Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: hoe moet je parallel skiën? (video)

Parallel skiën ziet er makkelijk uit en toch is het dat niet. De meeste skiërs skiën wel parallel, maar doen dat door in de bocht hun binnenste been op te tillen of door een kleine pflug. Jasper legt je in deze video uit hoe je een bocht op een goede manier parallel kunt skiën.

Draaien, sturen en gelijktijdig omkanten

Als we parallel gaan skiën, dan willen we dat de ski’s tegelijkertijd omkanten, draaien en sturen. Doordat we het nieuwe dalbeen gaan strekken (wat op dat moment nog bergbeen is), wordt de kantengrip van de ski’s opgeheven. Door een actieve voor-/hoogbeweging in de richting van de nieuwe bocht, draaien de ski’s richting het dal. Staan de ski’s recht in de glijrichting, dan draaien deze vanuit onze voeten richting een nieuwe bocht. Met het omkanten van de ski’s en het opbouwen van de juiste lichaamshouding sturen we de ski’s de piste af. Door een bocht door te sturen kan de snelheid gecontroleerd worden.

Oefen op een makkelijke rode helling

Om goed te kunnen oefenen op parallel skiën, kun je dat het beste doen op een gemakkelijke en niet te steile rode piste. De ski’s draaien op deze afdaling eenvoudig in de glijrichting. Op een vlakkere piste is een actievere voor-/hoogbeweging nodig. Lukt het je met deze tips nog niet? Het is verstandig om dan eens bij een skischool langs te gaan.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.