Skip to navigation Skip to main content

De sneeuw kraakt tijdens de winter gegarandeerd onder je voeten, want een derde van de vakantieplaatsen in Graubünden ligt boven 1.500 m en is daarmee sneeuwzeker. Zo ligt de mondaine vakantieplaats St. Moritz op 1.822 m, en het skigebied van Vals gaat tot 3.000 m. In Graubünden vind je een breed aanbod van wintersporten: snowkiten of skiën, sneeuwscooteren of rodelen op een van de 60 rodelbanen. En ’s avonds nodigen de gezellige, authentieke berghutten uit voor een gezellig samenzijn. In Graubünden voelt iedere wintersporter zich thuis.

Echte huttenromantiek

Wanneer de sneeuw naar beneden dwarrelt, de vloerplanken kraken en de tafels met een rood-wit geblokt tafelkleed gedekt zijn, dan ben je op de juiste plaats – namelijk in een van de authentieke en gezellige hutten van Graubünden. Bijvoorbeeld in de Alp Fops in Lenzerheide, die met zijn inrichting het Alpenleven aan het begin van de 20e eeuw doet herleven of in de Bodahütte in het Prättigau, die het beste met sneeuwschoenen bereikbaar is. De traditionele Bündner cultuur beleeft men ook bij Jules Cathomas, die een bouwvallige maiensäss (alphut) naar het dorp overbracht en geheel in originele stijl restaureerde. Cathomas kookt hier echte boerengerechten van weleer en leert de bezoekers het oude romaanse kaartspel ‘Troccas’- echte huttenromantiek!

Sterren en parels

Met St. Moritz, Davos en Arosa heeft Graubünden internationaal bekende vakantieplaatsen binnen zijn grenzen. Naast deze sterren lokken ook parels zoals Lenzerheide, Samnaun, Scuol. Skiën of een sneeuwschoentocht maken, snowkiten of rodelen, Graubünden scoort met zijn veelzijdigheid. Een andere noviteit in de sneeuwsport van Graubünden is de naar Dario Cologna genoemde langlaufloipe in Ftan. In Samedan is enkele jaren geleden het eerste verticale mineraalbad & spa geopend van het gerenommeerde Baselse/Bündner architectenbureau Miller & Maranta. Verticaal betekent overigens dat de ruimten en baden boven elkaar liggen.

Ami Sabi en co

Voor kinderen is Graubünden een waar winterwonderland. De gecertificeerde ‘Families-welkom’-vakantiebestemmingen hebben een veelzijdig activiteitenaanbod. Savognin beschikt over het familiecertificaat en met het belevenispark ‘Madrisaland’ voor lichamelijk en visueel gehandicapten maakt Klosters het aanbod compleet. Schat zoeken met een gps, Geo-Caching, kan ook elders in Zwitserland. Maar Brigels heeft dit innovatieve idee verder uitgebreid: met een mobiele telefoon of geleende gps gaan families tijdens een sneeuwschoentocht op zoek naar een sleutelwoord. Wie dit vindt, krijgt een verrassing. Ook Laax is onlangs gecertificeerd met het label ‘Families welkom’. Met de Ami Sabi sneeuwwonderlanden overtuigt dit freestylemekka nu ook in het familiesegment.

Berninalijn van de Rhätische Bahn

Meer dan honderd jaar geleden werd de Berninalijn van de Rhätische Bahn in gebruik genomen en sinds 2008 behoort deze spoorlijn tot het UNESCO-werelderfgoed. Maar liefst 13 tunnels en galerieën en 52 bruggen hebben de spoorbaanpioniers 100 jaar geleden gebouwd – 61 km bouwkunst van de hoogste klasse. De spoorlijn rijgt hoogtepunt aan hoogtepunt:

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.