Skip to navigation Skip to main content

Winterse wedstrijden in Zuid-Tirol

Elk jaar in maart en april vinden er grootste sportwedstrijden plaats in Zuid-Tirol, oftewel Südtirol. Met een sneeuwgarantie van bijna 100%, brede en goed geprepareerde pistes, leent het gebied zich perfect voor wedstrijden die wat later in het seizoen plaatsvinden. Lees verder over de winterse wedstrijden: Sellaronda Skimarathon, Gardenissima Reuzenslalom en de Ötzi-Alpin-Marathon.

Sellaronda Skimarathon

Op 8 maart is de start van de Sellaronda Skimarathon. Deze nachtelijke skitoerwedstrijd leidt langs het unieke Sella Massif in de Dolomieten. Ruim 400 deelnemers vanuit verschillende delen van Europa passeren onder andere de skioorden Val Gardena en Alta Badia, de omliggende dorpen zoals Selva/Wolkenstein, Corvara, Arabba, Marmolada en Canazei en de vier Dolomietenpassen: Passo Gardena, Campolongo, Pordoi en Passo Sella. In teams van twee, met een uitrusting van stijgvellen en voorhoofdslampen, trotseren de deelnemers een afstand van 42 kilometer in het donker op ruim 2.700 meter hoogte. De start en de finish zijn dit jaar in Selva.

Gardenissima: de langste reuzenslalom ter wereld

Op 6 april kan men deelnemen aan de reuzenslalom op het langste reuzenslalom parcours ter wereld. De 6 km lange slalom begint op de almen in het Secedagebergte in Val Gardena en eindigt in het dorp S. Cristina/St. Christina. De vele nationale en internationale aanmeldingen bewijst wederom dat de sneeuwcondities nog tot eind april van goede kwaliteit zijn. Iedereen kan zich inschrijven, mits er een doktersverklaring en een FISI-pas overlegd kan worden.

Ötzi-Alpin-Marathon

Op 19 en 20 april vindt voor de 9e keer op rij deze zware Ötzi-Alpin-Marathon plaats, ook wel bekend onder het motto 'van de bloesem naar de gletsjer'. De wedstrijd beslaat de disciplines mountainbiken, hardlopen en toerskiën. Het mountainbikeparcours kent een hoogteverschil van 954 m en is ruim 24 km lang, het hardlooptraject leidt langs een hoogteverschil van 495 m en telt 11,8 km en het toerskiparcours heeft een lengte van 6,2 km. Het parcours voert vanuit het dorp Naturno/Naturns door het dal Val Schnalstal omhoog naar het bergstation van de Grawandgletsjer op 3.212 meter hoogte. Men kan alleen of in een team deelnemen aan deze marathon.

Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. Dit stukje Italië is uniek vanwege haar Alpiene tradities gecombineerd met Italiaanse charme. Haar rijke cultuur, gastronomie en het veelzijdige landschap maken Zuid-Tirol uitzonderlijk. De Dolomieten, zijn vanwege hun bijzondere schoonheid door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In Zuid-Tirol schijnt maar liefst gemiddeld 300 dagen per jaar de zon. Vanuit Nederland is Zuid-Tirol makkelijk bereikbaar per auto, vliegtuig en trein.

Over Jim

Op 9-jarige leeftijd stond Jim voor het eerst op een snowboard in de Zwitserse Jungfrau Region. Hij kreeg het kunstje al snel onder de knie. Jaarlijks gaat hij op pad met een grote groep, waarbij het iedere dag feest is.