5 februari 2013 door Marco in 'Alpenweer''

Lech

Vandaag, morgen en ook donderdag valt er geregeld sneeuw in de Alpen. De meeste sneeuw valt aan de noord- en westkant van het massief, in het zuiden is het vaker droog, met meer zon. Om met vandaag te beginnen; een flink deel van de dag is het nog op veel plaatsen droog. In het noorden van Oostenrijk valt wel neerslag, met een sneeuwgrens tussen 700 en 1200m.

Zon in het zuiden

In Italië is flink wat ruimte voor de zon en hier blijft het ook droog. In de loop van de ochtend en in de middag wordt het in Oostenrijk ook wat droger, maar een nieuwe storing nadert de Alpen al weer. In de avond en de nacht die volgt gaat het hard sneeuwen in Frankrijk en in Zwitserland. Later in de nacht komt ook Oostenrijk weer aan de beurt, te beginnen met Vorarlberg en Tirol, maar later krijgen ook het Salzburgerland en in mindere mate Ost-Tirol en Karinthië met sneeuwval te maken.

Tot een halve meter verse sneeuw

De meeste sneeuw valt uiteindelijk in Frankrijk en Zwitserland. Lokaal kan in twee dagen tijd een halve meter verse poeder vallen. Als het vanavond begint, ligt de sneeuwgrens rond de 1000m, maar al snel zakt deze grens tot in de meeste dalen. Het is maar goed dat er door de week weinig verkeer van en naar de wintersportgebieden is, want op de weg zorgt de verse sneeuw voor veel overlast.

Sneeuw

Wisselvallig en koud

De rest van de week is er in de Alpen sprake van een noord- tot noordwestelijke stroming. Dat zorgt voor wisselvallig weer, vaak met wolken en van tijd tot tijd sneeuwval. De neerslag valt met name in het westen en noorden, aan de zuidkant föhnt de lucht uit, is het vaak droog, met oplossende bewolking en zonnige perioden. De aangevoerde lucht wordt bovendien nog een flink stuk kouder. Vrijdag wordt het op 1500m hoogte niet veel “warmer” dan -10 graden.

Sneeuwverachting

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza.nl verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen