Skip to navigation Skip to main content

Begin januari bracht Snowplaza een bezoek aan Superdévoluy. We wilden wel eens met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat in een Franse budgetbestemming. Skiën in Frankrijk was nieuw voor mij, evenals het fenomeen reizen per bus. Het werden drie dagen van uitersten.

Lange, gezellige busreis

Op de dag van vertrek is het een drukte van jewelste bij het vertrekpunt van de wintersportbussen. Bussen van diverse reisorganisaties staan klaar om wintersporters richting de Alpen te vervoeren. Bus 7 heeft als eindbestemming Superdévoluy. Na kennisgemaakt te hebben met de jolige buschauffeurs Wouter en Olaf wordt koers gezet richting het diepe zuiden. Reizen per bus richting de wintersport is voor mij volkomen nieuw en ik zie er best een beetje tegenop. Mede door het feit dat ik de halve achterbank tot mijn beschikking heb en hierdoor prima kan slapen valt dit allemaal reuze mee.

Overvol bagagehok

Om 6 uur 's ochtends schrik ik wakker van een enorm lawaai! De buschauffeurs vinden het nodig om ons met luide muziek ruim voor aankomst al te wekken. We houden een stop, maar de meeste vakantiegangers blijven lekker warm in de bus zitten. Om 07.30 uur draaien we de parkeerplaats van Superdévoluy op. Na een welkom van reisleider Daan slepen we onze bagage over een hellend en glad pad naar het hoger gelegen appartementencomplex. Helaas kunnen we pas om 18.00 uur (!) onze kamer in, en moeten we onze spullen dumpen in een donker, overvol bagagehok. We kijken elkaar aan en beseffen dat we pas over twee uur de piste op kunnen. We gaan op zoek naar een plek om te ontbijten, verkennen het dorp en daarna kleden we ons om tussen de koffers, tassen en ski’s.

Zonnige, brede pistes

De eerste meters in het skigebied van Superdévoluy vergoeden echter veel. De zon schijnt al snel op volle toeren en op de brede, glooiende afdalingen hebben we al snel de schwung te pakken. Hier kunnen we ons prima drie dagen vermaken! Over de sneeuwkwaliteit hebben we, ook al ligt er maar 65 cm, geen reden tot klagen. De rustige pistes liggen er prima bij al moet hierbij opgemerkt worden dat niet alle pistes iedere dag worden geprepareerd en er hier en daar behoorlijke ijsplaten liggen. Het gevoel dat overblijft is echter zeer positief. Een skigebied met brede afdalingen waar ieder type skiër goed op uit de voeten kan.

Après-ski Superdévoluy

En na het skiën is het natuurlijk tijd voor après-ski! Echte gezelligheid vind je hier helaas niet. Er zijn een aantal bars en het nachtleven komt hier pas rond een uur of 10 op gang. Gezellig een biertje drinken op de skischoenen is er (bijna) niet bij. We pikken de laatste zonnestralen mee op een terras met een vin chaud. De sfeer moet je hier zelf maken!

Appartement aan de piste

Wij verbleven in Resicence Les Toits du Dévoluy. De appartementen zijn eenvoudig, maar comfortabel ingericht. De traditionele franse wintersport mankementen komen hier echter ook naar voren: koude douches, niet al te schone kamers, wachten op beddengoed en vroeg uitchecken op de vertrek dag. Wat wel erg lekker is, is dat het appartement op loopafstand van de pistes ligt.

Eindoordeel

Bent u op zoek naar een bestemming waar men voor weinig geld kan skiën, dan bent u in Superdévoluy aan het goede adres. Voor de sfeer en de service ter plaatse hoeft u niet naar Superdévoluy af te reizen. Het skigebied heeft mij echter positief verrast. Heerlijke pistes, voldoende stoeltjesliften en een betaalbaar pisterestaurant.

Klik hier voor meer informatie over Superdévoluy >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.