Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: skiën met korte bochten (video)

50343 - Skitechniek: skiën met korte bochten (video) (2)

Kijk jij ook altijd vol bewondering naar die pro’s die in een mooi ritme met korte bochten de piste naar beneden komen? Goed nieuws: ook jij kan dat leren! Kan je op een rode piste parallel lange bochten maken met stokinzet, dan ben je klaar voor de volgende stap. In deze video toont Jasper hoe je met enkele eenvoudige oefeningen kunt leren om korte bochten te skiën.

Bochten met een korte radius

Om korte bochten te maken is een dynamische stuurbeweging erg belangrijk. Hierbij draaien de ski’s parallel met een korte draaicirkel. Korte bochten maak je dus vanuit een actieve beweging in de benen. Je houdt je ski’s parallel naast elkaar. Hoever je ze uit elkaar houdt, hangt af van de piste en je snelheid.

Ritmisch skiën

De beweging van een korte bocht komt zo goed als overeen met die van een lange bocht. Om korte bochten te leren skiën, zal je dus je lange bochten steeds gaan verkorten. Dat doe je aan de hand van een actieve hoog-laagbeweging en door je ski’s sneller te doen draaien vanuit je voeten. Om dat in een mooi ritme te doen, kan de stokinzet helpen. Hoe ritmischer je je korte bochten maakt, hoe gemakkelijker het is.

Kijken naar het dal

In de eerste oefening in de video leert Jasper je om je bovenlichaam steeds naar het dal gericht te houden. Eigenlijk bewegen alleen je ski’s (en dus je benen) van links naar rechts. Je bovenlichaam hou je dus steeds in de richting van het dal. In de tweede oefening leer je om goed druk te zetten op de bergkant van je ski’s. Door kort druk uit te oefenen aan het einde van een bocht wordt de start van je volgende bocht gemakkelijker.

Jasper werkte jarenlang als skileraar in Gerlos  in de Zillertal Arena . Hij is ook eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl .

Ontdek ook de andere video’s over skitechniek van Jasper

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.