Skip to navigation Skip to main content

St. Moritz is het oudste winter vakantieoord van de wereld (sinds 1864). De vele luxehotels in het dorp zijn het bewijs dat men voor de kwaliteit van het gebied wil betalen. Maar niet enkel de rijksten op aarde kunnen het zich veroorloven hier te skiën. Voor elke prijsklasse kan u er in de buurt logeren. Het Badrutt’s Palace Hotel, het Carlton Hotel, het Kempinksi Grand Hotel des Bains, het Kulm Hotel, Suvretta House, … een kleine opsomming van de meest begeerde en majestueuze luxehotels voor de high society.

High society or not

Om u even een ideetje te geven, voor Badrutt’s Palace Hotel variëren de prijzen per dag van €12.750,00 voor een suite in het hoogseizoen tot €275,00 voor een standaard enkele kamer in het laagseizoen. Maar voor de kleinere budgetten kan men ook logeren in een jeugdherberg aan ongeveer €60,00 per dag. Naast de hotels zijn er ook verschillende prijsklasses voor restaurants, berghutten, bars en discotheken.

Skigebied Oberengadin

Het gebied omvat verschillende dorpen: St. Moritz Dorf en –Bad, Celerina, Pontresina, Silvaplana, Champfer, Samedan, Bever … Tussen de 4 belangrijkste skigebieden rijden bus, trein en taxi. Het is de moeite waard om ze allemaal te bezoeken.
Het Oberengadin gebied heeft ca 400km skipistes en ca 150km langlaufpistes en spreekt hierbij wintersporters van alle niveau’s aan. St Moritz Dorf ligt op 1772m hoogte met het skigebied Corviglia die rijkt tot 3057m. De hoogste lift in de buurt ligt in het gebied Corvatch met de gletsjer op 3303m. In Diavolezza-Lagalb ligt de Morteratsch gletsjer, een juweeltje om met een gids te beskieën, zeker een aanrader!
Voor de langlaufers en wandelaars onder ons bieden de 4 meren prachtige routes in de natuur en onvergetelijke natuurbeelden.

Nevenactiviteiten

St. Moritz is naast zijn mooie gebied ook gekend voor andere specialiteiten. Oorspronkelijk werd het bekend voor zijn spa’s, nu heeft het gebied ook een mooi buitenzwembad. Het bevroren meer wordt ook gebruikt voor grootse evenementen. Eén ervan is de White Turf paardenrennen, heel impressionant. Als het ijs dik genoeg is, mag er zelfs geparkeerd worden op het ijs en dan staan de duurste wagens natuurlijk mooi uitgestald. Er wordt ook cricket gespeeld en er is Art on Ice.
Er is een natuurlijke bobsleebaan. Naast kampioenschappen, kan men ook zelf een ritje maken met een pro-bobsleeër. Dit werd in de plaatselijke kranten als de duurste taxirit bestempeld tussen St Moritz-Dorf en Celerina.
Jaarlijks is er op de tweede zondag van maart de Engadiner Skimarathon van Maloja naar S-Chanf. Hier komen duizenden klassieke langlaufers en skaters op af van over heel de wereld.

Olympische Winterspelen

Reeds twee keer werden de Olympische Winterspelen georganiseerd in St Moritz, in 1928 en in 1948. Jaarlijks worden op Corviglia nationale en wereldkampioenschappen georganiseerd voor reuzeslalom en slalom.
Corvatsch is ondertussen bekend geworden in het freeride-circuit van de werleldtop als een gigantische uitdaging. En niet ver daarvan is er ook nog de schans voor het skispringen. Men kan op donderdagavonden nachtskieën en de Glüna Plaina is een ongelooflijke ski-ervaring bij volle maan op de Diavolezza. Het nachtrodelen is ook een absolute aanrader!

Tips van een ex-inwoner

Dit gebied is ideaal voor een familie of een groep vrienden waar niet iedereen dezelfde interesses heeft of voor mensen die graag een veelzijdige wintersport beleven. De après-ski is hier geen traditie, maar het nachtleven is wel heel bruisend.
Wat moet er op je agenda staan? Als u de berg opgaat, moet u zeker Corviglia, Corvatsch en Diavolezza-Lagalb bezoeken. Probeer zeker een van de grootse evenementen zoals White turf of een kampioenscahp mee te pakken. Het nachtskiën op Corvatch of de Glüna Plaina op Diavolezza is echt niet te missen. Organiseer absoluut ook een nachtrodel in groep, pret verzekerd. En dan de kers op de taart met een leuk avondje uit als afsluiter.

125 - Winter - Sarah

Over Sarah

De eerste keer skiën vergeet Sarah nooit meer. Na haar opleiding lichamelijke opvoeding bracht ze enkele seizoenen door als skileraar in het Zwitserse St. Moritz. Inmiddels is ze terug in België, maar de passie voor skiën is er nog steeds.