Skip to navigation Skip to main content

Wanneer er in de winter weer afgereisd wordt naar ieders (favoriete) vakantiebestemming lijkt alles weer vanzelfsprekend. Het eten zijn we gewend, de sfeer in de dorpen, de gastvrijheid van de mensen, en ga zo maar door. Het is bekend dat veel Nederlanders en Belgen naar de Alpenlanden afreizen voor de wintersport. Maar wat zijn nu echte tradities of kenmerken van deze landen. Eentje is voor veel mensen bekend, maar daar blijft het denk ik ook bij: Jodelen. Hoe is het ontstaan, wat is het en valt het te leren?

Ontstaan van jodelen

De herkomst van het jodelen komt niet uit een specifiek land. En wanneer het ontstaan is, is ook niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat het uit de prehistorie stamt en dat het mogelijk gebruikt werd om berichten door te geven in de bergen. Bijvoorbeeld van boerderij naar boerderij of over de dalen. Er wordt veelal gedacht dat jodelen alleen in de Alpenlanden voorkomt. Maar niets is minder waar, ook in bergachtige landen als Cambodja en Thailand komt het jodelen voor. Alleen hebben de meeste landen meestal zijn eigen klanken.

Wat is jodelen?

Bij deze communicatievorm wordt de menselijke stem verheven en worden er typische klanken gebruikt om met elkaar te kunnen communiceren. Bekende jodelgeluiden zijn hodor, iohodra-eho en holada-itti-jo. Tijdens het jodelen wisselen de borst- en kopstem voortdurend. En ook de ‘I’, die steeds maar terugkeert, helpen de jodelaar grote afstanden te overbruggen. De ‘I’ kan heel hoog en indringend klinken en op deze manier krijgt de jodelaar de aandacht van de toehoorders. ‘Almenschreeuw’ of ‘veeroep’ zijn namen die ook wel voor de functie van het jodelen werden gegeven. Deze laatste naam zegt misschien al genoeg. Een jodelkreet kon er voor zorgen dat het vee hier op reageerde door met hun kop te schudden. Het vee laat de bel slaan die aan zijn nek bungelt. Dit is een teken voor Alpenherders. Jodelen wordt ook wel gezien als een teken dat er feest is. Er wordt op tafels en stoelen gedanst en er wordt bier gedronken.

Leren jodelen

Jodelen schijnt een erg moeilijke techniek te zijn en er zijn weinig mensen die dit op een professionele manier kunnen. Toch kun je het leren! Het is erg belangrijk dat je onvervalst luidruchtig durft te zijn wanneer je wilt leren jodelen. Een ander belangrijk punt om het jodelen onder de knie te krijgen is dat je moet leren om de borst- en de kopstem af te wisselen. Op internet zijn er filmpjes te vinden over leren jodelen. Ook worden er verschillende jodelcursussen aangeboden. Een jodelcursus.

130 - Winter - Roosmarijn

Over Roosmarijn

Roosmarijn is opgegroeid met wintersport. De ultieme wintersport bestaat voor haar uit verse sneeuw, op z’n tijd de zon, après-ski en veel eten. Je vindt Roosmarijn zowel op als naast de piste en het liefst is zij in Oostenrijk op pad.