27 februari 2019 door Michiel in Alpenweer

Ook in het Alpengebied is het de afgelopen periode ronduit zonnig en droog weer geweest, dankzij een sterk hogedrukgebied in de omgeving. Het hogedrukgebied neemt in kracht af en trekt ook nog eens van het Alpengebied weg, waardoor de wisselvalligheid vanaf morgen toe gaat nemen. Er is minder zon, het wordt kouder en er valt weer verse sneeuw!

Einde aan zonnige, zachte periode

De afgelopen dagen was het vaak zonnig en zacht. Vooral in diverse dalen in Zwitserland en in Noord-Italië kon de temperatuur regelmatig flink oplopen naar waarden boven de 20 graden. Op de pistes was het een stuk minder zacht, maar de vorstgrens lag wel absurd hoog voor de tijd van het jaar (zo'n 2800 meter!). Het zonnige en zeer zachte weer van de afgelopen periode verdwijnt. Vandaag en ook morgen is het op veel plaatsen nog prachtig weer, al trekken morgen wel sluierwolken over. In de Franse en Zwitserse Alpen neemt in de loop van de dag de bewolking vrij snel toe, in de avond volgt uiteindelijk ook de eerste neerslag. Vanwege de aanwezige zachte lucht, wordt aanvankelijk beneden 2000 meter geen sneeuw verwacht.

Momenteel is het nog prachtig weer in Kühtai

Ruim 80cm verse sneeuw

Lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan gaan de komende periode het weer in de Alpen bepalen. Morgen valt in de namiddag en avond de eerste sneeuw op de hogere pistes in vooral Frankrijk en Zwitserland. In de dagen daarna volgen ook meer skigebieden in Oostenrijk. Tot en met het weekend kan er vooral in de Franse en Zwitserse Alpen plaatselijk 80 centimeter verse sneeuw vallen. Dit gebeurt vooral op plaatsen boven 1800 meter, op de lagere pistes valt hoofdzakelijk regen. Pas maandag, wanneer een lagedrukgebied vanaf de Britse Eilanden richting de Oostzee trekt, komt écht koudere lucht het Alpengebied binnen, waardoor de sneeuwvalgrens daalt tot beneden 1000 meter. Vanwege de aanhoudende west- tot noordweststroming blijven de zuidelijke Alpen buiten schot. In onder andere de Dolomieten blijft het bijvoorbeeld zo goed als droog met nu en dan ook zonnige perioden.

(Beweeg met je vinger of muis over de kaart om de juiste regio te zien)

Kans op drukke wisseldag

Zaterdag vertrekken weer veel vakantiegangers richting eigen land. Vorige week verliep de wisseldag al vrij druk, en dat bij droog weer. Deze zaterdag zal het niet droog zijn en minder drukte op de weg hoeven we ook niet te verwachten. Van sneeuwval in de dalen zal geen sprake zijn, maar natte sneeuw kan wel voor enig oponthoud zorgen. Daarnaast valt er onderweg in Duitsland van tijd tot tijd regen, al vallen de hoeveelheden mee.

Het origineel van dit weerbericht is gepubliceerd op Snowplaza.nl >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.