Skip to navigation Skip to main content

Zuid-Tirol is een streek tsjokvol troeven: je kunt er genieten van wellness en wandelplezier, cultuur en natuur. Maar in de winter staat de noordelijkste regio van Italië voornamelijk bekend om haar zonovergoten skipistes en topgastronomie. En dat is volkomen terecht, want in de streek vind je niet alleen het ‘Dolomiti Superski’-gebied (goed voor 1220 km piste en 460 skiliften), Zuid-Tirol is ook de provincie met de meeste Michelinsterren: maar liefst 20 stuks, verdeeld over 17 restaurants. In Alta Badia, het Ladinische dal in het hart van de Dolomieten, kunnen fijnproevers alvast terecht voor tal van culinaire activiteiten.

Een winter vol gastronomie in Alta Badia

Het culinaire winterseizoen wordt begin december geopend, met een heuse Gourmet Skisafari. Deelnemers mogen rekenen op een panoramische skitour langs vijf skihutten, waar ze getrakteerd worden op een verrukkelijk hapje door een sterrenchef in eigen persoon. Omdat Zuid-Tirol ook de thuisbasis is van heel wat verfijnde wijnen, gaat elk hapje trouwens gepaard met aangepaste wijnen, met liefde geselecteerd uit het lokale aanbod.

‘Slope Food. An Aperitif on the Slopes’

Dit initiatief maakt deel uit van ‘Slope Food. An Aperitif on the Slopes’ waarbij twaalf chefs zich lieten inspireren door street food. Als een eigen versie van dit ongedwongen eetconcept toverden zij hun mooiste aperitiefhapjes op tafel in twaalf skihutten. Al skiënd over de ‘slopes’ of hellingen proef je van de creaties van een imposante lijst sterrenkoks. Het rijtje wordt aangevoerd door drie plaatselijke kookmythes (toepasselijk bekend als de ‘Dolomitici’), die samen goed zijn voor 4 Michelinsterren. Naast al dat lokale kooktalent kan je ook proeven van de creaties van Italiaanse en internationale sterrenchefs of je laten verrassen door drie rijzende sterren in het gastronomische wereldje.

Ontbijten op de piste

Voor een skiër is niet alleen het aperitief belangrijk: ook een gezond ontbijt is immers onontbeerlijk om je sportieve dag goed te beginnen. Daarom kan je elke dinsdag- en donderdagochtend een snow cat nemen van het centrum van Corvara naar skihut Col Alt voor een Breakfast On the Peaks. Ter plekke geniet je op 2000 m hoogte van een power-ontbijt samengesteld uit lokale producten als kaas, honing, brood, spek, appels. In San Cassiano/St. Kassian kan je op woensdag- of vrijdagochtend voor een gelijkaardig ontbijt-in-de-hoogte terecht bij skihut Las Vegas.

Chef-koks op de ski's

Ondanks de duidelijke nadruk op gastronomie, is koken niet het enige dat de chefs zullen doen deze winter. Tijdens de 8e editie van de Chef’s Cup, van 19 tot 24 januari 2014, geven internationaal gerenommeerde topchefs en wijnmakers een week lang het beste van zichzelf tijdens allerlei ludieke sportwedstrijden en liefdadigheidsevents. Skiërs genieten van leerrijke conferenties, skisafari’s, kooklessen, fun overdag en feest ’s nachts.

Wordt zelf een volleerd chef

Ook wie liever zelf achter de kookpotten staat, vindt zijn gading tijdens het culinaire winterseizoen van Zuid-Tirol. Boerin Erica Pitscheider van boederij Sotciastel leidt je tijdens haar cursussen Ladinisch koken op tot volleerde chef. Zo verwen jij voortaan moeiteloos vrienden en familie met bekende lokale schotels als ‘turtres’ (gefrituurde pasteitjes met spinazie en ricotta of zuurkool), ‘cajinci’ (ravioli met spinazie en ricotta en maanzaad) of ‘furtaies’ (spiraalvormige snoep met een speciale betekenis).

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.