Skip to navigation Skip to main content
Skiklasje achter skileraar

In bijna alle skigebieden in de Alpen is een skipas gratis voor kinderen tot 5 of 6 jaar. Na die leeftijd wordt het lastiger om een skigebied te vinden waar je niks voor de skipas betaalt. Toch zijn er genoeg opties in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië waar skiën voor kinderen gratis is. Bijvoorbeeld in combinatie met de skipas van een ouder, omdat ze lessen volgen of op specifieke dagen. Benieuwd in welke skigebieden de skipas voor kinderen gratis is?

Skiën in skigebieden met een gratis skipas voor kinderen

Wintersport is geen goedkope vakantie. Zeker niet gezien de prijzen van dit moment! Als je alle kosten voor de heen- en terugreis, de accommodatie, het materiaal, de maaltijden én de skipassen op een rijtje zet, dan kom je al snel op een flink bedrag. Zeker als je met het gezin op wintersport gaat. Dan gaan alle kosten minimaal keer drie of vier. Skipassen zijn een grote kostenpost. Wil je besparen op de wintersport, dan kun je kijken naar waar de pas het goedkoopst is óf skiën in skigebieden met een gratis skipas voor kinderen. Maar waar kunnen kinderen dan gratis skiën? Tot welke leeftijd hoef je niks te betalen voor een skipas? En hangen daar dan bepaalde voorwaarden aan? In de Alpen zijn bijna alle skipassen gratis voor kinderen tot 5 of 6 jaar. Het aantal wordt al kleiner tot 7 jaar en voor kinderen tot 10 jaar en ouder moet je bijna overal betalen, maar er zijn mogelijkheden!

Skigebieden met gratis skipas voor kinderen

1. Almenwelt Lofer: gratis skiën op zaterdag tot 18 jaar

Almenwelt Lofer is absoluut een van de meest familievriendelijke skigebieden in Oostenrijk. Je vindt deze bestemming in het Salzburger Saalachtal, niet ver van de Duitse grens en het Oostenrijkse dorp Wagrain. Het skigebied telt zo'n 40 km aan pistes en daarvan is ruim 30 km blauw. Dat maakt dit een ideale bestemming voor beginners en gezinnen met kinderen. Skiën met kinderen is hier bovendien extra voordelig. Het skiseizoen wordt op 3, 4, 10 en 11 december voordelig afgetrapt met gratis skipassen voor kinderen tot 18 jaar (onder begeleiding van hun ouders). Daarna skiën kinderen tot 18 jaar elke zaterdag gratis als beide ouders in het bezit zijn van een skipas. 

Gezinnen kunnen hier voor de rest van de week gebruikmaken van speciale familie arrangementen, waarbij ouders korting krijgen op de skipas voor kinderen. Kinderen geboren in 2017 of later skiën hier sowieso gratis en elk derde kind (en alle kinderen daarna) ook.

2. Weißsee Gletscherwelt: gratis skipas tot 12 jaar

Op iets meer dan 30 km rijden van de bekende wintersport plaats Kaprun ligt, midden in Nationaal Park Hohe Tauern, een zeer fijn en familievriendelijk skigebied. De 23 pistekilometers van Weißsee Gletscherwelt liggen tussen de 1480 en 2600 meter hoogte, in een geweldig bergpanorama. Ondanks dat het merendeel van de afdalingen rood is, wordt het hier niet snel heel moeilijk. Beginners weten vooral de pistes bij het middenstation te waarderen. Van grote druktes is geen sprake en dus kun je hier in alle rust oefenen op je skitechniek. Groot voordeel van deze wintersportbestemming zijn de prijzen. Als beide ouders een skipas kopen, zijn de skipassen voor twee kinderen onder de 12 jaar gratis. Skipassen zijn hier sowieso gratis voor alle kinderen tot 6 jaar.

3. SKI Plus CITY Pass: gratis skiën in 13 skigebieden tot 8 jaar

Sinds skiseizoen 2019/2020 is er de Ski Plus City Pass. Met deze skipas heb je toegang tot 13 verschillende skigebieden in en rondom Innsbruck én 22 leuke uitstapjes. Het gaat hier om: de Stubaier Gletscher, Schlick 2000, Axamer Lizum, Kühtai, Hochoetz, Mutterer Alm, Bergeralm, de Innsbrucker Nordkette, Serles, Elfer, de Patscherkofel, Oberperfuss - Rangger Köpfl en Glungezer. In al deze skigebieden skiën kinderen tot 8 jaar gratis onder begeleiding van een betalende ouder in dezelfde skipascategorie. Daarna betalen kinderen geboren tussen 2008 en 2014 de helft van de prijs van een skipas voor volwassenen. Je bespaart dus niet alleen op het skiën, maar ook op eventuele andere activiteiten die je buiten de pistes om onderneemt. Een aantal uitstapjes is inbegrepen en op een aantal krijg je korting. Zo krijg je bijvoorbeeld eenmalig gratis vier uur toegang tot zwem- en saunaparadijs StuBay.

Gratis skiën met gratis skipas voor kinderen

4. Großglockner/Heiligenblut: special voor kids tot 10 jaar

Met een hoogte van 3798 meter is de Großglockner de hoogste berg van Oostenrijk. Een van de skigebieden in de buurt van deze majestueuze berg is Großglockner/Heiligenblut. Een fijne skibestemming met zo'n 55 km aan pistes. Het piste-aanbod is gevarieerd en er zijn voldoende mogelijkheden voor wintersporters van alle leeftijden en niveaus. Bovendien vind je hier een prachtig gebied om te freeriden, met meerdere spectaculaire routes. Voor gezinnen met kinderen heeft het skigebied een leuke deal. De skipas voor kinderen tot 10 jaar is hier niet gratis, maar kost slechts € 9,- per dag als een van de ouders een skipas koopt. De kids krijgen dan de zogeheten 'Schneemannkarte'. Gezinnen met drie kinderen profiteren van nog meer voordeel, aangezien het derde kind hier geheel gratis skiet.

