Skip to navigation Skip to main content

10 redenen voor een skivakantie in Oostenrijk

Oostenrijk vind je het allemaal. Er zijn wel 100 redenen om het land eens te bezoeken voor een skivakantie. In dit weblog hebben we er 10 op een rijtje gezet.

#1. Sneeuwzekere skigebieden

De Oostenrijkse skigebieden zijn sneeuwzeker. Er zijn een aantal gletsjers, zoals bijvoorbeeld de Kitzsteinhorn in skigebied Zell am See - Kaprun. Ook zijn er flink wat skigebieden die tot meer dan 2500 meter hoogte reiken, zoals bijvoorbeeld in het Ötztal en het Zillertal. En wat dacht je van de regio Oost-Tirol? Je vindt hier maar liefst 266 bergtoppen boven de 3000 meter! Valt de sneeuwval toch tegen? Dan zorgt men er met behulp van sneeuwkanonnen voor dat er toch geskied kan worden.

#2. Veel leuke activiteiten naast de piste

Naast skiën en snowboarden zijn er tal van andere winterse activiteiten mogelijk in Oostenrijk. Rodelen is een bekende en populaire activiteit bij jong en oud. Het is ontzettend leuk om met een echte houten slee van de besneeuwde hellingen af te dalen. Andere leuke activiteiten zijn sneeuwschoenwandelen, schaatsen, zwemmen, een fakkelwandeling, een winterwandeling met lama’s of een tocht in een honden- of arrenslee.

(Foto: © Österreich Werbung, Peter Podpera)

#3. Heerlijk eten

In Oostenrijk kun je ontzettend lekker eten. Gerechten zoals Kaiserschmarrn, Goulashsoep en Käsespätzle kun je in bijna alle berghutten bestellen. Daarnaast heeft elke regio ook zo haar eigen specialiteiten en deze worden vaak vol trots aan je gepresenteerd. Bijvoorbeeld forel in Karinthië. Er zijn meer dan 1000 meren in de deelstaat en dit heerlijke visje wordt daar gevangen en op verschillende manieren bereid. De Oostenrijkse keuken is van oudsher boers en kent invloeden uit meerdere landen. De smaken zijn krachtig en de porties ruim. Uiteraard vind je naast de traditionele keuken ook genoeg internationale gerechten.

#4. Allerlei leuke familiebestemmingen

Oostenrijk is een ideale bestemming voor families met kinderen van alle leeftijden. In veel skigebieden zijn kinderlanden aanwezig, waar de kleintjes kunnen spelen en oefenen op hun eerste bochten in de sneeuw. Verder hebben diverse skigebieden speciale kinder- of familiepistes, winterse speeltuinen en familievriendelijke accommodaties. Tips voor familiebestemmingen in Oostenrijk: Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, de Tiroler Zugspitz Arena en het Kleinwalsertal.

#5. Moderne liften en fijne pistes

In de Oostenrijkse skigebieden worden jaarlijks allerlei liften vernieuwd. Sleepliften verdwijnen en oude stoeltjesliften of gondels worden vervangen voor nieuwe modellen. Zo word je dankzij de sneeuwkappen op stoeltjesliften niet meer ondergesneeuwd tijdens de rit naar boven en blijven je billen lekker warm door de verwarmde stoelelementen.

#6. Sfeervolle dorpen en steden

Tijdens de skivakantie in Oostenrijk kun je kiezen uit tal van sfeervolle dorpen en steden. Deze plaatsen hebben schattige straatjes, een kerk, winkels, traditionele huizen en accommodaties. Een goed voorbeeld is de prachtige en kleurrijke stad Kitzbühel. Je kunt heerlijk slenteren door de straatjes, winkels kijken en goed eten in de restaurants. En alles wordt natuurlijk nog mooier met een dik pak sneeuw...

(Foto: © Österreich Werbung, Wolfgang Zajc)

#7. Feestelijke après-ski

Voor veel mensen is de après-ski een belangrijk onderdeel van de skivakantie. In Oostenrijk ben je daarvoor aan het juiste adres. Niet alleen voor uitbundige feesten die doorgaan tot diep in de nacht, maar ook voor een gemoedelijkere variant. Bijvoorbeeld in een gezellige wijnbar of café in het dorp.

#8. Geschikt voor beginners, gevorderden en experts

De Oostenrijkse skigebieden zijn geschikt voor beginners, gevorderden en experts. Natuurlijk zijn er verschillen en is het ene skigebied meer geschikt voor onervaren skiërs dan het andere. Skigebieden voor beginners zijn bijvoorbeeld Achensee en het Montafon. Andersom zijn er ook skigebieden die meer geschikt zijn voor gevorderden en experts. Hier is het aanbod skiroutes en rode en zwarte pistes veel groter is dan het aantal blauwe afdalingen. Uiteraard zijn er ook bestemmingen waar ieder type skiër zich thuis zal voelen. Bijvoorbeeld in Lech Zürs. Beginners kunnen oefenen op de blauwe afdalingen en gevorderden en experts kunnen zich uitleven in de rest van het skigebied. Er is zelfs een skitocht geschikt voor alle niveaus: Der Weisse Ring.

#9. De lokale bevolking is erg gastvrij

De Oostenrijkse bevolking is zeer gastvrij en behulpzaam. In veel accommodaties word je verwelkomt met een glaasje Schnapps en een vrolijke gastheer of gastvrouw. Heb je vragen over de omgeving of het skigebied en ben je op zoek naar tips? Aarzel vooral niet om deze te stellen.

#10. Gezellige berghutten op de piste

Na een aantal actieve uren op de piste is het tijd voor een pauze. In de skigebieden vind je allerlei leuke berghutten. Van grote, moderne gebouwen tot kleine, romantische berghutten. Op de houtgril worden halve kippen gegrild en in de keukens staat men druk te roeren in allerlei potten en pannen. Als de zon schijnt is het goed toeven op het terras, maar is dat niet het geval, dan kun je ook heerlijk binnen bijkomen bij het haardvuur.

Lees hier meer over een wintersport naar Oostenrijk >

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.