Skip to navigation Skip to main content

Vijf bijzondere berghutten in Zuid-Tirol

Het Zuid-Tiroolse ‘Dolomiti Superski’ is een paradijs voor skiërs. Niet alleen mag het skigebied bogen op de titel van grootste aaneengeschakelde skigebied ter wereld met meer dan 1200 km pistes, het is ook het thuisadres van een hele reeks berghutten. Wintersporters die op adem willen komen hebben dan ook alle mogelijkheid om even bij te komen in een van deze gezellige ‘Hütten’ of ‘Baita’. Je kan er rustig uitblazen in een comfortabele stoel, op krachten komen met een hapje en een drankje of gewoon genieten van de zon en de schitterende vergezichten. Maar er zijn ook hutten die net dat ietsje meer bieden.

Sofie Hütte, Ortisei/St. Ulrich

Bijzonder, want... je gaat langs bij Sofie Hut in Ortisei langs omwille van de wijn- en champagnekelder. De familie Prinoth verzamelde meer dan 300 labels vanuit de hele wereld, waaronder een 20-tal prestigieuze champagnemerken, de lekkerste grappa’s en natuurlijk ook lokale wijnen. En ook die plaatselijke wijnen zijn de moeite, want Zuid-Tirol is de thuishaven van bijzondere wijnbouw: de koude nachten en de warme dagen verlenen de bekroonde witte wijnen uit de regio een interessante aciditeit. Passeer je er toevallig op een donderdag? Vraag dan zeker naar de wijnproeverij met sommelier Alois Lageder, die je op een boeiende wijze door het uitgebreide aanbod kan loodsen.

Hühnerspielhütte, Brenner

Bijzonder, want... Hühnerspielhütte is de oudste private skihut van Zuid-Tirol. Al sinds 1890 (!) komen toeristen hier ontspannen na een dag op de latten. Het pand werd renoveerd in de jaren vijftig, maar sinds die tijd bleven interieur en exterieur vrijwel onaangetast. Een liefde voor traditie die zich doortrekt tot in de keuken, waar kokkin Brigitte enkel verse, volledig huisgemaakte lokale specialiteiten bereidt.

Bella Vista, Val Senales/Schnalstal

Bijzonder, want... Bella Vista in het Schnalstal tilt het concept ‘ontspannen na het skiën’ naar een hoger niveau. En dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk nemen. Naast deze hut vind je namelijk de hoogste outdoor sauna van heel Europa. Een outdoor jacuzzi completeert dit mini-wellnesscentrum op 2.845 m hoogte.

Gostner Schwaige, Alpe de Siusi/Seiser Alm

Bijzonder, want... hier roert niemand minder dan Franz Mulser in de potten. Deze Zuid-Tiroler mocht leren koken bij Tantris (München), een van de drukste tweesterrenrestaurants van Europa. Na zijn opleiding keerde hij terug naar zijn roots en tovert hij culinaire pareltjes op de tafels van het piepkleine Gostner Schwaige (maximum 25 personen, diner enkel op aanvraag). Pittig detail: Franz’ keuken is zo’n 2,5 m² groot en bestaat uit vier gastpitten en een miniatuuroventje.

Rossalm, Bressanone/Brixen

Bijzonder, want… vanuit de panoramische ronde lounge van Rossalm in Brixen heb je een postkaartwaardig zicht op de berg Plose. Rossalm geeft je bovendien de kans om bij dit superbe uitzicht te genieten van een authentieke Zuid-Tiroolse wine & dine-ervaring. Op vrijdagavond blijft Rossalm langer open, zodat nachtskiërs en de deelnamers van late skitours helemaal kunnen opgaan in hun Friday Night Fever-feestjes. Ook de andere hutten verwelkomen op vrijdag trouwens wintersporters die een avondactiviteit willen meepikken.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.