16 februari 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Webcambeeld met uitzicht op de Seiseralm

Seiseralm

Een deel van het zuiden van Nederland heeft afgelopen week vakantie gehad. De rest is aankomende week aan de beurt en de week daarna het noorden en het midden. Wintersporters die vandaag, zaterdag of zondag naar de Alpen gaan, moeten rekening houden met extra reistijd. Dat komt omdat het op een aantal plekken gaat sneeuwen of regenen. Met name langs de noordflanken kan het verkeer hinder ondervinden door sneeuwval en gladde wegen.Dit weekend sneeuw en regen

Vandaag is de lucht nog zacht. Aan de noordzijde van de hoofdkam is het bewolkt en regent het onder de 600 meter, daarboven valt sneeuw. In de loop van de dag stijgt de sneeuwgrens tot boven de 1000 meter. In de loop van de middag klaart het geleidelijk op. Aan de zuidflanken van de Alpen laat de zon zich de hele dag zien. Zaterdag nadert een nieuwe storing vanuit het noordwesten. In de ochtend is er nog wel ruimte voor de zon, maar in de middag raakt het geheel bewolkt en valt er sneeuw en regen. Onder de 1500 meter valt er aanvankelijk regen en is er kans op gladde wegen. In de avond daalt het 0 graden niveau tot aan de dalen.

Een zonnige dag in Val di Fassa-Carezza

Een stralende dag in Val di Fassa-Carezza

Kans op een sneeuwbui in Winterberg.

Voor degene die zin hebben om een weekendje te gaan skiën, blijven Winterberg en Willingen dit weekend een prima alternatief. Met 's nachts matige vorst en overdag iets boven het vriespunt houdt de sneeuw zich prima. Mogelijk komt er nog wat verse sneeuw bij, want een paar sneeuwbuien zijn zondag en maandag niet uitgesloten. Ook neemt de kans op zon wat toe.

Webcambeeld met bewolkte dag in Winterberg

Een donkere en bewolkte dag in Winterberg

Van zon naar sneeuw

Zondag is het aanvankelijk bewolkt. In Oostenrijk kan nog een sneeuwbui vallen, maar in de loop van de dag breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Het betere weer zien we ook terug op maandag. Maandag ligt de sneeuw te glinsteren in de zon. In de ochtend kan in de dalen nog wat Hochnebel voorkomen. In de avond neemt de bewolking vanuit het westen toe en gaat het 's nachts sneeuwen. Dinsdag wordt het een mindere dag voor de wintersporter. Het is bewolkt en er valt geruime tijd sneeuw. In de lagere dalen regent het. In Oostenrijk verloopt de ochtend mogelijk nog droog. Ook woensdag laten de weerkaarten verse sneeuw zien. Het betere weer vinden we ook nu weer aan de zuidelijke flanken waar het overwegend droog zal zijn en er ook nog wat zon is te verwachten.

Webcambeeld met een zonnige dag in Val Gardena

Een zonnige dag Val Gardena

Tweede helft van de week een stuk kouder

In de tweede helft van de week komt er een stevige oostelijke stroming op gang die beduidend koudere lucht aanvoert. Juist aan de zuidzijde van de Alpenhoofdkam neemt dan ook de kans op sneeuw toe, dankzij een lagedrukgebied boven Italië. Hoe actief en wisselvallig het weer door deze depressie gaat worden is nog onzeker, maar warme kleding is zeer aan te raden, want in de bergen gaat het streng vriezen.

Webcambeeld met een bewolkte dag op de Planai in Schladming

Een bewolkte dag op de Planai in Schladming

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.