Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: zo trek je ski’s aan op een steile piste

Vallen op de piste is nooit leuk. Het kan na het opstaan namelijk flink lastig zijn om je ski’s weer aan te trekken. Helemaal als dit ook nog eens op een steile piste is. We hebben al flink wat vragen van bezoekers gehad over deze kwestie en daarom legt Jasper je in deze video uit hoe je op een steile piste je ski’s gemakkelijk aan kunt trekken.

Stap 1: ga aan de zijkant van de piste staan

Als je bij een val alle twee de ski’s verliest, dan is het verstandig om even naar de zijkant van de piste te lopen. Daar sta je namelijk het veiligst en kun je rustig aan je ski’s weer onderklikken.

Stap 2: leg de ski’s haaks op de glijrichting

Wanneer je je ski’s haaks op de glijrichting legt blijven deze liggen en glijd je niet meteen weg als je ze aantrekt.

Stap 3: altijd eerst de dalski

Als je de ski’s goed hebt neergelegd, dan kun je ze onderklikken. Doe altijd eerst de dalski, want als je deze eenmaal aan hebt, sta je stevig en kun je aan de bergski beginnen. Om deze ski aan te kunnen trekken, is het belangrijk dat je niet tussen, maar onder beide ski’s gaat staan. Kruis je dalbeen over je bergbeen, zodat je recht tegen de ski aan kunt drukken. Nadat je deze ski aan hebt getrokken, kun je gemakkelijk aan de bergski beginnen.

Is de binding open en zit er geen sneeuw onder je schoenen?

Het is verstandig om altijd eerst even te controleren of er sneeuw onder je schoenen zit en of de binding wel open is. Is dat niet het geval, dan krijg je de ski’s niet aan.

Oefening baart kunst

Natuurlijk klinkt het zo vrij gemakkelijk, maar eenmaal op een steile piste kan dit behoorlijk lastig zijn. Oefen daarom een paar keer op een wat vlakkere piste.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.