Skip to navigation Skip to main content

De allerbelangrijkste voorwaarde voor een geslaagde wintersport is natuurlijk sneeuw. Niets is zo vervelend als een dalafdaling die gesloten is of als er bruine plekken in de piste zitten. Skigebieden nemen steeds meer maatregelen om hun pistes in topconditie te houden. Een skigebied zonder sneeuwkanonnen is tegenwoordig niet meer voor te stellen. Toch zijn er ook heel veel bestemmingen die door de ligging deze maatregelen vrijwel niet nodig hebben! Snowplaza heeft een aantal sneeuwzekere wintersportbestemmingen voor je op een rijtje gezet.

Wat maakt een bestemming sneeuwzeker?

Allereerst speelt de hoogte van het skigebied natuurlijk een belangrijke rol. Wanneer het grootste gedeelte van de pistes boven de 1500 meter ligt, kun je er vanuit gaan dat je hier de gehele winter zonder zorgen kunt skiën. Wil je helemaal voor zekerheid gaan dan kies je voor de aanwezigheid van een gletsjer. Op een gletsjer ligt eeuwige sneeuw dus hier is wintersportplezier gegarandeerd. Hoogte is echter niet de enige factor, de natuurlijke ligging speelt ook een rol. In een zogeheten ‘schneeloch’ sneeuwt het vaker en intensiever dan in andere plaatsen in de Alpen.

Sneeuwzekere bestemmingen Oostenrijk

In Oostenrijk zijn de bergen vaak net iets lager dan in de rest van de Alpen maar ten koste van een sneeuwzekere wintersport hoeft dit niet te gaan. Zo staat Damüls in Vorarlberg te boek als het sneeuwzekerste dorp van de wereld. Lech am Arlberg ligt iets dieper in deze regio en het komt hier maar wat vaak voor dat het dorp ingesneeuwd raakt. In Oostenrijks hoogstgelegen wintersportdorp Kühtai (2020 m) stap je vanuit je accommodatie zo op de ski’s. Tauplitz in het Salzburgerland ligt in een ‘schneeloch’ en profiteert jaarlijks van vele meters sneeuw. 100% sneeuwzekerheid bieden onder meer de Pitztaler Gletsjer en Hintertuxer Gletsjer.

Sneeuwzekere bestemmingen Frankrijk

Frankrijk combineert het beste van twee werelden. De hoge bergen garanderen sneeuwzekerheid en door de zuidelijke ligging profiteren ze hier van veel zonneschijn. Niet voor niets kiezen veel freeriders voor een off-piste avontuur in Frankrijk. Een bestemming waarop dit zeker van toepassing is, is Flaine. De pistes in L'Alpe d'Huez reiken maar liefst tot 3300 meter dus aan sneeuw hier nooit gebrek. Ben je van plan om vroeg of laat in het seizoen te gaan skiën dan kun je kiezen voor het naburige Les Deux Alpes wegens de aanwezigheid van een gletsjer. Met de titel ‘Europa’s hoogste wintersportbestemming’ weet je dat je in Val Thorens helemaal goed zit.

Sneeuwzekere bestemmingen Zwitserland

Alle sneeuwzekere bestemmingen in Zwitserland opsommen zou te veel zijn. Maar wie geen risico wil nemen reist bijvoorbeeld af naar Samnaun. Het dorp ligt op een hoogte van 1700 meter en je kunt skiën tot een hoogte van 2872 meter. Aan gletsjers geen gebrek in Zwitserland. In onder meer Saas-Fee Saastal, Zermatt, Engelberg en Les Diablerets kun je skiën op de eeuwige sneeuw.

Sneeuwzekere bestemmingen Italië

Italië is afgelopen winter niet verwend qua hoeveelheid sneeuw maar laat je hierdoor niet afschrikken. Er zijn genoeg bestemmingen waar je je geen enkele zorgen hoeft te maken over de sneeuw. Livigno heeft als bijnaam ‘Klein Tibet’, deze plaats ligt zeer afgelegen en in de winter worden hier bijzondere lage temperaturen gehaald. Breuil-Cervinia ligt aan de voet van de Matterhorn en is uitgesproken sneeuwzeker. Ook naar Sestrière, Passo San Pellegrino en Sulden am Ortler kun je met een gerust hart afreizen.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.