Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: 5 tips om beter te skiën (video)

50344 - Skitechniek: 5 tips om beter te skiën (video) (2)

Wil jij ook de puntjes op de i zetten wat je skitechniek betreft? Om beter te leren skiën hoef je vaak maar enkele details aan te passen. Jasper geeft je in deze video 5 eenvoudige tips waardoor je je skitechniek kunt verbeteren. Praktische tips die je meteen kunt toepassen op de piste tijdens je volgende skivakantie.

#1. Kijk naar het dal

Het klinkt misschien logisch, maar toch zijn er veel skiërs die naar de punten van hun ski’s kijken of naar de sneeuw vlak voor hun ski’s. Naar het dal kijken is niet alleen goed voor je houding, je ziet ook wat er voor je gebeurt en je kan inspelen op wat er komt. Zo kan je tijdig je snelheid aanpassen of van richting veranderen als dat nodig is. Kijk dus altijd naar het dal, in de richting van waar je naartoe wil.

#2. Hou je armen voor je

Als je je armen gewoon naast je laat hangen, ben je sneller geneigd om naar achteren te gaan leunen. Om beter boven je voeten te staan, hou je je armen een klein beetje voor je bovenlichaam. Alleen zo kun je goed je stok inzetten. Als je je armen iets breder dan je schouders houdt, sta je stevig op je ski’s. Vergelijk het met op één been gaan staan, dan doe je ook je armen wat wijder om je evenwicht te bewaren. Dat is bij skiën net hetzelfde.

#3. Sta krachtig op je hele voet

Naar achter leunen is een probleem van veel skiërs. Door dat te doen heb je geen controle over je ski’s en heb je veel meer kracht nodig om je bochten te maken. Probeer dus om op je hele voet te staan bij het skiën, dat wil zeggen dat je zowel op je hielen als op je tenen steunt.

#4. Ski je bochten uit

Als je het gevoel krijgt dat je te snel aan het skiën bent, dan gaat het niet meer goed. Je wordt onzeker, waardoor je de neiging hebt om naar achter te gaan leunen. Zo vraagt het skiën veel meer kracht van je benen. Door je bochten uit te skiën, kan je voorkomen dat je te snel gaat. Dat doe je door aan het einde van elke bocht je ski’s wat in de richting van de berg te draaien. Je kunt natuurlijk niet bergop skiën, waardoor je snelheid langzaamaan wordt afgeremd. Zo kan je op een gecontroleerde manier een nieuwe bocht maken. Als je snel last hebt van verzuurde benen, is dit een goede manier om dat op te lossen. Zo hoef je niet meer om de 10 bochten te stoppen om te rusten.

#5. Doe je skibotten goed dicht

Wist je dat je je ski’s enkel onder controle hebt als je skibotten goed dicht zijn? Eerst en vooral moet je er dus op letten dat je de juiste maat kiest, zodat je skibotten mooi rond je voet aansluiten. Doe vervolgens je skischoenen dicht voor je gaat skiën en zorg dat je ze nergens voelt knellen. Door de hele dag door te bewegen, gaan je botten automatisch losser zitten. Controleer doorheen de dag af en toe of ze niet té los zitten en sluit ze zo nodig iets strakker. Tip: let er goed op dat vooral de klittenband bovenaan goed strak zit.

Jasper werkt als skileraar inGerlos en is eigenaar vanSneeuwsportleraren.nl.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.