Skip to navigation Skip to main content

Hoe je als skiër geen vrienden maakt? 10 voorbeelden

Over het algemeen heerst er altijd een gemoedelijke sfeer op de piste. Iedereen is immers op skivakantie en geniet van het maken van heerlijke afdalingen. Toch zitten er altijd van die types tussen die het weten te verpesten voor de rest. Ze skiën als een dolle over de piste, proberen voor te dringen bij de lift of moeten hoe dan ook met elkaar in het stoeltje zitten. Laten we ook op de skipiste iets meer rekening met elkaar houden om iedereen een heerlijke skivakantie te laten beleven. Geen gemopper, geen gestress, dat bewaren we wel weer voor we terug in eigen land zijn. Wanneer je als skiër met deze 10 voorbeelden rekening houdt weet je zeker dat jij niet me schuine ogen wordt aangekeken.

#1. Ongecontroleerd skiën

Iedereen komt ze wel eens tegen, van die skiërs die pijlsnel en ongecontroleerd van de piste af komen. Steeds lijken ze de macht over hun ski’s te verliezen, maar iedere keer weten ze zichzelf toch overeind te houden. Je houdt je hart vast en je adem in met deze kamikazes om je heen. Met ongecontroleerd skiën maak je geen vrienden op de piste!

#2. Voordringen bij de lift

Haastmakers vind je niet alleen op de piste, maar ook in de rij voor de skilift. Ze planten de skistokken strategisch voor jouw ski’s en wurmen zich door de meest kleine gaatjes. Al met al weten ze maar een paar plaatsjes te winnen en zijn wel een hele minuut eerder boven. Laten we voortaan gewoon allemaal keurig op onze beurt wachten.

#3. Op andermans ski’s gaan staan

Baal jij ook altijd zo van de eerste kras op je nieuwe ski’s? Als je zelf over een steen skiet kun je er nog vrede mee hebben, maar wanneer iemand in de wachtrij over je heen skiet is dat niet het geval. Heb gewoon even geduld en wees voorzichtig met andermans materiaal.

#4. Alleen per groep instappen

Voordringers zijn vervelend, maar ook die groepen die zo nodig met elkaar in het stoeltje of de cabine moeten. Er gaan diverse liftjes leeg naar boven, omdat men zo nodig samen naar boven wil. Kun je nou echt niet even 5 minuten zonder elkaar en zo de doorstroming bevorderen?

#5. Zwaaien met skistokken

Voorkom het uitsteken van ogen door je skistokken laag te houden bij het instappen in de skilift. Ook wanneer je de beugel van de stoeltjeslift sluit is het zaak om de skistokken naar beneden te houden. Niemand vindt het fijn om geraakt te worden door een skistok.

#6. Luidkeels kritiek leveren

Vaak moet je de gondel of het stoeltje delen met vreemde wintersporters. Niets is vervelender dan luidruchtige medepassagiers treffen die kritiek op alles en iedereen leveren. Luidkeels laten ze blijken dat die niet kan skiën, dat dat pak echt niet kan en wat er de vorige avond in de après-ski is gebeurd.

#7. Voor de uitgang van de lift gaan staan

Aan het einde van de lift is het een kwestie van uitstappen, wegglijden en ruimte maken voor de volgende wintersporters. Niets zo vervelend als van die wintersporters die direct voor de uitgang van de lift stil gaan staan.

#8. Luide muziek luisteren

Houd rekening met de wintersporters om je heen en zet de muziek die uit de box in je rugzak komt wat zachter of liever nog helemaal uit, wanneer je in de lift zit. Zo ben je anderen niet tot last en zet je geen kwaad bloed bij de mensen bij wie je in de skilift zit.

#9. Stilstaan midden op de piste

Waar je zeker geen vrienden mee maakt is door midden op de piste stil te gaan staan. Hierdoor breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar ook de andere wintersporters op de piste. Wanneer je wilt pauzeren of op je vrienden wil wachten doe je dat aan de buitenkant van de piste.

#10. Dronken op de ski’s staan

Ook gevaarlijk is het om met een slok op te gaan skiën. Je hebt je lichaam niet meer onder controle, kunt je snelheid niet meer goed inschatten en hebt geen oog meer voor gevaar. Bewaar het alcohol drinken voor na het skiën tijdens de après-ski. Daarnaast vindt niemand het prettig om met iemand in de lift te zitten die gedronken heeft.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.