30 maart 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Paashaas in de sneeuw op wintersport

(Foto: © Pixabay, Alexander Stein)

Het paasweekend is traditioneel een druk wintersportweekend in het Alpengebied. Dit jaar ligt er overal meer dan genoeg sneeuw tijdens Pasen, maar het weer is niet altijd even mooi. Het paasweekend verloopt wisselvallig, maar op de tweede paasdag volgt er herstel en is het met perioden prachtig weer. De mensen die maandagavond laat het Alpengebied verlaten komen wel weer in een kletsnat, maar vrij zacht Nederland terug. Ook in het Alpengebied wordt het de komende week zeer wisselvallig. Voor de Duitse skigebieden lijkt het seizoen helaas voorbij.

Maandag de beste dag

Een lagedruksysteem trekt de komende dagen langzaam via het zuiden van de Benelux naar Oost-Europa. Rond dit lagedrukgebied zwerven een aantal zwakke fronten die voor wisselvallig weer in het Alpengebied zorgen. Vooral vandaag en morgen in het zuidelijk Alpengebied, zondag ook de noordelijke helft. Maandag, Tweede Paasdag, trekt een klein hogedrukgebiedje over de Alpen, waardoor het niet alleen droog, maar ook met perioden vrij zonnig weer is. Voordat het dus rustiger wordt, kan er vooral in de Zuid-Zwitserse Alpen plaatselijk meer dan 50cm verse sneeuw vallen. Ook in de Dolomieten is er kans op een flink pak sneeuw.

Webcambeeld van zonnig Die Tauplitz

Die Tauplitz

Volgende week wisselvallig

Na Pasen wordt het geleidelijk wisselvallig weer. Dinsdag ziet er nog redelijk uit met op uitgebreide schaal droge perioden en nu en dan ook wat zon. Later in de week zorgen oceaanstoringen voor de nodige neerslag in vooral de westelijke helft van het Alpengebied. Lokaal zijn opnieuw enkele tientallen centimeters verse sneeuw niet uitgesloten. De oceaanstoringen brengen soms ook erg zachte lucht met zich mee. Door een föhnwind kan het dinsdag in de noordelijke helft erg zacht worden. Hierdoor ligt de sneeuwgrens woensdag aanmerkelijk hoger dan in de dagen daarvoor.

Webcambeeld Kühtai: bergen met verse sneeuw en piste

Kühtai

Einde van het wintersportseizoen in zicht?

In april kan het in het Alpengebied natuurlijk nog makkelijk flink sneeuwen, kijk bijvoorbeeld naar volgende week. Toch lijkt het erop dat het voorjaar zich steeds meer laat zien. Op de langere termijn neigen de weermodellen steeds vaker naar hogedruk boven Zuid- en Centraal-Europa. Hiermee komt warme lucht vanaf het Afrikaans continent makkelijker naar Europa. Wanneer er zo'n zuidelijke stroming op gang komt, wordt het vooral in de noordelijke helft van het Alpengebied zeer zacht worden. Ook in het zuiden komt de sneeuwgrens erg hoog te liggen.

Webcambeeld met lift en dorp Zauchensee

Zauchensee

Het origineel van dit weerbericht vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.