Skip to navigation Skip to main content

Meer dan 70 bergtoppen in het Zwarte Woud zijn hoger dan 1000 meter en daardoor is dit een ideale regio voor een veelzijdige skivakantie. Over de sneeuw hoeft u zich het grootste gedeelte van de winter geen zorgen te maken aangezien de bergen tot 1493 meter reiken. Het hoogste middelgebergte van Duitsland staat garant voor het nodige wintersportplezier voor jong en oud. Behalve de Feldberg bereiken ook de Seebuck, het Herzogenhorn en de Belchen een hoogte van meer dan 1400 meter. Daarnaast is het Zwarte Woud ook nog eens uitstekend bereikbaar.

Volwaardig wintersportgebied

Terwijl er in de wijnbergen aan de westkant van het Zwarte Woud de laatste wijndruiven geoogst worden, vallen boven op de bergen al de eerste vlokken. En wanneer de eerste voorjaarsbloemen in de Rijnvlakte hun klokjes naar de zon uitstrekken, maken de snowboarders en de skifanaten op de Feldberg nog steeds hun sporen in de sneeuw. Meer dan 170 skiliften, drie biatlon complexen, meer dan 1700 kilometer gespoorde langlaufloipen, ongeveer 250 kilometer geprepareerde skipisten, 13 springschansen en talloze geruimde wandelwegen.

De wieg van de Europese wintersport

In het Zwarte Woud stond de wieg van de Europese wintersport, hier werd in 1894 in Todtnau, aan de voet van de Feldberg de eerste skiclub opgericht. Sneeuwzeker en bovendien lawinevrij presenteert zich nu rondom de Feldberg en Todtnauberg het grootste samenhangende skigebied van de Duitse middelgebergten. Maar ook in de vele andere skigebieden tussen Baiersbronn in het noorden en Todtmoos in het zuiden, vinden ambitieuze skiërs, off-piste liefhebbers en snowboarders hun eldorado.

Langlaufen in het Zwarte Woud

Maar het is bijna nog mooier om het zuidwesten van Duitsland op langlaufskis te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld op de meer dan 100 km lange langlaufroute tussen Schonach en de Belchen, langs Schönwald, Brend, Neukirch, Kalte Herberge, Waldau, Thurner, Hinterzarten, Feldberg, Notschrei, Hörnle en Wiedener Eck. Deze rugzaklanglaufroute is met name geschikt voor de goed getrainde langlaufer. Olympisch kampioen Georg Thoma gaf in 1982 het voorbeeld met een tijd van 5 uur en 51 minuten. Er zijn echter ook overnachtingsmogelijkheden en dan blijft er ook tijd over om deze fascinerende omgeving in het zuidwesten van Duitsland te bewonderen.

Wandelen in het Zwarte Woud

En nu hebben we het nog niet eens gehad over de vele geruimde wandelwegen voor de winterwandelaar. Ook in de diepste sneeuw kunt u in de buurt van bijna elk vakantieplaatsje vele mogelijkheden vinden om op goed geruimde wegen de frisse lucht in te ademen, uw weerstandsvermogen te vergroten en zich echt goed te voelen. Tijdens het wandelen op sneeuwschoenen in het bos kunt u in alle rust genieten van de ongerepte natuur.

Ontspanning is ook belangrijk

Overdag geniet u van de natuurbelevenissen, en 's avonds lokken de knusse pensionnetjes, hotelletjes en restaurants met culinaire aanbiedingen en onvervalste gezelligheid, zwem- en thermaalbaden, saunas en warme bronnen voor pure ontspanning.

Klik hier voor meer informatie over het Zwarte Woud >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.