Skip to navigation Skip to main content

Er is meer dan de skisport in de Alpen: her en der verzinnen creatieve geesten nieuwe activiteiten om de toeristen te behagen. In Hochbrixen werd een klein iglodorp gebouwd waar u kunt eten, drinken, slapen, een ijssculptuur maken én trouwen. Voor wie na een dag skiën nog energie over heeft, is er een arrangement waarbij een fakkelwandeltocht is inbegrepen om de boze geesten te verdrijven. Om te vieren dat de geesten verdreven zijn, gaat de kurk van de fles bij een knapperend kampvuurtje.

Kerkelijk huwelijk in een iglo

Initiatiefnemer Mike gaat helemaal op in zijn eigen hersenspinsels. Aan alles is te merken dat de man, die in de zomer op Kreta mountainbiketochten begeleid, het enorm naar zijn zin heeft. Hij voorziet de ijskunstwerken in de hoofdiglo van deskundig commentaar. Deze winter is gekozen voor het thema ‘legendes’ en we zien het Monster van Loch Ness, vampierbestrijder Von Helsing en de verschrikkelijke sneeuwman. Maar ook Elvis Presley en Michael Schumacher met zijn Ferrari. Hoogtepunt in de ogen van Mike is de trouwkamer, waar zelfs een kerkelijk huwelijk gesloten kan worden door meneer pastoor.

Snel weer aan de glühwein

De grote iglo is op een slimme manier gebouwd: eerst werd een zo groot mogelijke ballon opgeblazen en daar omheen werd een dikke sneeuwwand gerealiseerd. Na een nachtje vriezen mocht de ballon weer leeglopen en kon de afwerking beginnen. Dan gaan we naar buiten om, in tweetallen, grote ijsblokken met beitel, guts en vlammenwerper om te toveren in kunstwerken. Mike loopt met een brede glimlach rond, maar niet iedereen deelt zijn passie. Met mijn compagnon maak ik een iglo, lekker makkelijk en snel klaar, zodat we weer een beker glühwein kunnen drinken.

De fonduepannen pruttelen er lustig oplos

Wie uit eten gaat in een iglo bij 1 graad onder nul, hoeft geen bord vol spareribs of een Wiener schnitzel te verwachten. De bereiding ervan zou de iglo doen smelten, daarom staan fonduepannen klaar op de massieve van ijs gemaakte tafels. Tijdens het eten blijkt de ijstafel aan de onderkant te lekken en begrijpen we ook waarom er grote blauwe jassen in een nisje aan een stang hangen. Het wordt er namelijk niet warmer op. Er wordt gezongen voor een jarige, die samen met haar geliefde van de maaltijd geniet. De rode wijn is ijskoud en moet eerst opgewarmd worden, de stemming is – behalve bij onze groep – een beetje kil. De fonduepannen pruttelen er lustig oplos en er gaan heel wat prikkers met vlees het vet in en weer uit.

Boze geesten verjagen

Dan komt Mike met een doos vol fakkels: het is tijd om naar buiten te gaan en de boze geesten van de piste en uit het bos te verjagen. In een lange rij lopen we achter de Duitser aan, deels over een net geprepareerde skipiste en deels door de diepe verse sneeuw. De route ligt al vast, want we lopen onder een boog door waar een bel hangt. Menigeen kan zich niet bedwingen en geeft een slinger aan deze koeienbel. Verderop moeten we sneeuwballen gooien naar een houten beeltenis van een éé of andere wazig figuur.

Wodka en mashmallows

Hoogtepunt is het kampvuur, waar Mike een trommeltje marshmallows verstopt heeft én een mooie fles zwarte wodka uit zijn tas haalt. Met een stuk of tien personen staan we om het vuur, spekkies aan een stok en de bekertjes met donkere alcoholhoudende vloeistof doorgevend. De andere gasten komen zelfs los en er worden Tiroler liederen aangeheven. Als in de verte de fakkels van een andere groep zichtbaar worden, is het tijd om de kurk definitief op de fles te doen, het deksel op de trommel spekken en terug te lopen naar het iglodorp. Met een bekertje glühwein wordt deze belevenis vakkundig afgesloten.

Voor meer informatie www.skiwelt.at/nl en www.alpeniglu.com

110 - Winter - Peter

Over Peter

Bergen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. In de winter staat hij graag op de ski’s of is onderweg op sneeuwschoenen. Hij gaat het liefst steeds naar andere bestemmingen en is altijd op zoek naar de speciale plekjes.