5. Hochzeiger (Pitztal): gratis skiën tot 6 óf 10 jaar

Het Pitztal is een prachtig en bijna 40 km lang dal in Tirol met meerdere drieduizenders, gletsjers en skigebieden. Skiën kan hier op de pistes van de Pitztaler Gletscher, Hochzeiger en Rifflsee. Samen goed voor bijna 100 km aan pistes. Wintersporters van alle leeftijden en niveaus vinden hier de ideale condities voor een heerlijke wintersport. Voor gezinnen heeft Hochzeiger twee aantrekkelijke deals. Kids tot 6 jaar krijgen hier sowieso een gratis skipas en daarnaast is er de Bambini skipas voor kinderen tot 10 jaar. Onder begeleiding van een ouder skiën kinderen tot 10 jaar met deze skipas gratis. Wil je ook skiën op de gletsjer en pistes van Rifflsee, dan loont het om de skipas online aan te schaffen. Dan profiteer je van kortingen tot wel 30%. Kinderen geboren in 2015 of later skiën hier gratis.

Wintersport in het Pitztal
© Spalder Media Group

6. Paznaun: gratis skiën tot 8 of 10 jaar

In Paznaun vind je een viertal skigebieden: Silvretta Arena Ischgl - Samnaun, See, Kappl en Galtür. De eerste is met ruim 239 km aan pistes de grootste van allemaal en bovendien ski je hier niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Zwitserland. See en Kappl zijn beide ontzettend fijn voor een wintersport met kinderen en beschikken beide over iets meer dan 40 pistekilometers. Galtür ligt aan het eind van het dal. Hier ga je terug naar de rust en vind je nog eens ruim 40 pistekilometers in een schitterend landschap. Met de Silvretta skipas zijn al deze skigebieden toegankelijk. Kinderen skiën hier tot 8 jaar gratis onder begeleiding van een ouder.

Wie alleen wil skiën op de pistes van Silvretta Arena Ischgl - Samnaun, kan, in het bezit van de Ischgl/Mathon gastenkaart, de VIP Skipas aanschaffen. Bij deze skipas skiën kinderen tot 10 jaar gratis onder begeleiding van ten minste één betalende ouder.

7. Dolomiti Superski: gratis skiën in 12 skigebieden tot 8 jaar

Met 12 skigebieden en 1200 pistekilometers behoort de Dolomiti Superski tot een van de grootste skiregio's ter wereld. Skiën doe je hier te midden van de prachtige Dolomieten die niet voor niets al sinds 2009 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Skigebieden die tot de regio behoren zijn: Cortina d’Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa-Carezza, Arabba-Marmolada, 3 Zinnen Dolomites, Val di Fiemme & Obereggen, San Martino di Castrozza, Eisacktal, Tre Valli en Civetta. Kinderen tot 8 jaar (geboren na 26-11-2014), krijgen een gratis skipas onder begeleiding van een betalende ouder. Ideaal, met deze skipas kun je in álle 12 skigebieden skiën!

Gratis skipas voor kinderen in Italië

8. Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau: gratis skiën tot 15 jaar

Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau is een van de meest familievriendelijke skigebieden van Oostenrijk. Dit skigebied in Tirol beschikt over 113 km aan pistes, verdeeld over meerdere skibergen. Er zijn maar liefst tien skischolen, waarvan een aantal zelfs volledig gespecialiseerd op kinderen. Funslopes, funparks, kinderlanden, leuke activiteiten buiten de pistes: gezinnen hoeven zich geen seconde te vervelen! Ski Juwel biedt families meerdere aantrekkelijke deals. Zo zijn er speciale skipassen voor ouders met kinderen tot vijf jaar. Hiermee kunnen zij om en om van de pas gebruikmaken. Van 18 maart tot 16 april 2023 skiën kinderen tot 15 jaar gratis (geboren in 2007 of daarna), wanneer een volwassene een skipas van minimaal drie dagen aanschaft.

Familie wintersport Ski Juwel
© Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau

Nog meer skigebieden met een gratis skipas voor kinderen

Naast bovengenoemde skigebieden is er nog een groot aantal waar gezinnen profiteren van een gratis skipas voor kinderen. We zetten er hieronder nog een aantal voor je op een rijtje.

Belangrijk: Overzicht onder voorbehoud van wijzigingen! Het is verstandig om altijd van tevoren nogmaals de actuele prijzen op de websites van de skigebieden te controleren. In de meeste skigebieden van Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland skiën kinderen gratis tot een leeftijd van 5 of 6 jaar.

Skipassen speciaal voor families

Een aantal skigebieden biedt naast een gratis skipas ook een speciale skipas voor families. Zo profiteert het hele gezin van aantrekkelijke kortingen. Enkele skigebieden of skiregio's waar dit het geval is:

  • Almenwelt Lofer: arrangementen met 2 volwassenen plus 1, 2 of meer kinderen
  • Dolomiti Superski: Superski Family (minimaal drie personen, tot maximaal acht)
  • Ski amadé: speciale gezinsaanbiedingen
  • SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental: Familie skiweken, skipas voor gezinnen met jonge kinderen die ouders om en om kunnen gebruiken.
  • Schnalstaler Gletscher: Snowkids-Ticket, skiën voor € 4,- per dag als een ouder ook een skipas koopt en speciale Family-Tickets met korting voor het hele gezin
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.