20 januari 2019 door Lies in 'Materiaal''

Door de ruime keuze aan ski’s is het niet altijd gemakkelijk om te weten welke ski nu het beste bij je past. Vorige week kwam je in deel I van ‘Welke ski past het beste bij jou?’ meer te weten over de verschillende soorten ski’s en de impact van de breedte van je ski. Je leerde welke ski geschikt is voor jouw stijl en dat er een verschil is tussen offpiste- en pisteski’s. In deze vervolgblog krijg je meer info over de twee volgende eigenschappen van ski’s: de lengte en de flexibiliteit. Twee factoren die een grote impact hebben op het gedrag van je ski. Ook de begrippen camber en rocker komen in deze blog aan bod.

Tweede eigenschap: de lengte

De tweede eigenschap van een ski is de lengte. Deze factor is vrij eenvoudig. Een langere ski met dezelfde breedte heeft meer drijfvermogen dan een kortere. Met een slalomski van 165 cm lang is het dus lastiger skiën in verse poedersneeuw. Een andere invloed van de lengte is de verdeling van het gewicht over de ski. Hierdoor krijgt de ski minder weerstand, wat dan weer meer snelheid en acceleratie met zich meebrengt. Het effect van een langere ski is dus tweeledig: een hogere maximale snelheid, maar ook een grotere radius. Iets meer werken in korte bochten dus.

  • Een ski met een grotere oppervlakte heeft meer drijfvermogen en is dus makkelijker te sturen in verse sneeuw of papsneeuw.
  • Een grotere oppervlakte op de sneeuw zorgt voor een hogere snelheid.
  • Een lange ski is stabieler, maar korte bochten maken gaat moeilijker.

Ski

Ieder type skiër heeft zo z'n eigen wensen

Camber en rocker

De camber van een ski wijst op de spanning en dus de plaatsen waar de ski in contact komt met de sneeuw. Bij een standaard camber zie je dat de ski enkel de sneeuw raakt aan de punt en de achterkant. Het stuk waar je je voet plaatst, zweeft als het ware boven de sneeuw en wordt ‘camber’ genoemd. Als je op camberski’s gaat staan, buigt dit gedeelte naar beneden waardoor je veel grip hebt, maar toch wendbaar bent. Naast camberski’s bestaan er ook ski’s waarbij een deel van de ski onderaan bol is. Dat gedeelte wordt de ‘rocker’ genoemd. Met deze ski’s kan je makkelijker bochten maken omdat je minder weerstand hebt. Tegenwoordig hebben veel ski’s een combinatie van camber en rocker.

Illustratie camber en rocker

De bovenste ski heeft alleen een camber, de ski's eronder meer of minder rocker

Derde eigenschap: de flexibiliteit

De derde en laatste eigenschap van een ski is de flexibiliteit of de stijfheid. Om bochten te maken zetten we kracht op de ski om in de sneeuw te snijden. Die kracht wordt ook wel de ‘flex’ genoemd. Een flexibele ski heeft weinig druk nodig, een stijve ski meer. Een offpisteski is doorgaans flexibeler dan een pisteski omdat je op de piste meer kracht moet zetten om de ski door de sneeuw te doen snijden. Ook de ski’s voor beginners en gevorderden en dames- en herenski’s hebben een verschillende flexibiliteit. Beginners- en damesski’s zijn wat flexibeler, omdat deze over het algemeen minder druk uitoefenen op de ski’s.

  • Om te carven met flexibele ski’s heb je minder kracht nodig. Daarom kiezen beginners en dames hier vaak voor.
  • Flexibele ski’s kunnen beter omgaan met oneffenheden op de piste en zijn ideaal voor lagere snelheden.
  • Stijvere ski’s hebben goede grip op harde sneeuw en bieden meer stabiliteit bij hoge snelheden.

Bijna alleen van de piste afdalen

Niet iedere dame wil een soepele ski; sportievere dames skiën ook graag een wat stijvere ski

De juiste keuze maken

Hopelijk heeft deze blog (en ook deel I) je wat wijzer gemaakt zodat je de voor jou geschikte ski’s kiest in de winkel. Wens je specifieke informatie of heb je nog vragen, laat dan zeker een reactie achter onder deze blog.

Deel I van deze blog gemist? Klik hier >

De bergen zijn altijd al heel speciaal geweest voor Lies. Ze zette haar eerste stapjes in de Zwitserse Alpen, leerde als kind skiën in Oetz, ging een semester studeren in Graz en werd ten huwelijk gevraagd aan de Gosausee.