21 december 2012 door Michiel in 'Alpenweer''

Vandaag zijn het nog ideale wintersportomstandigheden in de Alpen, later dit weekend komt daar door de aanvoer van zachtere lucht een einde aan. Hoge temperaturen in combinatie met neerslag betekent geen sneeuw maar regen. Op 1500 meter ligt de temperatuur op zondag tussen de 5 en 10 graden. Vandaag en morgen is er echter nog niets aan de hand. De zon laat zich zo nu en dan zien en de sneeuwcondities zijn overal optimaal.

Lawinegevaar

Stijgende temperaturen betekent helaas ook een verhoogt risico op lawinegevaar. Pas dus op met off-piste skiën! Vandaag is er van het veranderende weertype nog niets te zien. De temperaturen liggen op 1500 meter rond het vriespunt en in Frankrijk schijnt de zon nog volop. In Zwitserland iets meer bewolking en in Graubünden en het Berner Oberland kan wat lichte sneeuw vallen. Italië kan zelfs rekenen op 5 tot 10 centimeter verse sneeuw. Later vandaag, en dat geldt ook voor Duitsland en Oostenrijk, breekt ook hier de zon door. Vanaf zaterdagmiddag draait het weer rigoreus om. Storingen en zachtere lucht stromen het Alpengebied in waardoor de wintersportomstandigheden drastisch verslechteren.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.