kent 007, de Britse geheimagent luisterend naar de naam James Bond. In 1969 werd hij in de film 'On Her Majesty's Secret Service' vertolkt door George Lazenby. Bond trok naar de Jungfrau Region en op de Schilthorn boven Mürren werden diverse scenes opgenomen. Nog altijd kun je hier een James Bond museum bezoeken en je tanden in een Bond-burger zetten.

Kitzbühel: Downhill Racer & One Hell of a Ride

Het exclusieve Kitzbühel is tot ver buiten de landsgrenzen bekend. Ook Hollywoodsterren hebben de schoonheid van deze bestemming in de Kitzbüheler Alpen ontdekt. In de loop der jaren zijn er hier meer dan 70 films opgenomen. Het meest bekend zijn 'Downhill Racer' uit 1969 met Robert Redford en 'One Hell of a Ride' uit 2015 over de beroemde Hahnenkamrennen.

Cortina d’Ampezzo: For Your Eyes Only & Cliffhanger

Ook in de Italiaanse Dolomieten zijn diverse blockbusters gedraaid. Zo kroop Roger Moore in 1981 hier in de huid van James Bond tijdens 'For Your Eyes Only'. De opnames vonden onder andere plaats bij de skispringschans, de bobsleebaan, ijsbaan en andere locaties van de Winterspelen van ’56. Wie wil slapen, waar James Bond heeft geslapen, moet in het Miramonti Majestic Grand Hotel naar kamernummer 108 vragen. Ook de beroemde scene uit 'Cliffhanger' waarbij Sylvester Stallone aan een bergrand hangt, is hier gedraaid.

Saas-Fee: Last Christmas I gave you my heart

Altijd al afgevraagd waar de videoclip 'Last Christmas I gave you my heart' van Wham is opgenomen? In Saas-Fee Saastal! De jonge George Michael trok in 1984 naar de Zwitserse bergen om deze legendarische videoclip op te nemen. 35 jaar later heeft het nummer én de clip nog niets van zijn glans verloren.

Chamonix: The World Is Not Enough

In 'The World Is Not Enough' moest James Bond skiën voor zijn leven in de Kaukasus. Toch vonden deze opnames in 1999 plaats in Chamonix. Pierce Brosnan bleek een fantastische freerider te zijn op de beroemde off-piste flanken van het Franse skigebied.

Sölden: Spectre

James Bond is niet weg te slaan uit de Alpen. Tijdens 'Spectre' waren onder andere de bergen van het Ötztal en Obertilliach decor van diverse actiescenes. Ook bezocht Daniel Craig het op 3000 meter hoogte gelegen IceQ restaurant (in de film een privékliniek) in Sölden. Andere plekken waar werd gefilmd waren de Gaislachkoglbahn en de Gletscherstraße.

Garmisch-Partenkirchen: Eddie the Eagle

In 2016 werd er een film gemaakt over het geweldige verhaal van 'Eddie the Eagle'. Het waargebeurde verhaal gaat over skispringer Michael Edwards die in 1988 als eerste Brit deelnam aan het onderdeel skispringen tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Calgary. De opnames van de film vonden plaats in onder andere Garmisch-Partenkirchen, Kleinwalsertal & Oberstdorf en Seefeld.

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen