Skip to navigation Skip to main content

Ski onderhoud: 12 tips om materiaal in topconditie te houden

Ski onderhoud is erg belangrijk om het materiaal zo lang mogelijk in topconditie te houden. Op die manier kun je er namelijk lang plezier aan beleven. Snowplaza heeft daarom speciaal voor jou allerlei tips op een rijtje gezet, zodat je jouw skimateriaal zo goed mogelijk kunt verzorgen. Vragen zoals: ‘Kan ik zelf ski’s waxen?’, ‘Hoe bescherm ik mijn ski’s tegen roest?’ en ‘Waar bewaar ik mijn skimateriaal?’ worden allemaal beantwoord. We vertellen je verder hoe je je skispullen het beste kunt laten drogen en hoe je skikleding moet wassen. Zo ben jij helemaal klaar als het volgende skiseizoen haar intrede doet.

Waarom is ski onderhoud belangrijk?

Ski onderhoud is belangrijk omdat skimateriaal erg duur is. Niet alleen tijdens het skiseizoen, maar ook daarna. Je wilt er immers zo lang mogelijk mee doen en daarom vergt het materiaal de nodige aandacht. UV-straling en vocht zijn boosdoeners die voor nare luchtjes, roest en slijtage kunnen zorgen. Als je jouw skiuitrusting goed onderhoudt, dan kun je het materiaal tegen deze factoren beschermen en de levensduur verlengen. In dit weblog vind je 12 tips voor ski onderhoud.

Tip 1: laat je ski’s goed drogen

Na het skiën, maar ook bij thuiskomst, is het belangrijk dat je je ski’s goed laat drogen. Dit is dan ook echt niet binnen een dag gebeurd. Door je ski’s goed te laten drogen voorkom je roest en blijven de kanten langer scherp. Roest vermindert de kantengrip, zelfs als dit met het blote oog nog bijna niet te zien is. Laat je ski’s daarom altijd goed drogen!

Tip 2: investeer in een goede onderhoudset

Je kunt ook je eigen ski’s prepareren. Je bespaart daarmee geld, maar de ski’s gaan ook langer mee, omdat machines uit de winkel vaak veel uit de kanten meenemen. Dat laatste hangt natuurlijk wel af van de manier hoe je zelf slijpt. Een complete onderhoudsset met vijlen, schrapers en strijkbout kost tussen de 100 en 200 euro. Daarnaast is het belangrijk dat je de ski's stevig kunt monteren op een werkbank, zodat je het onderhoud kunt uitvoeren.

Tip 3: berg je materiaal goed op

Aan het einde van het seizoen of de skivakantie, moet je je skimateriaal netjes opbergen. Er zijn speciale tassen voor je skischoenen en ski’s. Deze tassen beschermen de spullen tegen vocht en krassen. Laat alles uiteraard goed drogen voordat het in de tas gaat. Laat de rits van de tas altijd een beetje openstaan, zodat eventueel vocht of warmte kan ontsnappen.

Tip 4: vermijd UV-straling

UV-straling is niet fijn voor je skispullen. Ski-jassen en broeken worden er vaal van en het plastic van je skischoenen poreus. Check je schoenen ook regelmatig op scheurtjes e.d. en vervang deze op tijd.

Tip 5: laat skischoenen goed drogen

Door je skischoenen goed te laten drogen, voorkom je nare geurtjes aan de binnenkant van de schoen. Het beste kun je de binnenschoen (liner) uit de skischoen trekken en deze zo een paar dagen laten drogen. Maar dat is niet het enige dat je goed moet laten drogen aan de schoen. Ook de buckels moeten goed droog zijn. Doe deze daarnaast altijd dicht voor je je schoenen weg zet, zodat de schoen zijn vorm behoudt.

Tip 6: voorkom nare geurtjes

Nare geuren worden door bacteriën veroorzaakt. De bacteriën voelen zich namelijk thuis in een warme en vochtige omgeving. Een spray biedt tijdelijk uitkomst, maar goed laten drogen werkt veel beter.

Tip 7: was je skikleding op de juiste manier

Misschien heb je wel eens gehoord dat wassen je skikleding beschadigd, maar dat is toch echt een fabeltje. Om de broek en jas goed te laten ademen, is het belangrijk dat je deze regelmatig wast. Neem de regels en instructies van de fabrikant in acht en er kan eigenlijk weinig fout gaan. Was de kleding altijd op een lage temperatuur en gebruik absoluut geen wasverzachter. Deze verstopt de structuur van het materiaal.

Tip 8: impregneer je skikleding na het wassen

Als je de skikleding eenmaal hebt gewassen, dan is het belangrijk om deze met een spray te impregneren. Daarmee maak je het materiaal weer waterdicht. Ook kun je een speciaal middeltje gebruiken in de wasmachine. Voor beide geldt: lees goed de gebruiksaanwijzing.

Tip 9: maak je skibril goed schoon na gebruik

Maak de glazen van je skibril regelmatig schoon met een microvezeldoekje. Is de bril nat geworden door een flinke sneeuwbui? Laat deze dan goed drogen, voordat je de bril weer opbergt.

Tip 10: denk ook aan je skihelm

Check regelmatig of er geen scheuren of andere beschadigingen in je skihelm zitten. Sommige helmen bieden de mogelijkheid om de binnenvoering te wassen. Het is verstandig om je skihelm iedere vijf jaar te vervangen. Door invloed van de zon kan de helm uitdrogen en daardoor veel minder beschermen.

Tip 11: verzorg je handschoenen

Sommige skihandschoenen kun je na gebruik wassen. Ook hier geldt dat je deze daarna moet impregneren en dat je goed de gebruiksaanwijzing in acht moet nemen. Draag je leren handschoenen, laat deze dan drogen na gebruik, maar niet direct op de kachel. Doe je dat wel, dan heb je kans dat er scheuren in het leer ontstaan. Daarnaast is het verstandig dat je het leer na de wintersport behandelt met een speciale leerbalsem. Deze zorgt ervoor dat het leer niet uitdroogt, soepel en geïmpregneerd blijft.

Tip 12: verwijder accu’s en batterijen

Wintersportgadgets, zoals lawinepiepers, helmcamera’s en speciale skibrillen maken allemaal gebruik van een accu of batterij. Maak je er een tijdje geen gebruik van, dan is het verstandig om deze te verwijderen. Dit komt de levensduur alleen maar ten goede!

Heb jij nog tips om je skimateriaal in topconditie te houden?

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.